Мога ли да измия кучето си със сапун?

куче баня Снимка: iStock

К огато дойде време за къпане, най-добрият начин да поддържате хигиената и добрият външен вид на домашния си любимец е като използвате продукти, специално създадени за кучета. Какво се случва обаче, когато изненадващо установите, че шампоанът на косматия ви другар е свършил, а той действително има нужда от баня? Можете ли да използвате човешки сапун при извънредни ситуации?

куче баняСнимка: iStock

С какво мога да измия кучето си?

Кучешките шампоани поддържат кожата на четириногото добре хидратирана и почистват, без да да дразнят или нарушават pH баланса й. pH скалата измерва киселинността и алкалността на кожата, като при кучетата тя варира в скалата между 5,5 до 7,5, докато pH на човешката кожа има тенденция да е някъде между 4,0 до 6,0. 

Тъй като сапунът има тенденция да бъде алкален или с по-високо pH, използването му при къпането на домашния ви любимец може да повиши pHна неговата кожа и да наруши естествената защитна киселинна мантия. 

Dogsandcats.bg

куче баняСнимка: iStock

Знаем добре, че качествените шампоани за кучета често са по-скъпи от другите, но понякога се налага да инвестираме в името на благосъстоянието на домашния си любимец. 

Вижте още: Какво трябва да знаем за кучешките шампоани

На пазара ще откриете различни видове шампоани за кучета, някои от които са обозначени като хипоалергенни или с формула, специално създадена за мазна, суха или дълга козина. Ако имате колебания в избора, винаги се консултирайте с ветеринарния си лекар за съвет. 

Мога ли да измия кучето си с човешки шампоан?

На теория можете, но след няколко бани ще забележите, че козината на животното е станала по-суха и по-малко блестяща. Една или две извънредни бани няма да навредят на кучето ви, но ако използвате сапун или шампоан за хора твърде често, козината на четириногото ще загуби блясъка си. Освен това, някои човешки продукти съдържат изкуствени добавки, оцветители и парфюми, които могат да раздразнят кожата на четириногото, причинявайки му алергии.

куче къпанеСнимка: iStock

Мога ли да измия лапите на кучето си със сапун за съдове?

Верото или сапунът за съдове е недопустима опция що се отнася до почистване на лапите на домашния ви любимец. Този продукт е предназначен за отстраняване на парчета храна от чиниите, тенджерите и тиганите, атакувайки директно мазнините по тях.

Кучешката кожа съдържа естествени масла, които поддържат хидратацията й, така че козината да е мека и лъскава. Верото ще премахне мазнините по  кожата, но заедно с това ще отстрани и естествените й масла, а те са й необходими. И докато различните производители убедено рекламират „нежния характер и мекота“ на този тип продукти, в основата си те са обезмаслители, които могат да раздразнят кожата на домашния ви любимец.

куче къпанеСнимка: iStock

Мога ли да мия кучето си с бебешки шампоан?

Меките бебешки шампоани с неутрални нива на pH могат да бъдат добро решение при късокосмести или голи породи четириноги. Тези продукти не изсушават кожата и са достатъчно нежни, за да се използват и за къпане на кученца, а като бонус могат да успокоят раздразнената кожа. 

Точно, както бихте направили ако къпете домашния си любимец с неговия шампоан, не забравяйте да изплакнете добре, за да премахнете цялата пяна. 

Вижте още: 

Защо кучето мирише, когато е мокро

Ако кучетата обичат да плуват, защо мразят да се къпят

Виж още