Защо кучетата си хапят взаимно ушите

кучета Снимка: iStock

К учетата ни са сладки същества, които несъмнено правят някои доста необичайни и често – неразбираеми за нас неща. 

Хапането на ушите безспорно е едно от тях. Често се случва по време на игра с други себеподобни, а ние няма как да не се запитаме – след като знаем, че домашните ни любимци обичат да дъвчат неща, нормално ли е да дъвчат и хапят взаимно и ушите си?

кучетаСнимка: iStock

Искаш ли да си поиграем?

Знаем, че домашните ни любимци са игриви същества, които са свикнали да живеят в глутница и да са обградени от себеподобни. Жестът с лекото хапане на ушите на други четириноги най-често е именно игрива закачка между две животни. Лесно ще разпознаете кога е безобидно – натискът е много лек, а другото куче реагира нежно. Този жест обикновено цели да покаже кой е „лидерът“ между двете забавляващи се четириноги. 

Dogsandcats.bg

Ако няма реакция от страна на другото куче, която да показва, че изпитва болка или се случва нещо, което не му е приятно, тогава може да сте сигурни, че домашният ви любимец просто иска да си играе. 

кучетаСнимка: iStock

Защо точно ушите?

При кучетата ушите са много чувствителна зона, а и са лесни за достъп. За да сте сигурни, че се касае за мирна игра и на всички участници в нея им е приятно, наблюдавайте добре кучето си. 

Признаци, че кучетата искат да играят заедно

Най-често, когато две кучета са приятелски настроени едно към друго, можете да видите:

  • Махане с опашка
  • Хапане или близане по муцуната и ушите
  • Търкаляне по гръб
  • Душене на дупетата
  • Закачане с лапа

Знак за обич

Кучетата ни са социални същества. И тъй като не общуват подобно на нас, хората, те са се научили да разчитат на езика на тялото си, за да общуват с останалия свят. Ето защо, в някои случаи лекото захапване и дъвчене (понякога – и леко близване), може да е признак на привързаност. Доста рядко ще видите подобно поведение между две четириноги, които не се харесват взаимно, значително по-често то е характерно за домашни любимци, които обичат да играят заедно. 

кучетаСнимка: iStock

Признак на грижа

Чували ли сте, че котките са значително по-чисти животни от кучетата. Е, дори и да не сте съвсем убедени в това твърдение, то действително е факт, че четириногите са значително по-чести гости на груминг салоните, нали? 

Макар да има някои породи като Басенджи, за които се знае, че имат утвърдени навици да се сампочистват, повечето кучета рядко до правят или стигат по-далеч от лапите си. За това и някои специалисти смятат, че не е необичайно едно куче да хапе ушите на друго като начин да се погрижи за него или да го „почисти“ на това трудно достъпно място. 

Ушите на другото куче са доста вкусни!

Друга, не чак толкова популярна теория гласи, че вашето куче може просто да харесва вкуса на ушната кал, останала от вътрешната страна на ушите на другото четириного. Макар да не звучи особено приятно, това не бива да ви шокира много. Знаем добре, че сладките ни домашни любимци често са привлечени от странни миризми и текстури. И това, което ние намирате за отвратително, често за кучетата е абсолютно неустоимо и те го обожават. 

кучеСнимка: iStock

Никнене на зъби

Ако отскоро сте собственик на домашен любимец, то е добре да знаете, че никненето на зъбите при кутретата е важен процес, който няма как да подминете незабелязано. Защото то кара четириногите да хапят всичко около себе си, до което имат достъп. Като се започне от играчки, през обувки, мебели, стени… Всичко, което им е интересно. За всеобща радост, това е само фаза. 

Доминиране

Кучетата показват кой е по-силен (своето господство), като използват телата си. Как две животни си взаимодействат чисто физически, може да покаже много за това какви са взаимните им чувства. Ето защо някои експерти смятат, че лекото гризване на ушите при кучета се среща и като форма на доминиране.

кучетаСнимка: iStock

Трябва ли да спрете две кучета, когато си хапят взаимно ушите?

Ако нещо в този вид поведение ви притеснява или не сте съвсем убедени, че е израз на приятелско отношение и искате то да спре, има някои начини да го направите. Но преди да ги предприемете следва да се запитате – Действително, необходима ли е вашата намеса? Помислете добре– кое е това, което ви кара да се чувствате неудобно в дадената ситуация? Дали някога друго четириного е пострадало? 

Обичайно хапането на ушите по време на игра е форма на приятелска закачка и привързаност. За това и в повечето случаи всичко, което трябва да направите, е просто да наблюдавате двете животни, докато си играят.

Ако случайно се стигне до агресия или инцидент, едва тогава се налага да се намесите и да спрете домашния си любимец. А въпросът защо кучетата дъвчат ушите си може да се обясни съвсем просто – защото си играят! За това – оставете домашния си любимец да се забавлява!

кучетаСнимка: iStock

 

Вижте още: 

Защо кучето лае прахосмукачката

Кога кучетата си играят и кога са на косъм да се сбият

Виж още