С куче на плаж – 10 съвета за един безопасен и релаксиращ ден

куче Снимка: iStock

А ко сте решили да споделите ваканцията с вашето куче, едно от най-забавните неща, които можете да правите през лятото, е да го заведете с вас на плажа. И макар за повечето четириноги съчетанието от пясък, слънце и море да предполага приятни емоции, има някои неща, които много лесно могат да се объркат.

За това ви предлагаме 10 съвета за безопасност, които ще ви помогнат да организирате и подготвите по-добре плажа в компанията на косматия ви приятел.

  • Социализацията е ключова

Ако водите кучето си с вас на плаж, то трябва да сте уверени, че то е добре възпитано, свикнало е да е сред хора, не се стряска от непознати шумове или животни. 

Дори и на плажове, където има само приятелски настроени кучета могат да се случат инциденти, а понякога и играта може да стане твърде агресивна. 

Dogsandcats.bg

  • Изберете правилния плаж

Преди да планирате да вземете кучето си с вас на почивка, отделете време, за да проучите правилата на различните плажове около бъдещата ви локация. За да няма неприятни изненади после – прочетете онлайн отзиви за това къде пускат кучета и къде не. Уверете се, че местата, които ще посетите с домашния си любимец са достатъчно чисти, а ако знаете, че тълпите с хора изнервят четириногия ви приятел – посетете плажа във време, когато има по-малко хора.

кучеСнимка: iStock

  • И добрите плувци имат нужда от спасител

Дори и да сте напълно уверени в способностите на плувец на вашето куче, никога не го оставяйте без надзор само във водата. Подводните течения могат да бъдат непредсказуеми, а понякога животното може да се обърка или да няма сили да плува обратно. За по-голяма сигурност някои стопани използват и спасителни жилетки за кучета, особено ако морето е по-бурно. 

кучеСнимка: iStock

  • Без сянка не може

Важно е да осигурите на кучето с пространство, където то да може да се охлади. Дали ще е сянка или можете да опънете палатка/тента за плаж – сянката е важна, за да сте сигурни, че четириногият ви приятел няма да получи топлинен удар. 

Задължително е да има и купичка с прясна вода, вземете и кърпи, които да намокряте периодично и поставяте под коремчето на кучето, за да се охлажда в жегата. Имайте предвид, че ако кучето ви обича да играе в пясъка или до водата, то само не осъзнава кога прегрява – от вас зависи да следите състоянието му и при нужда – да го накарате да направи почивка.

  • Слънцезащитен крем за кучета

Ако кучето ви е с къса, тънка или много светла, почти прозрачна козина, то е изложено на по-голям риск от изгаряне, особено ако предстои да прекарате цял ден на плажа. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар относно това кои слънцезащитни продукти би ви препоръчал. И в никакъв случай не използвайте човешки слънцезащитни средства на кучето си! Те могат да бъдат токсични за домашния любимец, да причинят обриви и алергии. 

кучеСнимка: iStock

Нанесете специалния слънцезащитен крем за кучета на места, където козината е тънка, като муцуната, лицето и ушите. Следвайте инструкциите на вашия ветеринарен лекар.

  • Не изпускайте животното от поглед

Дори и да ви изглежда сякаш всичко е наред и няма причини да се тревожите, най-добре е да сте постоянно нащрек, особено ако сте пуснали кучето си без повод на плажа. Внимавайте за възможни прояви на агресия от страна на други кучета, признаци на топлинен удар, дехидратация и хипотермия (може да се случи ако животното прекарва твърде много време в студена вода). Добре е да проверявате често любимеца си – оглеждайте лапите за ранички – на плажа има остри камъчета или парченца от миди, които могат да се забият между възглавничките на лапите му. 

кучеСнимка: iStock

  • Изберете правилните играчки

Според мнението на ветеринарни лекари топките за тенис, които често стопаните на кучета хвърлят на любимците си на плажа, могат да допринесат за поглъщане на повече пясък, което да причини стомашно-чревни проблеми на домашния ви любимец. Вместо това по-разумно е да заложите на играчки от плат, фризби или други играчки от гума, които не събират пясък.

  • Винаги бъдете подготвени да окажете първа помощ

Ако разполагате с Комплект за първа помощ за кучета – вземете го с вас, особено ако отивате на по-безлюден плаж. Никога не знаете какво може да се случи, а на неохраняемите плажове няма дори спасител, който да може да ви помогне. В аптечката за домашния ви любимец следва да имате консумативи и дезинфектанти, подходящи за всякакви наранявания.

кучеСнимка: iStock

  • Не забравяйте каишката с маркер

Ако кучето ви се изгуби на плажа, най-полезно ще е ако сте сложили на врата му плочка с ваш телефонен номер, на който да позвънят, щом го открият. Не пренебрегвайте този момент, защото понякога той се оказва много важен, особено ако кучето е на непознато за него място. 

  • След плаж – задължително баня

 Ако кучето ви плува в морето, то знаете добре, че морската вода може да е пълна с различни бактерии, паразити, химикали и токсични вещества, които не е добре да се задържат по козината му. Един бърз душ, дори и без шампоан, след посещение на плажа е задължителен. 

кучеСнимка: iStock

Ако сте за седмица на море – изплаквайте кучето с чиста вода след плаж всеки ден, а щом се приберете у дома направете една по-обстойна баня. Обърнете специално внимание на почистването на ушите, лапите и гънките (ако и където има) по кожата, тъй като това са местата, където се концентрират най-много опасни бактерии.

Какви други съвети за безопасност бихте дали на стопаните на кучета, които са решили да заведат домашните любимци на плаж?

 

Вижте още: 

Основни грижи за възрастните кучета през лятото

Твърде горещ ли е асфалтът навън за разходка на кучето ни

 

 

Виж още