Кучетата или котките са по-бързи

куче и котка Снимка: iStock

К онкуренцията между кучета и котки вероятно датира от момента, в който те са станали предпочитани домашни любимци за хората. Искаме да знаем кое от двете животни е по-умно, кое – се привързва повече към стопанина си и кое е по-добрият и верен приятел. Разбира се, знаем, че отговорът е всичко по-горе, защото ние от Dogsandcats.bg обичаме както котките, така и кучетатa.

хръткиСнимка: iStock

Когато говорим за конкуренция между двете животни, трябва да мислим за най-голямото възможно предизвикателство: състезанията. Кой би победил в надпреварата между куче и котка? Кой е по-бърз? Ще се изненадате (може би), но отговорът на този въпрос съвсем не е толкова прост или лесен, колкото изглежда. Защото:

Научно, най-бързата котка в света е по-бърза от най-бързото куче в света.

Най-бързата котка в света е гепардът, който се смята и за най-бързото сухоземно животно. Гепардите се движат с до 75 мили в час (около 120,7 км/ч), като развиват тази скорост и на кратки разстояния. Това на практика значи, че едно такова животно спринтира толкова бързо, колкото кола, движеща се по междуградски път, например.

Dogsandcats.bg

гепардСнимка: iStock

Най-бързото куче, от друга страна, е хрътката. Грейхаундите могат да спринтират с до 43 мили в час (около 69 км/ч), което автоматично ги превръща във второто най-бързо сухоземно животно. 

Причината и хрътките, и гепардите да тичат толкова бързо, е благодарение на специфичния „въртящ се галоп“, при който краката им се удрят в земята в нещо като кръг. Така те на практика удължават тялото си, разтягат се, доколкото могат, и след това се свиват. Това им помага да изминат най-голямото възможно разстояние с минимум движения.

Както можете да видите на видеото по-горе, превъзходството на гепарда пред хрътката що се отнася до скорост в видимо. Но има съществена разлика между гепард и домашна котка. 

Всъщност, дивите котки са доста различен род и вид от домашните, така че не би могло да има точно сравнение. За това, когато разглеждаме конкретно домашните (опитомени) животни, фактите са малко по-различни. 

Домашните кучета са средно по-бързи от домашните котки.

Тъй като има много различни породи домашни котки и кучета, определено можем да кажем, че и сред мяукащите приятели има такива, които се отличават с бързина и ловкост. И въпреки това, средно кучетата са по-бързи от котките. Най-скорострелните четириноги могат да достигнат до 56-64 км/ч (35-40 мили в час). 

хръткиСнимка: iStock

След ненадминатите хрътки, ето още някои породи кучета, които се отличават с бързината си и могат да достигнат при тичане или преследване:

  • Унгарска Визла – 64 км/ч
  • Джак Ръсел териер – 61 км/ч
  • Далматинец – 59,5 км/ч

От котешка страна, Египетската Мау е сочена за най-бързата домашна порода котки. Представителите на породата могат да тичат с до 30 мили в час (около 48 км/ч), което не е толкова бързо, колкото Визлата или Джак Ръсела, но все пак си е доста впечатляващо! 

Египетска мауСнимка: iStock

Разбира се, има само един реален начин да проверите и определите дали котката ви е по-бърза от кучето ви. Макар да звучи забавно да им устроите „състезание“, твърде възможно е котката да откаже да участва (познавайки нрава й), а кучето бързо да загуби интерес, привлечено от движеща се катерица или птица. 

Така че, за съжаление, като стопани може би няма да успеете да бъдете домакини на ваша собствена олимпиада за бързина за домашни любимци. Но, признаваме си, ние много бихме се забавлявали да гледаме подобно сладко събитие!

Унгарска визлаСнимка: iStock

 

Вижте още:

Защо кучетата гонят котки

Как да спрем кучето ни да гони всичко, което се движи

Виж още