Къде да поставим купичките на кучето си

куче панички Снимка: iStock

З а повечето кучета времето за хранене е един от най-важните моменти за деня. Това е не само шанс за животното да получи нещо вкусно за вечеря, но и време, през което да се свърже още по-силно с човешкия си спътник. 

Въпреки че е вярно, че домашните ни любимци са товарни животни, които се радват да са близо до стопаните си и търсят компанията им, това съвсем не значи, че трябва да поставите паничката им за храна по средата на кухнята или трапезарията си. 

паничкаСнимка: iStock

Къде да храним кучето си?

Изборът на подходящо място, където да разположите паничките за храна и вода на кучето ви, е важен. Ако те не са на точното място, това може да накара домашния ви любимец да се тревожи и да поглъща вечерята си по-бързо от нормалното, което може да доведе до храносмилателни проблеми. 

Dogsandcats.bg

Присъствието на по-малки членове на семейството ви в близост до четириного, което се храни, също може да е опасен прецедент. Това може да накара домашния ви любимец да се усети заплашен и да премине в „режим на защита на храната си“ – особено ако някой се опитва да го гали, докато яде. 

Най-лесният и сигурен начин да избегнете подобни проблеми в ежедневието си, е като държите съдовете с храна и вода на кучето си на по-отдалечено място. Нека това е „кътчето“ на вашия космат другар и е запазено само за него. Добре е да е част от дома ви, където животното да може да се отпусне и да се наслади на закуската или вечерята си без опасност някой да го прекъсне.

куче ядеСнимка: iStock

Как да изберем точното място?

Ветеринарните лекари препоръчват да отделите време и да изберете място, където да стоят паничките на кучето ви още през първите му дни в дома ви. Защото е най-добре да не ги местите повече. 

Изберете такова кътче (без килим или постелка отгоре), което ще бъделесно за почистване. Най-често стопаните на четириноги се спират на кухнята, но банята също би могла да бъде вариант.

Не забравяйте, че четириногите могат да бъдат доста разхвърляни докато хапват. И това често включва части от съдържанието на паничката им навсякъде по пода (дори и по стените). За това се препоръчва съдовете на домашния ви любимец да са на място, където няма опасност нещо да бъде повредено или унищожено.

паничкаСнимка: iStock

Най-добре е да поставите двете купички – за храна и вода, близо една до друга. Погрижете се домашният ви любимец винаги да има на разположение прясна вода, а паничката му да е добре почистена. 

Съвет: Ако имате дървени подове у дома си, можете да си закупите специална водоустойчива постелка, върху която да разположите купичките на животното.  

 

Вижте още:

Как да научим децата си на уважение към кучето

Създаване на ежедневна рутина за кучето ни

Виж още