Защо очите на някои кучета са с различен цвят

куче Снимка: iStock

Х етерохромията е генетично състояние, при което ирисът на едното око е с различен цвят от този на другото. Дължи се на сравнителния излишък или недостиг на пигмента меланин, съдържащ се в тъканта на ириса. Наблюдава се по-често при кучета, котки и коне, a понякога и хората могат да имат два различни цвята очи. 

кучеСнимка: iStock

Има няколко интересни легенди, свързани с животните с различни очи. 

Макар това състояние да не се смята нито за опасно, нито по определен начин да се отразява на качеството на живот на четириногото, все още има някои митове, свързани с тази не толкова необичайна черта.

Dogsandcats.bg

Легендите, забулени в мистерия

Има някои легенди, които витаят около кучетата с различен цвят на очите. Според един от митовете тези животни имат невероятната способност да гледат небето и земята едновременно. Друго твърдение гласи, че хетерохроматичните кучета са естествени защитници, а ако едното око е кафяво, а другото – червеникаво, то те се считат за духовни водачи на глутницата си. 

кучеСнимка: iStock

Популярна легенда гласи, че шейните, теглени от кучета с два различни цвята на очите, са по-бързи в сравнение с тези, в чиито впряг има само животни с еднакви очи. Дали нещо от това е вярно? Не бихме се наели да кажем, но независимо дали има дори частица истина, определено можем да кажем, че спекулациите по този въпрос са доста любопитни. 

Слепота

Съществува погрешното схващане, че кучетата, които имат едно синьо око, в повечето случаи не виждат добре с него. Това, по принцип не е точно така. Има много четириноги, които живеят с хетерохромия и които, обикновено нямат проблеми със зрението.

Ако имате съмнения, че домашният ви любимец страда от частична слепота, а се смущавате да се допитате до ветеринарния си лекар, можете да направите един бърз тест за оценка на зрението на животното. Нещата са съвсем прости: Накарайте някой да седне зад кучето и да покрие с ръка едното му око. След това – застанете пред любимеца си с голяма цветна топка или друга негова любима играчка. Пуснете я на земята – ако животното последва движенията й, значи и питомецът ви вижда достатъчно добре. Сменете очите и опитайте отново. 

кучеСнимка: iStock

Развъждане

Има повече спекулации, отколкото доказателства дали двете различни очи при едно куче са фактор, касаещ размножаването му. Повечето кръстосани породи имат генетичния потенциал да развъждат хетерохроматично потомство. Сред „чистите“ породи по-често засегнати са Австралийската овчарка, Далматинецът и Хъскитата. 

Въпреки че на практика всички породи могат да ги имат, двете различни очи се считат за дефект от повечето асоциации и кучешки изложби. Единственото изключение са Хъскитата.

кучеСнимка: iStock

Мнозина смятат двете различни по цвят очи за невероятно изглеждащ „дефект“, който придава на всяко животно уникален вид. Няма нищо физическо нередно в куче с хетерохромия и от този генетичен проблем няма да се развие нищо повече. За това – бъдете спокойни и прегърнете уникалността на любимеца си, разсейвайки с лека ръка митовете около този генетичен бъг.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 5 любопитни факти за Сибирското хъски

Виж още