Наистина ли кучето може да усети, когато стопанката му започне да ражда

куче човек бременност Снимка: iStock

К учетата могат да усетят много неща, които си остават неуловими за нас, хората. Домашните ни любимци могат да преценят дали един човек е добър или лош, да идентифицират бури или торнадо, а някои смятат, че благодарение на шестото си чувство, дори могат да почувстват присъствието на призраци. 

Ако четириногите ни другари действително са способни да усетят тези неща, то не би било пресилено да се предположи, че те биха могли да засекат момента, преди любимата им стопанка да започне да ражда. Поне на теория. 

Много майки твърдят, че кучето им сякаш е знаело, че те ще започнат да раждат в определен момент, преди самите те да го разберат! Въпреки че може да ви изглежда като научна фантастика, всъщност има съвсем реална възможност този феномен да е съвсем възможен.

Dogsandcats.bg

Вижте още: Разбира ли кучето, че стопанката му е бременна

Как се държи куче, което усеща, че започвате да раждате

Ако направите един бърз преглед в мрежата, то ще откриете много истории за домашни любимци, които са усетили, по думите на стопанките им, че им предстои раждане. Има няколко общи признака, които обединяват тези твърдения и всички те предполагат, че интуицията на кучетата за предусещане на събитието е съвсем истинска. 

куче човек бременностСнимка: iStock

Ако сте бременна и имате домашен любимец, то може би сте забелязали, че животното сякаш е доста по-прилепчиво от обикновено. Вероятно косматият ви приятел се мести след вас от стая в стая, търсейки възможност да се сгуши в близост и винаги да има възможност да ви наблюдава? Познахме, нали?

Вижте още: Как се променя поведението на кучето, ако стопанката му е бременна

С наближаването на термина, към края на бременността, много жени твърдят, че кучето им е станало още по-бдително и по-присъстващо през целия ден. По техни думи, четириногото ги следвало навсякъде и при най-малкото движение, включително – до банята, кухнята и до другия край на стаята. Това поведение, смятат специалистите, вероятно се дължи на желанието му да се увери, че любимият му човек е добре през цялото време, защото предусеща какво следва.

куче човек бременностСнимка: iStock

Има документирани случаи, при които кучета дори потъркват глави и муцуни в корема на стопанките си в дните преди да се случи раждането.Сякаш животните се опитват да ги предупредят да започват да се подготвят. Или може би се опитват да чуят от по-близо какво се случва в корема на бъдещата майка!

Според д-р Джеф Вербер, президент и главен ветеринарен лекар на Century Veterinary Group в Лос Анджелис, не е невъзможно домашният ви любимец да усети, че започвате да раждате, преди самите вие да го осъзнаете. Не бива да забравяме, че кучетата имат над 200 милиона рецептори за подушване в носовете си, което им позволява да улавят дори най-минималните промени в миризмите.

Учените и специалисти по поведение на животните твърдят, че четириногите усещат предстоящото раждане поради комбинация от миризми и наблюдение как се променя човешкото поведение

Въпреки че не всяко четириного ще реагира или ще покаже изброените признаци, ако косматият ви другар започне да се държи по-странно от обикновено в дните преди термина ви, имайте предвид, че това е възможното обяснение.

куче човек бременностСнимка: iStock

Ако това се случи – подгответе чантата си за родилното и бъдете готови за вълнуващото преживяване, което ви предстои. Вашето куче е емоционално свързано с вас и ви познава много добре. Можете да използвате неговото поведение като насока, но не препоръчваме, разбира се, да се осланяте изцяло на него. 

Вижте още: 

Как да подготвим кучето за появата на бебето ни

6 неща, които само кучето ви знае за вас

 

Виж още