Могат ли кучетата да дишат, когато спят под одеялото ни?

куче одеяло Снимка: iStock

М ного собственици нямат нищо против и оставят кучетата си да дремват на леглото до тях. И често, особено през по-хладните месеци, четириногите се настаняват под одеялото ни. Въпреки че безспорно е сладко, няма как да не се запитаме: „Може ли кучето ни да диша отдолу“?

Ако се притеснявате и се чудите дали питомецът ви може да диша под завивката ви, бъдете спокойни: много малко вероятно е животното да се задуши. Въпреки това, има някои фактори, които е добре да се имат предвид. 

куче одеялоСнимка: iStock

Безопасно ли е кучетата да дремват под одеялото ни?

И така, могат ли кучетата да дишат, когато са се наместили под одеялото ни? Отговорът е да. Въпреки това, в името на безопасността на питомеца ви, добре е да се уверите, че косматия ви другар може бързо да излезе изпод одеялата. Както и, че завивката ви не е увита около него. Ако това условие е изпълнено, няма от какво да се тревожите. Защото, за щастие, 

Dogsandcats.bg

домашните ни любимци имат своите начини да се наместят под одеялото ни така, че да дишат спокойно. А ако усетят, че не се чувстват комфортно, те просто ще се махнат сами.

В кои случаи е по-добре да не пускаме кучето си да спи под одеялото?

При някои кучета завиването с одеяло може да причини известно неудобство и не е напълно безопасно. Сред тях са:

  • Брахицефалните породи

Брахицефалните кучета като Мопс или Ши Тцу, имат по-късо черепни кости, което придава на муцуната и носа им изпъкнал вид. Тези породи като цяло имат затруднено дишане, така че не е препоръчително да са в среда с ограничен достъп до кислород.

куче одеялоСнимка: iStock

  • Кучета с респираторни проблеми

Ако кучето ви има респираторен проблем, вероятно не е добра идея да прекарва време под одеяло. Освен ограничения приток на кислород, маневрирането изпод завивките може да предизвика паника, правейки дишането му още по-трудно.

  • По-възрастни кучета или кучета с двигателни затруднения

Обикновено кучетата ще изскочат изпод завивките ви, когато се почувстват неудобно. По-възрастните четириноги обаче, може да се затруднят с движението, което да попречи на бързото им измъкване изпод одеялата. Идентично, кучета с двигателни проблеми като артрит или тазобедрена дисплазия, могат да изпитат по-големи трудности да изпълзят от завивките. 

куче одеялоСнимка: iStock

Защо кучетата обичат да влизат под завивките ни?

И така, защо домашният ви любимец толкова обича да дремва под завивката ви? Любопитното е, че този навик на четириногите идва от техните предци. Или иначе казано, вероятно датира от времето, когато кучетата са живели в глутница и са спали в леговища.

Много четириноги се чувства по-сигурни и им е по-уютно, когато се намират в нещо, което наподобява пещера. Може би сте забелязали, че питомецът ви си прави „леговища“ – под бюрото, под леглото или в друго пространство в дома ви. Някои кучета рутинно се настаняват под одеялата, докато други го правят най-вече, когато са тревожни или се чувстват зле. Разбира се, има и породи, които просто се наслаждават на топлото местенце, където обикновено дремва техният стопанин. 

Независимо от породата или мотивацията му обаче, на животното може да му стане неудобно или горещо след известно време, прекарано под завивката ви. Така че винаги е от решаващо значение да има изход – за да може да напусне „леговището си“, когато пожелае. 

куче одеялоСнимка: iStock

Добре ли е да оставяме кучето си да спи под завивката ни?

Поради вродените си инстинкти много кучета обичат да се завират и да спят под завивките на леглото на стопаните си. Стига да имате предвид мерките за безопасност, няма проблем да оставите питомеца си да дремва под одеялото. Животното ще се раздвижи и ще излезе, ако се почувства неудобно. Въпреки това, няма да навреди да повдигнете леко одеялото до мястото, където се пада носът на кучето ви. Така ще му осигурите прозорец свеж въздух, докато по-голямата част от главата и тялото му все пак си остава под завивката.

Вижте още: 

Защо кучето ляга под бюрото ви, докато работите

Защо кучетата заравят носа си, когато спят

9 пози на сън при кучета и тяхното значение

Виж още