Ако кучетата обичат да плуват, защо мразят да се къпят

куче Снимка: iStock

Т ова е странна загадка:

Защо кучетата, които очевидно искрено се забавляват плувайки, мразят да се къпят?

Признаваме си, че и ние сме си задавали този въпрос, а ситуацията става една идея още по-объркана поради факта, че има някои породи четириноги, отглеждани за работа във водата, като помощ на ловци или като част от екипи за търсене и спасяване на хора. 

Dogsandcats.bg

Въпреки че знаем всичко това, когато дойде време да изкъпем любимеца си, понякога – още щом протегнем ръка, за да вземем шампоана или гъбата, животното вече прави първите си опити да се измъкне. А в случай, че не успее – започва демонстративното поведение и хвърляне на жални погледи, с които кучето недвусмислено сякаш ни казва: „Защо правиш това, нали бяхме приятели…“. 

кучеСнимка: iStock

Опитайте се да не го приемате лично – косматият ви другар няма да ви се сърди за дълго. Вместо това, подгответе зоната за къпане за максимално удобство и успех, използвайки няколко интелигентни техники, за да направите процеса на къпане по-приятен и забавен за вашето куче. 

Къпане срещу плуване

За кучета, които са свикнали с водата и имат дълга история, свързана с плуването, да се намокрят не представлява проблем. Извличането на птици от различни водоеми, които са били отстреляни в небето, или просто връщането на любимата стара топка за тенис обратно на стопанина, за да продължи играта, са неразделна част от самата ДНК на някои четириноги. 

Въпреки това, да бъдеш принуден да стоиш мирно във вана или да бъдеш вързан с каишка за душа, за да те изкъпят, е съвсем различно преживяване. Домашните ни любимци по никакъв начин не се забавляват, когато дойде време за баня, това личи по езика на тялото и поведението им, категорични са специалисти. 

кучеСнимка: iStock

Защо кучетата не обичат да се къпят?

Някои домашни любимци са по-нервни, когато в близост до тях има течаща от душ вода. Или може би се страхуват от тона на гласа ви, особено ако кучето се нуждае от вана, защото се е търкаляло в калта навън (знаем, че се опитвате да контролирате тембъра си, но това понякога е просто невъзможно!). 

Във всички случаи, спокойното говорене е добър начин да направите къпането една идея по-отпускащо за животното. Колкото и мръсно да е то, положете усилия, за да не му се карате или да му говорите със сърдит тон. Също така, добра идея е да вземете предвид историята на вашето куче, ако то е осиновено. Ако четириногото е преживяло нещо травмиращо около или във вода, преди да дойде при вас, то може инстинктивно да се опитва да избяга от перспективата да се мокри. 

кучеСнимка: iStock

Някои съвети за по-успешно къпане на кучета

Ако трябва да отговорим на въпроса, защо повечето кучета не обичат да се къпят, отговорът би бил, че животните се чувстват уплашени или стресирани по време на баня. За да направите тази задача по-малко скучна и по-приятна за всички, имаме някои съвети, които ще бъде полезно да следвате: 

  • Оставете достъп на кучето до тоалетната 

Повечето кучета не посещават редовно банята (освен ако не следват стопаните си вътре), така че това пространство може да изглежда чуждо на домашния ви любимец. Оставете му малко време да свикне като просто не затваряте вратата на помещението през деня.

  • Игри в банята

Можете да поиграете с любимата играчка на кучето в банята. Така ще засилите положителната асоциация на животното с помещението, а това потенциално може да облекчи тревожността му от къпането. 

мокро кучеСнимка: iStock

  • Добавете постелка за стабилност

​Някои кучета стават нервни, когато лапите им се намокрят, защото не се усещат стабилни. Би помогнало да сложите гумена постелка във ваната или на пода в банята – това ще позволи на животното да се захване по-добре. 

  • Предложете лакомства

Ако домашният ви любимец успее да остане мирен във ваната без да се свива или гърчи – задължително следва да получи награда.

  • Пазете очите и ушите

​Някои стопани поставят памучни топчета или тампони в ушите на кучето си, за да блокират влизането на вода. За да предпазите очите – намажете малко безцветен вазелин около очите. Друг вариант е просто да пазите главата от струята на душа. 

мокро кучеСнимка: iStock

  • Използвайте мерителна чаша

С помощта на мерителна чаша наливайте бавно вода, с която да обливате кучето, отмивайки шампоана/балсама от него. Така ще стресирате много по-малко животното, отколкото ако използвате силната, твърда струя от дюзата за душ. ​

  • Подсушете нежно с кърпа

Любим момент за повечето кучета е този, в който идва ред да напуснат банята. Преди това обаче – следва да ги подсушите, по възможност – с пухкава и мека кърпа. Предложете и лакомство за добре свършената работа.

 

Вижте още: 

Колко често и как правилно да къпем кучето си

 

Виж още