Кученцата винаги ли приличат на родителите си?

кучета Снимка: iStock

П онякога може да се окаже трудно да повярвате, че две кученца са от едно котило. Или да идентифицирате майката и бащата на дадено четириного. Подобно на хората, и кучетата могат да приличат на своите родители, братя и сестри, но има и случаи, при които животните проявяват някои характеристики, които дори проследяването на родословното им дърво назад не може да обясни. 

кучетаСнимка: iStock

Всичко е заложено в гените

Всички животински видове имат генетичен състав, който се предава от родители на деца. Да вземем, например, кучетата с черна козина. Генът, който отговаря за цвета на козината им е доминантен, следователно, когато имаме две черни животни, които се чифтосат е много вероятно (макар и никога абсолютно сигурно), че потомството им също ще бъде черно на цвят. Звучи просто, но не съвсем. Защото това се отнася само за случаите, при които и двамата родители не са носители на рецесивен ген (от предишни поколения), като по-тъмно кафяво, например. 

Вижте още: Разпознават ли мъжките кучета собственото си потомство?

Dogsandcats.bg

Ако този рецесивен ген съществува и при двамата родители, то малките в котилото могат да го наследят, макар че по-вероятно е черното да надделее. 

кучетаСнимка: iStock

Важно е да знаете, че

рецесивните гени могат да са латентни с години и са се проявят отново през поколения,

пишат от Американския киноложки клуб.

Чистокръвни срещу смесени породи

Проучване, проведено от Калифорнийския университет в Бъркли е установило, че предаването на специфичните черти, отговорни за външния вид на кученцата, е много по-предвидимо, когато родителите са чистокръвни. При смесените породи има по-голяма склонност малките да приемат характеристиките и на двамата родители, но вероятността всички кутрета от едно котило да изглеждат като майката и бащата или братята/сестрите си е много по-малка. За основа на това изследване са послужили кучета от породата Лабрадудъл. Всички те са подобни на външен вид, но намирането на две, които да изглеждат напълно еднакви, се оказало доста сложна задача. 

кучетаСнимка: iStock

Всъщност, можем ли наистина да сме сигурни?

Всеки собственик на кученце се чуди как ли ще изглежда косматото му приятелче като възрастно. И това е съвсем в реда на нещата, макар и отговорът на този въпрос да не е никак прост, тъй като е обвързан с различните характеристики и генетика. 

Наследствените заболявания, например, са проблем, с който се сблъскват всички любители на кучета. А някои породи са много по-склонни към подобен тип заболявания, отколкото други. Доказано е също, че темпераментът и личността се предават от родителите на малките им, като това се дължи на факта, че в миналото много четириноги са били развъждани именно въз основа на определени „желани“ черти на личността им. 

кучетаСнимка: iStock

Кучето в огледалото

Истината, която всеки стопанин на четириного трябва да разбере е, че кученцата се променят с времето. И докато расте, косматото ви другарче може или няма да заприлича на родителите си. Въпреки всички изследвания в областта на кучешката генетика, никой не може да бъде абсолютно сигурен как едно четириного ще се развие или промени с напредване на възрастта. Много по-важно за вас е да се уверите, че домашният ви любимец ще израсне като здраво и добре приспособено възрастно куче. 

Добре балансираната диета, ветеринарни грижи, достатъчно упражнения, дресура и социализация – това са основните аспекти, които имат значение при отглеждането на питомеца ви, за да се гарантира, че това ще се случи. А, ако вярваме на слуховете, то кучето ви в крайна сметка може просто да заприлича на вас!

кучетаСнимка: iStock

Вижте още: 

Какво се случва, ако кучето-майка се чифтоса със сина си

Защо очите на някои кучета са с различен цвят

Виж още