5 признаци на сърдечно заболяване при кучетата

куче Снимка: iStock

С ърдечните заболявания са сред най-страшните и сериозни здравословни проблеми при кучетата. Стопаните на четириноги трябва да знаят, че колкото по-бързо ги идентифицират, толкова по-добре за косматия им приятел. 

Признаците, които сме събрали в този материал, са предназначени единствено за самодиагностика, за да ви помогнат да забележите по-бързо и навреме, че нещо не е наред и кучето ви има нужда от посещение при ветеринарен лекар възможно най-скоро.

В никакъв случай не бива да си назначавате лечение сами, нито да смятате, че ако вие или ваш близък страдате от сърдечно заболяване, то знаете добре как да действате и спрямо такова при вашето куче. 

Вижте 5 признака на сърдечни заболявания при кучетата. Ако забележите някое от тях – не губете време да се свържете с ветеринарния си лекар.

Dogsandcats.bg
  • Учестено дишане

Безспорно най-финият, но и най-надежден признак е по-бързата от обичайната честота на дишане на животното в състояние на покой. Ако не проверявате специално профилактично, това може да бъде доста трудно забележимо. Атипичните бързи плитки вдишвания или нетипичната учестена скорост на дишане, докато кучето си почива може да са индикация за намаляваща сърдечна функция и сигурна причина да не се бавите с посещението при ветеринарен лекар.

  • Кашлица

Един от най-честите начини, по които ветеринарните лекари установяват, че кучето има сърдечно заболяване, е кашлицата. Тя може да е суха и да звучи сякаш домашният ви любимец се опитва да изплюе нещо, заклещило се дълбоко в гърлото му. Други стопани пък са наблюдавали влажна, почти непрекъсната кашлица, съчетана с хрипове и давене. При всички положения – кашлицата винаги е признак за нещо и не се случва без причина. Така че, ако вашият домашен любимец развие кашлица - особено ако ви е казано, че има установен сърдечен шум, трябва да потърсите ветеринарна помощ възможно най-скоро. 

  • Бързо уморяване

Ако изведете кучето си на обичайната му разходка и забележите, че то не иска да ходи повече, спира по средата и директно сяда, това може да значи, че се уморява по-лесно, отколкото преди. Това състояние, наричано от ветеринарите „непоносимост към физическо натоварване и упражнения“ има различни причини, но една от тях би могло да е отслабването на сърдечния мускул в следствие на заболяване на сърцето. Независимо дали е това или не – заслужава си да се провери!

  • Увиснал корем

Отслабването на сърдечния мускул на кучето в следствие на развитие на заболяване на сърцето, може да доведе до затруднен приток на кръв. Това от своя страна води до натрупване на течности в корема на животното, което се проявява като внезапно или постепенно видимо провисване на корема. Това често е съпътствано от загуба на мускулна маса и липсата на апетит, въпреки че сякаш изглежда все едно кучето напълнява.

  • Припадъци

По-рядък, но изключително тревожен признак на сърдечно заболяване е припадъкът. Той може да е под формата на серия кратки припадъци – когато, например, домашният ви любимец се развълнува много. И макар че периодът, през който животното е в безсъзнание не трае дълго, а то след това бързо се възстановява от епизода, ако се случи и с вашия космат приятел – бързото посещение при ветеринарен лекар е задължително.

 

Важна забележка: Изброените признаци на сърдечни заболявания, макар и изготвени и проверени след консултация с ветеринарен лекар, не бива да служат за точна диагноза. Целта ни е да насочим вниманието на стопаните, че с домашния им любимец има проблем. Консултацията със специалист след това е задължителна. 

Виж още