Колко често е добре да къпем кучето си

куче къпане Снимка: iStock

З а много собственици на домашни любимци без опит може да се окаже трудно да определят колко често е добре да къпят кучето си. Истината е, че няма универсална формула – отговорът на този въпрос зависи от много неща. 

Колко често вашият космат другар има нужда от баня варира в зависимост от неговата порода, начин на живот, дължина на козината и не на последно място – до това колко време вие сте склонни да отделите за къпането, пишат от Американския киноложки клуб.

куче къпанеСнимка: iStock

Какъв е типът козина на вашето куче?

Видът на козината на вашето куче е ключов фактор за това колко често ще има нужда от баня. Това обаче далеч не е толкова просто, защото формулата „колкото по-къса е козината, толкова по-малко къпане е необходимо“ далеч не е съвсем вярна или общовалидна. Всъщност, голите породи като Китайско качулато куче или Чихуахуа без козина, изискват доста интензивно грижи, свързани с външния вид и хигиената им. 

Dogsandcats.bg

Вижте още: 5 кучета без козина, които доказват, че плешивостта може да е красива

В другия край на спектъра са породите с дълга козина, като Коли и Малтийска болонка, например. Мнозина си мислят, че дългата им козина предполага и по-чести бани, за да бъде все така красива и лъскава. Обичайно обаче, за кучета със средна до дълга козина може да е необходимо едва едно къпане на всеки 4 до 6 седмици, стига козината да се поддържа добре между тези процедури.

куче къпанеСнимка: iStock

Разбира се, има и изключения. Породата Пули, например, технически спада към дългокосместите, но няма нужда чести бани поради специфичната структура на козината на тези кучета (под формата на масури). При тях я няма и типичната кучешка миризма.

Какво да кажем за кучетата, които попадат някъде по средата?

Дебелата или двойна козина на породи като Лабрадор ретривър, Голдън ретривър или Сибирско хъски, например, естествено изолира сезонно тези кучета, обяснява Моника Хенди от Woofie’s Mobile Pet Spa, цитирана от АКС. Именно поради това, прекаленото къпане при тях може да омазни кожата прекомерно и да наруши този процес. 

куче къпанеСнимка: iStock

А ако кучето ни страда от определен здравословен проблем?

Ако кучето ви има определен здравословен проблем, вашият ветеринарен лекар и/или грумър може да ви предложи да приложите лечебен шампоан. Дори и домашният ви любимец да е в чудесно здраве, режимът на подстригване е важен, за да се чувства добре и кожата му „да диша“. Внимателното изчеткване на козината, сресването и рязането на ноктите са сред най-важните процедури, свързани със здравето на домашния ви любимец, които не бива да пренебрегвате.

Вижте още: 10 ежедневни грижи за здравето на кучето ни

Какъв е вашият начин на живот?

Не на последно място, сред факторите, които определят колко често е добре да къпете кучето си, се нарежда и вашият комфорт, начин на живот и заетост. 

куче къпанеСнимка: iStock

Собствениците, които страдат от алергии, обикновено реагират на пърхота на домашния си любимец, което може да се управлява със седмично къпане с подходящ шампоан, например.

Какъв е начинът на живот на вашето куче?

Специалистите на АКС отбелязват, че активният начин на живот може да бъде по-лесен с късокосмест домашен любимец, като се има предвид, че поддържането на животното чисто между къпанията обикновено изисква по-малко усилия. Често е достатъчно просто да минете лапите и гърба на животното с влажна кърпа след разходка, за да отстраните мръсотията и прахта, събрани по време на забавленията в кучешкия парк.

кучеСнимка: iStock

Разбира се, куче, което се е къпало в море, езеро или река, било е на поход в планината или на разходка извън града ще има нужда от баня в сравнение с домашен любимец, който прекарва по-голямата част от времето си на закрито – независимо от породата им. 

В заключение – ние ви предлагаме следния съвет:

На домашният ви любимец явно му е нужна баня, когато вече нямате желание да го гушнете.

Звучи просто, нали?

кучеСнимка: iStock

Вижте още:

Как да накараме кучето да мирише добре без да го къпем

 

Виж още