На каква възраст кучетата проявяват симптоми на артрит

куче артрит Снимка: iStock

А ртритът е често срещно състояние при кучетата, което обикновено става по-видимо след навършване на 8-9 години. Въпреки това, при някои домашни любимци признаците му се появяват за първи път още през първата или втората година от живота им. 

Артритът е по-често срещан при по-възрастните кучета от по-големи породи като Лабрадори, Спрингер шпаньоли, Ротвайлери, Немски овчарки, Бернски зененхунди и Голдън ретривъри. Състоянието причинява възпаление на ставите на кучето, което води до силна болка при изправяне и ходене. Поради възникналия дискомфорт четириногите може да избягват докосването и да наддават излишно тегло сякаш от нищото.

Артритът може да скове различни части от тялото на кучето ви, включително коленете, лактите, бедрата и раменните стави. Фактори като основни заболявания, генетика и наранявания могат да допринесат за това състояние. Но естественото износване поради стареене остава най-честата причина, пишат от PetMD.

куче артритСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако сте стопанин на четириного, за вас би било полезно да можете да разпознавате ранните признаци на артрит, за да може питомецът ви да получи навременна помощ.

На каква възраст кучетата проявяват симптоми на артрит?

Артритът е дегенеративно заболяване, което засяга кучета от всички възрастови групи, въпреки че се среща по-често при по-възрастни или по-големи кучета. Заболяването причинява силна болка в ставите, която затруднява извършването на ежедневните дейности. За щастие, ранната намеса и превенцията могат да помогнат в управлението му.

Няма конкретна възраст, на която може да се появят първите признаци на артрит при кучетата. Това означава, че отговорността да забележите ранните симптоми на това състояние е изцяло ваша. Най-често те се появяват след навършване на 8 или повече години, когато четириногите стават възрастни. 

куче артритСнимка: iStock

Изненадващо обаче, при някои кучета артритът се появява в много ранна възраст. При тях той не е в резултат на естественото износване, а най-често поради преживяна тежка травма или необичайно развитие на ставите на животното. Ранният артрит може да бъде и резултат от инфекция (като лаймска болест, например), макар че това се случва по-рядко.

6-те критични признака на артрит при кучетата

Като собственик на домашен любимец трябва да наблюдавате ранните признаци на артрит при кучето си, за да можете да му осигурите навременно лечение. Помнете – колкото повече отлагате, толкова по-лошо и болезнено става за четириногия ви другар. Предлагаме ви да разгледаме заедно шест признака на артрит, за които да следите – без значение от възрастта на домашния ви любимец.

  • Нежелание за ходене или упражнения

Най-забележимият признак на артрит при кучетата е избягването на движение, ходене, упражнения и дори изправяне. Много собственици свързват това поведение с напредването на годините на питомеца си, но това невинаги е вярно. 

куче артритСнимка: iStock

Освен липсата на желание за движение в следствие на болката и дискомфорта, можете да забележите и, че животното може да седи на едно място с часове, при това – почти без да мърда. Тези четириноги нямат интерес към играчките си, избягват стълби или внезапно спират по време на разходка. 

Ако наблюдавате тези промени в поведението на кучето си в продължение на дни, трябва да знаете, че те не са само, защото питомецът ви е стар. Вместо това той може да изпитва силна болка и да се нуждае от медицинска помощ незабавно.

  • Прекалена раздразнителност

Ако обичайно веселото ви и винаги готово за игри куче стане внезапно тъжно и тихо, това е сигурен знак, че нещо не е наред. И тъй като домашните ни любимци не говорят нашия език, те изразяват болката си по различни начини. Най-често срещаните от тях включват прекомерно ръмжене, пъшкане или хапане.

куче артритСнимка: iStock

Животно, което изпитва болка, може да се дразни дори, когато стопанинът му се опитва да го погали или да поиграе с него. Ако това се случи и с вас, не мислете, че кучето ви вече не ви обича. Напротив, то просто ви казва, че е в беда.

  • Мускулна атрофия

Ограничената подвижност може да доведе до мускулна скованост при кучета с артрит. Когато животното спре да използва определени мускули за дълго време, те стават слаби и губят маса. Например, ако артритът е засегнал един от краката на домашния ви любимец, може да забележите, че той е по-тънък от останалите крайници.

  • Внезапно наддаване на тегло и облизване

Артритът ограничава мобилността на вашето куче, така че то прекарва часове седнало на едно място. В резултат на това то наддава на тегло, а вие се чудите какво сте направили грешно. Заедно със затлъстяването, заболяването може да накара питомецът ви да ближе и хапе засегнатата област. Може също да забележите плешиви петна в областите около ставите на животното.

куче артритСнимка: iStock

  • Промени в позата

Куцането е друг видим признак на артрит при кучетата, точно както е и при хората. Когато страдаме от възпаление или болки в коленете, ние променяме позата на тялото и движенията си. Четириногите ни другари също се опитват да се справят с артритната болка, като ходят необичайно. Това се случва предимно в случаите, когато артритът е засегнал гръбначния стълб на животното.

Освен куцането, може да забележите, че кучето ви накланя глава под необичаен ъгъл, седи странно или заема различна поза, когато пие или яде.

куче артритСнимка: iStock

  • Избягване на докосване

Възпалението прави ставите на кучето чувствителни при допир. В резултат на това питомецът ви се отдръпва, когато искате да го погалите или дори се доближите до него. Ако кучето ви изведнъж започне да страни от вас, не го приемайте лично, а се свържете с ветеринарен лекар възможно най-скоро.

Какво да направите, ако кучето ви показва признаци на артрит

Всички горепосочени признаци са някои от често срещаните причини за артрит при кучетата. Но не забравяйте, че те са симптоми не само на това, но и на други основни здравословни проблеми при четириногите. Ето защо е изключително важно да се консултирате с ветеринарен лекар, когато забележите нещо нетипично в поведението на косматия си другар. 

Важно е да наблюдавате питомеца си и ако забележите, че накуцва, показва нежелание да се движи, да прави упражнения или е по-раздразнителен от обикновено, да вземете мерки. Ранната намеса може да направи живота на кучето ви много по-малко болезнен. 

куче артритСнимка: iStock

Вижте още:

Какво да направим, ако кучето ни мрази да излиза на студа

6 начина за облекчаване на артрита при кучетата през зимата

Как да разберем дали кучето ни е с наднормено тегло

Виж още