Можем ли да използваме котешки шампоан върху кучета?

котка баня Снимка: iStock

П рибирате се от разходка в парка, а кучето ви е покрито с кал. Влизате директно от вратата в банята, посягате към кучешкия шампоан и, о не, той е свършил. Пред погледа ви обаче, се изпречва шампоана на котката ви. В този случай, просто няма как да не се запитате – можете ли, по изключение, да използвате него?

куче къпанеСнимка: iStock

Краткият отговор е да, можете да използвате котешки шампоан и за кучето си, но с известни изключения и с няколко уговорки.

Разликите в кожата на кучетата и тази на котките

Точно както кучетата имат различна кожа в сравнение с хората, това се отнася и по отношение на котките. Всъщност, мъркащите домашни любимци се отличават с много чувствителна кожа. До такава степен, че много продукти (като например шампоани срещу бълхи), често са с етикет, на който е отбелязано да се държат далеч от котки. 

Dogsandcats.bg

котка баняСнимка: iStock

Шампоаните за кучета срещу тези за котки

Тъй като кожата на котките е по-чувствителна, шампоаните, предназначени за тях, са с по-нежни съставки, които да не предизвикват дразнение. Често в котешките продукти има по-малко химикали. Знаем, че пухкавите опашатковци се почистват сами ежедневно (с помощта на езика си), в пъти по-обстойно от кучетата. За това и шампоаните, предназначени за тях трябва да са достатъчно меки и с такъв състав, че животните да могат безопасно да ги поглъщат в малки количества.

От друга страна, тъй като много кучета имат двойна козина, шампоанът трябва да бъде по-скоро концентриран, за да успее да проникне през горния слой и да достигне до подкосъма. Той трябва да е достатъчно силен, за да премахне мазнините, маслата и мръсотията. 

куче къпанеСнимка: iStock

Можем ли да използваме котешки шампоан, за да изкъпем кучето си?

Като се има предвид всичко до тук, истината е, че можете да използвате котешки шампоан върху кучета. Не е вредно и няма да причини никакви проблеми на домашния ви любимец. И да, факт е, че е по-добре от баня само с вода. Въпреки това, както е с повечето неща в живота, винаги има едно „но“.

Ако козината на кучето ви е истински мръсна, то този шампоан няма да има особен ефект върху нея. Тъй като продуктите за котки са с по-нежен състав, те не притежават почистващата сила да проникват в козината, да се разпенват добре и да премахнат мръсотията от нея.

котка баняСнимка: iStock

Можем ли да използваме кучешки шампоан върху котката си?

Ако попаднете в ситуация, в която се чудите дали можете да използвате шампоана на кучето, за да изкъпете котката си, отговорът е не, не можете. Както вече споменахме, кучешките почистващи продукти и козметика не са подходящи за чувствителната котешка кожа. Така че не се изкушавайте да ги използвате – дори веднъж.

Вижте още: 

Колко често е добре да къпем кучето си

6 естествени средства срещу сърбяща кожа при кучетата

Виж още