Кучето ви внезапно отслабва – какво значи това?

куче Снимка: iStock

П ромяната в теглото на домашния ви любимец – независимо дали напълнява или отслабва, има своята причина. Тя може да се дължи на промяна в начина на живот, смяна на храната или лакомствата. И въпреки че сами по себе си тези колебания не са повод за безпокойство, внезапната и бърза загуба на тегло при кучетата може да бъде признак за сериозно заболяване или здравословен проблем. 

За много стопани може да е трудно да определят дали домашният им любимец отслабва по здравословен начин или има друга, по-притеснителна причина. Следенето на хранителните навици на животното е това, което може да ви даде най-ясна и точна представа. Ако забележите, например, че кучето ви не яде или пие толкова вода, колкото преди – време е да посетите ветеринарния си лекар за преглед. Същото се отнася и при животно, което отслабва, въпреки че консумира същото количество храна и вода, както до сега. 

кучеСнимка: iStock

При прегледа ветеринарният лекар ще провери теглото на вашето куче и ще сравни числата спрямо тези от предишните ви посещения. Специалистът ще направи оценка на тялото и мускулното състояние на четириногото – решаващи елементи за определяне на цялостното му здравословно състояние. 

Dogsandcats.bg

Причини, поради които кучето ви може би отслабва

Независимо дали апетитът на кучето ви внезапно е намалял или то яде и пие точно толкова или дори повече от обикновено, посещението при ветеринаря ви е важно, за да се установи дали загубата на тегло изисква промяна в диетата или по-сериозно медицинско лечение.

Всичко, което води до намаляване на апетита – като стоматологични заболявания или стомашно-чревни проблеми или обратното – повишава необходимостта от набавяне на хранителни вещества – като рак, е сред възможностите. 

кучеСнимка: iStock

Общите условия, които могат да причинят загуба на тегло при кучетата варират в широки граници. Така че понякога може да бъде трудно да се установи точната причина/причини. Някои от възможностите включват:

 • Зъбни проблеми

Ако домашният ви любимец яде по-малко, това може да се дължи на невъзможност да дъвче правилно храната си. Стоматологичните проблеми могат да имат сериозни последици за здравето на вашето куче – не бива да ги подценявате и е важно да работите в посока предотвратяването им. Това може да стане само чрез поддържане на добра устна хигиена – редовно миене и почистване на зъбите на животното. 

 • Промени в диетата

Кучето ви яде по-малко? Забелязали сте, че проявява по-голям интерес към лакомствата си, отколкото към съдържанието на паничката си? Дали това не се дължи на промяна в честотата, вида или количеството храна, която му давате? 

кучеСнимка: iStock

 • Стомашно-чревни нарушения

Всяко състояние, което затруднява работата на храносмилателната система на домашния ви любимец и не й позволява да разгражда храната и абсорбира хранителните вещества, може да причини загуба на тегло. 

 • Сърдечно или чернодробно заболяване

Вижте още: Признаци на сърдечно заболяване при кучетата

 • Заболяване на бъбреците

Независимо дали е внезапно и остро, или хронично и дългосрочно – то често води до рязка загуба на тегло при кучетата. Бъбречното заболяване се характеризира с прекомерно пиене на вода и по-честа необходимост от уриниране. 

кучеСнимка: iStock

 • Метаболитни нарушения

Необяснимата загуба на тегло може да бъде знак за медицински състояния като захарен диабет и хипоадренокортицизъм, известен още като болест на Адисън.

 • Паразити

Вредители като Giardia и различни чревни червеи като анкилостомозимогат да причинят загуба на тегло и изискват помощ за диагностициране и лечение.

 • Стрес и тревожност

Ако нещо безпокои домашния ви любимец той може да яде по-малко. Стресиращата атмосфера у дома (ако стопаните често се карат, например) може да предизвика и развие у животното дългосрочни храносмилателни проблеми. 

кучеСнимка: iStock

 • Рак

Какво да направим, ако кучето ни внезапно започне да отслабва?

Необяснимата загуба на тегло при кучетата, когато не е част от план, разработен съвместно с ветеринарния ви лекар с цел да помогнете да животното да отслабне, е нещо сериозно. За да се диагностицира правилно причината за внезапното отслабване на животното,ветеринарният ви лекар ще вземе под внимание медицинската му история и ще направи пълен физически преглед. 

Сред признаците, които могат да помогнат за определяне на по-точна диагноза и за които трябва да следите – освен загубата на тегло, са: 

 • Липса на енергия
 • Намален апетит
 • Прекомерно пиене на вода и по-честа необходимост от уриниране
 • Намалена подвижност 
 • Болки при ставане 
 • Отказ да се изкачват стълби
 • Повръщане
 • Треперене на главата

Внезапната загуба на тегло – както при хората, така и при домашните ни любимци, рядко се случва естествено. За това е важно да се грижим за здравословното състояние на любимеца си – чрез достатъчно физическа активност, балансирана диета и редовни профилактични прегледи при ветеринарния ни лекар. 

Не бива да подценяваме всичко, което ни се стори странно или нетипично в поведението на кучето – често интуицията и своевременната ни реакция на дадени симптоми може да се окаже решаваща и дори – животоспасяваща!

 

Вижте още:

Защо някои кучета са сякаш „винаги гладни“

5 начина да накараме кучето да яде по-бавно

Виж още