Възможно ли е котка да има алергия към куче

котка и куче Снимка: Pixabay

М яукащите приятели могат да развият алергии към различни неща също както хората - алергия към прах, мухъл, цветен прашец, определени храни, ухапване от бълха и други.

Макар че котка с алергия към куче едва ли е нещо, което чувате често, е възможно да се случи.

Могат ли котките да са алергични към кучета

Според ветеринарите, няма реални данни, които да доказват или отхвърлят това твърдение, но все пак е възможно някоя котка да е алергична към кучета.

Dogsandcats.bg

Когато се тестват възможни алергии, от които страдат котките - може да се появи резултат с алергия към куче. Алергиите при котките не са много добре проучени, така че е трудно да се разбере дали могат да са алергични към определени породи кучета или към всички

Въпреки че все още не е възможно да се определи кои конкретни породи ще причинят алергична реакция на котка, кучетата, на които козината пада повече, теоретично биха могли да разпространят повече алергени.

котка и кучеСнимка: Pixabay

Как да подходим, ако открием, че котката ни има алергия към куче

Ако у дома живеете с коте и куче, задачата ви става доста трудна. Разбира се, има начин да помогнете на гальовния приятел да се чувства по-комфортно, живеейки с куче и ветеринарен лекар би могъл да ви помогне.

Съществуват лекарства, които биха могли да помогнат на мяукащия спътник да изгради толерантност към въпросните алергени, които го тормозят.

Ветеринарните лекари казват, че алергиите често са комбинация от условия на околната среда и генетика. Въпреки че не можете да контролирате ДНК-то на котката си, има неща, които можете да направите, за да промените средата ѝ. Например, собствениците могат да почистват често, за да се опитат да сведат кучешката коса до минимум. Честото къпане на кучето също е полезно, тъй като това ще помогне да се намалят алергените у дома.

Как да разбера дали котката ми е алергична към кучета

Ако котката ви е алергична към нещо, това ще бъде доста забележимо. Най-разпространеният клиничен признак на алергии при домашни любимци е сърбежът. Мъркащите животни, които страдат от алергия ще се чешат неистово, като дори могат да си причинят рани на кожата.

Други признаци, които ще покаже гальовният приятел са насълзени очи, кихане, люспи по кожата, поради прекомерното чесане. Ако предполагате, че гальовният спътник има алергия точно към вашето куче - най-добре да се обърнете към ветеринар, за да направи необходимите изследвания.

Като цяло възможността алергията да е към кучето е доста малка, но все пак е възможна. Не можете да направите много, за да излекувате алергията, но бихте могли да облекчите симптомите и да се погрижите двете животинчета да се чувстват възможно най-комфортно.

Вижте още:

Страда ли котката ми от алергия?

Видове котешки алергии: полени

Виж още