Могат ли кучетата да са левичари или десничари?

куче лапа Снимка: iStock

М оже да бъде малко смешно, когато домашните ни любимци се държат като хора. Но е факт, че много собственици на четириноги имат действителни истории, доказващи, че питомците им могат да изпитват същите емоции, като самите тях. А и сме сигурни, че всеки собственик на четириного ще се съгласи, че възприема кучето като част от семейството – с всичките му уникални черти и странности!

Замислете се, например, с коя ръка пишете или държите вилицата си. Десничар или левичар сте? А сега да се върнем към домашния ви любимец. Може да се изненадате да научите, че точно както хората предпочитаме да използваме предимно лявата или дясната си ръка, много четириноги също показват подобни предпочитания. Е, разбира се, с лапите си. Това не е чак толкова невероятно с оглед на факта, че мозъка на кучетата доста прилича на човешкия! 

куче лапаСнимка: iStock

По-голямата част от хората в света са десничари, като едва около 10-15 процента по света предпочитат да използват лявата си ръка. Но същото не може да се каже за кучетата. Всъщност, любопитно е, че

Dogsandcats.bg

нашите четириноги другари показват по-равномерно разпределение между десничари и левичари. Освен това, много от тях използват еднакво често и двете си лапи. 

Могат ли кучетата да бъдат левичари или десничари 

Може да е изненада за вас, но да, кучетата действително могат да бъдат левичари или десничари, пишат от Американския киноложки клуб.

„Tъй като мозъците на четириногите са организирани подобно на човешките, предпочитанията им към водещата лапа са свързани с доминиращите полукълба в мозъка. Лявата контролира дясната страна на тялото и обратно”, обяснява д-р Кейти Нелсън, старши ветеринарен лекар в Chewy.

куче лапаСнимка: iStock

Какво казва науката?

За щастие, има проведени проучвания за установяване на предпочитанията на лапите при кучетата. Учените са използвали различни методи, резултатите от които потвърждават тезата, че някои четириноги разчитат повече на дясната, докато други – на лявата си лапа. 

Един от най-популярните методи за изследване е известен като Тестът Конг. За целите на експеримента на кучета е дадена интерактивна играчка с лакомство, скрито в нея. Учените са изброили колко пъти то използва лявата и колко – дясната си лапа, за да стигне до апетитната награда. Така изследователите са класифицирали предпочитанията на всяко куче.

куче лапаСнимка: iStock

Друг популярен метод е Тестът за първата стъпка. Както може би се досещате, с този експеримент учените измерват коя предна лапа използва кучето, за да направи първата си крачка от хоризонтално изправено положение. След многобройни репликации предпочитанията на лапите на кучето могат да бъдат класифицирани. За разлика от Теста Конг, този метод не зависи от нивото на мотивация за храна на кучето. Тази техника показва различни резултати, като много повече кучета показват предпочитание на дясната лапа.

Съществува обаче известен дебат дали кучетата изобщо имат доминиращи лапи. Някои изследвания поставят под въпрос дали четириногите биха извършили всички дейности само с едната си, „водеща“ лапа, коментира Нелсън. Специалистът допълва, че все още няма доказателства, че едно четириного не би използвало лявата си лапа, например, за задачи, а дясната – за пристъпване. Така че – все още са необходими допълнителни изследвания по темата.

куче лапаСнимка: iStock

Като цяло кучетата имат ли доминираща лапа?

Повечето кучета наистина имат доминираща лапа, но голяма част от четириногите са „двустранни“. Което означава, че не показват явно предпочитание към едната от лапите си. 

Има ли значение дали кучетата предпочитат едната лапа пред другата?

В човешкия свят е по-трудно да си левичар, тъй като по-голямата част от хората боравят по-лесно с дясната ръка. Но как предпочитанията на лапите засягат кучетата? Учените все още не могат да дадат еднозначен отговор на този въпрос. Изследванията в областта продължават, като целта е да се определи дали доминирането на лявата или дясната лапа има някакво отношение към личността на домашните любимци.

куче лапаСнимка: iStock

Може би искате да разберете дали вашият домашен любимец е левичар или десничар? Това ще ви е особено полезно, ако ще го учите да ви дава пет или да ви маха за довиждане, нали? Е, можете да повторите теста Конг или теста за първата стъпка и у дома. 

Можете и да наблюдавате поведението на кучето си, отбелязвайки различните странности, които то проявява. Например, коя задна лапа използва, за да се почеше зад ухото или кой крак повдига, когато уринира. 

куче лапаСнимка: iStock

Вижте още: 

6 знака, че вашето куче ви обича

Защо кучетата си хапят взаимно ушите

Виж още