Може ли кучето да се натрови от морската вода

куче Снимка: iStock

П лажът е рай за кучетата, които обичат да тичат, плуват, да играят с топка или да се забавляват с други четириноги. Дните, прекарани на открито, под звуците на вълните и лъчите на жаркото слънце обаче, крият своите рискове за домашните ни любимци. Защото често се случва следното –

когато едно куче си играе близо до водата и ожаднее, то решава да пие от нея. Тъй като животното не разбира, че поглъща солена вода, то реално не се хидратира, а точно обратното и това може да е опасно за здравословното му състояние. 

Защо не бива да позволяваме на кучето си да пие много морска вода

Кучетата неминуемо поглъщат малки количества солена вода, докато плуват в морето или носят в уста напоената с нея топка за игра. Важно е да знаете, че макар малките количества течност да не са опасни, ако домашният ви любимец погълне повече морска вода, това може да го дехидратира и да доведе до неприятното състояние, известно като плажна диария.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Лесно ще забележите ако това се е случило – изпражненията на четириногото ще станат много течни и воднисти, като не е изключено да съдържат слуз или кръв. Горкото ви куче ще изпитва видимо неразположение и дискомфорт. То ще се напряга често, сякаш му се ходи по голяма нужда. 

Кога имаме причини за тревога

Плажната диария сама по себе си е неприятно, но не и твърде сериозно заболяване, с което да не може да се справите. Когато обаче куче е пило твърде много морска или океанска вода, може да се стигне и до отравяне със сол или хипернатриемия. Характерното при тези медицински състояния е, че започват с диария и повръщане, последвани от неврологични симптоми като депресия, гърчове, нестабилна походка и препъване. Отравянето със сол води до бързо, тежко и опасно подуване на мозъка на животното, което изисква незабавна спешна медицинска намеса. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Безопасно ли е за кучето да яде пясък

За да не се стигне до там домашният ви любимец да се натрови или усети дискомфорт в следствие на косумация на солена вода, винаги прясна със себе си на плажа, както и подходящ съд, в който да я сипете. Дори и кучето ви да не се сеща само – хващайте го от време на време на повод, за да почине от игрите на сянка под чадъра и му предлагайте вода. Добре е да правите това на всеки 15-20 минути, за да сте напълно спокойни, че косматият ви другар е добре хидратиран. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

С куче на плаж – 10 съвета за един безопасен и релаксиращ ден

Опасен ли е хлорът в басейна за кучетата

Виж още