Компактните кучета: 6 големи предимства на малките породи

куче човек Снимка: iStock

Н е е нужно да имате голямо куче у дома, за да получавате огромни количества любов! Всъщност, по-малките четириноги също могат да ви предложат изобилие от радост, лоялност и приятелство. И всичко това събрано в компактна, очарователна опаковка!

куче спиСнимка: iStock

Въпреки че, признаваме си, сме големи фенове на всеки тип кучета, има някои специфични предимства на това да приемете малко четириного в дома си. Ето някои от тях:

  • Малките кучета се транспортират лесно

Не може да се отрече, че вдигането на Мопс е по-лесно, отколкото това на едно Хъски, например. Дребните породи кучета са много по-лесни за транспортиране от колосалните си събратя, благодарение на по-малкото им общо тегло и размери. Те могат и да се поберат в малки автомобили и да ви придружават, когато пътувате в самолет. Ако трябва да сме съвсем конкретни, някои породи дори могат да се поберат в дамска чанта, ако е необходимо. 

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

  • Малките кучета не заемат много място у дома

Не ни разбирайте погрешно, намираме големите кучета са абсолютно страхотни! Но невинаги ни оставят много място за мърдане у дома! Малките породи, от друга страна, няма да отнемат много от мястото ви, за сметка на огромния потенциал за гушкане в скута ви, който имат! Освен това, с едно по-дребно четириного вкъщи, вие не само, че ще имате повече място на дивана, стола и дори - края на леглото си. 

  • Има по-малко за почистване и поддържане

Или иначе казано, има много по-малко количество козина, с която трябва да се справите. Това не само означава, че сесиите ви за почиствате са много по-кратки, но е и много по-лесно да намерите място, за да изкъпете животното. Замислете се, едно малко куче с лекота може да се побере в дълбока мивка или стационарна вана, което може да направи времето за къпане и последващо почистване – много по-удобно. 

куче човекСнимка: iStock

  • Повече места са достъпни за по-малките кучета

Самолетите не са единствените места, където поставят ограничения за размерите на кучетата. Въпреки че смятаме, че домашните любимци трябва да бъдат допускани почти навсякъде (и как иначе!), има ситуации, при които по-големите породи не са особено желани. Ако живеете или планирате да живеете под наем, например, трябва да предупредите за това потенциалния си хазяин, който може да постави различни условия в сравнение с тези, ако имахте домашен любимец от по-дребна порода.

  • По-малките кучета живеят по-дълго

Колкото и да ни се иска нашите пухкави приятели да живеят вечно, за съжаление това не е реално. Отглеждането на домашни любимци е ангажимент за цял живот и може да ви осигури години на безусловна обич, радост и лоялност. Някои породи кучета обаче живеят по-дълго от други. Като цяло малките породи имат по-дълъг живот от по-големите си събратя. Ако искате още няколко добри години, които да прекарате с най-добрия си приятел, по-малко куче може да е правилния избор за вашето семейство.

куче човекСнимка: iStock

  • Малките кучета не да ядат толкова много

Докато по-едрите породи кучета имат нужда и от по-големи количества храна, за да бъдат здрави и щастливи, дребосъците съвсем нямат подобни нужди. Храната за малки породи кучета е създадена за по-малки муцуни, по-малки зъби и по-малки коремчета и няма да имате нужда от повече от една чаша храна на ден в зависимост от нуждите на вашия космат приятел и избраната от вас храна за него. 

Разбира се, по-малките размери на порции не означават, че малките породи нямат големи хранителни нужди. Важно е да се уверите, че вашият малък космат приятел има правилната храна за кучета, която да го подкрепя във всички етапи от живота му.

куче човекСнимка: iStock

 

Виж още