Можете ли да използвате бебешки шампоан и за кучета?

куче къпане Снимка: iStock

Г рижата за външния вид на домашните ни любимци има решаваща роля за поддържането на здравето и щастието им. Знаете, че редовното къпане е необходимо, за да бъде косматият ни другар чист, но може би се питате какъв тип продукти можете да използвате върху вашия четириног другар? 

Въпреки че има набор от налични специализирани шампоани за кучета, може би се питате: дали по изключение не можем да използваме бебешки шампоан и за банята на кучето си? 

куче мръсноСнимка: iStock

Защо бебешкият шампоан не е най-добрият вариант за домашни любимци

Използването на бебешки продукти за кучето ви може да изглежда като удобен вариант, но има няколко основни съображения, които е добре да имате предвид. 

Dogsandcats.bg
  • Чувствителност на кожата

Бебешките шампоани са създадени да бъдат нежни към чувствителната бебешка кожа и да не причиняват дразнение на очите на малчуганите. Кучетата, от друга страна, имат различни ниво на pH и структура на кожата, припомнят от Dogtime. За това, макар за нас бебешките шампоани безспорно да са по-меки, те все пак може да не са подходящи за нуждите на четириногите ни приятели поради потенциалните разлики в нуждите на тяхната кожа.

куче баняСнимка: iStock

  • Аромати и добавки

Бебешките шампоани често съдържат аромати и добавки, които може да не са идеални за кучета. Не бива да забравяме, че домашните ни любимци имат силно развито обоняние и наситените аромати потенциално могат да причинят дискомфорт и алергии. Освен това, някои добавки може да не отговарят на специфичните нужди на козината и кожата на кучето. 

Предимства на шампоаните, специално предназначени за домашни любимци

  • Целеви формулировки

Шампоаните за кучета са съобразени с уникалните нужди на кожата и козината на четириногите. При тях са взети предвид фактори като тип козина, състояние на кожата и потенциална чувствителност. Този целенасочен подход може да помогне за поддържането на здравето на кожата на вашето куче и за постигане на оптимално най-добрия вид на козината му. 

куче баняСнимка: iStock

  • Контрол на вредителите

Много шампоани за кучета включват съставки, които помагат при борбата с бълхи, кърлежи и други паразити. Те могат ефективно да почистят козината на питомеца ви, като същевременно осигуряват защита срещу вредители. Предимство, което не се среща при повечето бебешки шампоани. 

В стремежа си да осигурите най-добрата грижа за вашия космат спътник, важно е да дадете приоритет на неговите уникални нужди. Докато бебешките шампоани може и да работят при човешките бебета, те не са най-подходящият вариант за вашия домашен любимец. От друга страна, продуктите, специално формулирани за кучета гарантират, че вашият питомец получава персонализирани грижи, които заслужава, насърчавайки здравето на кожата, състоянието на козината и цялостното благосъстояние на животното.

куче баняСнимка: iStock

Вижте още: 

Кога е време за първата баня на малкото кученце

8 съвета, когато къпете кучето си през зимата

Виж още