Колко зърна имат кучетата?

куче зърна Снимка: iStock

Л юбопитни ли сте колко зърна имат кучетата по тялото си? Всъщност, това е въпрос, който, както се оказва, вълнува много собственици на четириноги. И мъжките, и женските кучета имат зърна, като броят им варира от 6 до 10 в зависимост от породата, размера и общото здраве на животното. Зърната се простират от областта на гениталиите до гърдите на кучетата, в редици по две. Обикновено са равномерно разположени, но не винаги.

куче зърнаСнимка: iStock

Имат ли мъжките кучета зърна?

Да, мъжките кучета също имат зърна, точно като мъжете. Те са просто част от биологията им и се формират вътреутробно (преди да се роди кученцето). Те не изпълняват определена функция, технически са просто част от тялото на питомеца ви.

Как изглеждат зърната при кучетата?

Зърната изглеждат еднакво и при мъжките, и при женските кучета. Те представляват малки точици по кожата и се усещат леко повдигнати на допир. Много хора ги сравняват с ухапвания от буболечка. 

Dogsandcats.bg

куче зърнаСнимка: iStock

Промени в зърната на кучетата по време на бременност

Един от малкото случаи, в които ще забележите промяна на зърната на кучето, е когато е бременно. Всъщност това често е един от най-очевидните признаци, че женската е в очакване на потомство. 

куче зърнаСнимка: iStock

Зърната на бременните кучета постепенно стават малко по-големи и по-меки. Възможно е да потъмнеят и да изглежда, сякаш се подуват както на ширина, така и на дължина. 

Има ли връзка между размера на котилото и броя на зърната на майката?

куче зърнаСнимка: iStock

Това е един широко разпространен мит за предсказване на броя на кученцата, които домашният ви любимец ще има: като преборите зърната на бъдещата майка. Въпреки че е забавна игра за отгатване и логически има смисъл, за съжаление в нея няма истина. Майката може да има 6 зърна и само 4 кученца. Или 8 зърна и 9 кутрета. Въпреки че би имало смисъл да се пада по едно малко на зърно, количеството на зърната не се свързва с големината на котилото. Ако женската има повече кутрета, отколкото зърна, това означава, че ще има борба, докато всички те се нахранят.  

куче зърнаСнимка: iStock

В заключение, важно е да разберете, че зърната на кучетата са постоянна характеристика на тялото им. Те не могат и не бива да бъдат премахвани, дори при мъжките кучета - всеки ветеринарен лекар ще ви каже това и ще ви обясни защо.

Вижте още:

Как кучетата виждат света

Проблеми с аналните жлези при кучетата

 

Виж още