Как се променя поведението на кучето, ако стопанката му е бременна

куче стопанка бременност Снимка: iStock

К учетата са невероятно, интелигентни същества, които имат способността да надушват химикали, оръжия, лекарства, както и някои болести като рак и диабет. Учените отдавна се занимават и правят изследвания върху нещата, които четириногите могат да бъдат обучени да разпознават само чрез миризмата им. Защото, както добре знаем, обонянието на домашните ни любимци е най-мощният им инструмент. Има едно нещо обаче, което всяко куче може да усети, без да се налага да преминава през специално обучение. А именно - промяната в тялото на стопанина му. 

куче стопанка бременностСнимка: iStock

Може би сте попадали на теорията, че домашните любимци могат да надушат скока в хормоните, който се случва в организма на жената, когато е бременна. А според някои бъдещи майки, косматите им другари започнали да се държат различно още, преди самите те да са сигурни, че са в очакване на наследник.

Dogsandcats.bg

Защо четириногите променят поведението си, когато стопанката им е бременна и защо то сякаш става една идея по-защитно ориентирано? Нека разберем заедно. 

Коренът на поведението

Кучетата имат между 10 000 до 100 000 пъти по-чувствително обоняние спрямо хората. При тях има около 300 милиона обонятелни рецепторни клетки, разположени в носа – за сравнение, при нас те са едва шест милиона. Защо, ще попитате вие, обръщаме внимание именно на това.

куче стопанка бременностСнимка: iStock

Макар фактите да говорят сами за себе си, все още няма достатъчно проучвания по темата, които да обхващат пълните способности на кучетата ни що се отнася до обонянието им. Със сигурност знаем обаче, че домашните ни любимци могат да идентифицират хиляди аромати и да ги запомнят отчетливо. Когато една жена забременее, хормоните й се повишават, а това променя и уникалния й личен аромат. 

Освен това, тъй като тялото й се променя, а в резултат на това – и начинът, по който се движи, четириногите могат да видят разликите и да реагират на тях. Вероятно кучетата не знаят точно защо миризмата на стопанина им е различна, но те усещат, че има промяна, независимо от това. 

Когато една жена е бременна, неминуемо има и промени в ежедневната рутина. Независимо дали става въпрос за по-често ставане през нощта за тоалетна, навици, свързани с готвенето и храненето, прибиране и излизане от дома в различно време или преустройство на дома за в очакване на бебето – всичко това изпраща сигнали на домашния ви любимец, че нещо с вас е различно. 

куче стопанка бременностСнимка: iStock

Освен действията и езикът на тялото на бременната също подсказва на кучето, че в нея е настъпила промяна. За това е обичайно домашните любимци да стават по-бдителни и дори – по-защитни, за да предпазят стопанката си. Разбира се, промяната в поведението е индивидуална за всяко животно, при някои такава дори липсва. Други четириноги могат да станат апатични, а трети – по-привързани и внимателни. 

Ако вашият домашен любимец възприема всички промени, свързани с бременността ви, като знак, че сте по-уязвими, то той може да сметне за своя лична мисия да е постоянно около вас, за да е готов да ви защити и предпази. Не са редки случаите и на кучета, които стават териториални или отбранителни спрямо собствениците си през този период.

Как е най-добре да подходим към домашния си любимец?

След като кучето свикне с промяната, поведението му би трябвало постепенно да се върне към нормалното. Дайте му време – четириногият ви другар също има нужда да се адаптира към внезапната промяна в рутината, особено през първите месеци след появата на бебето. 

кучеСнимка: iStock

Можете да подготвите домашния си любимец по време на бременността, така че внезапната поява на един много по-малък и шумен член на семейството ви да не му подейства като шок. Започнете, като поддържате рутината му възможно най-близо до нормалното. Това включва ежедневни разходки, игри и упражнения. 

Вижте още: Как да подготвим кучето за появата на бебето ни

Обръщането на достатъчно внимание на животното също ще му помогне да се увери, че сте добре и всичко с вас е наред. Вгледайте се в езика на тялото си. Бременните жени често поставят ръце върху корема си, което може да е знак за косматия ви другар, че нямате желание да общувате с него. За сметка на това – отворените ръце с длани напред са далеч по-приветлив жест. 

кучеСнимка: iStock

Изгответе си план, които включва и грижите за вашето куче по време на престоя ви в болницата, а може би и първите няколко дни у дома. В идеалния случай – помолете приятел или половинката си да го разхожда вместо вас в часовете, когато обичайно се случва това, за да запазите максимално ежедневната му рутина. 

Запознанството между бебето и кучето ви може да бъде труден процес, в зависимост от това доколко домашният ви любимец се адаптира към промяната. Винаги е добра идея да си изградите подход и да започнете по-рано, за да подготвите плавно косматия си спътник за промените, които ще настъпят във вашето домакинство. 

Вижте още: 10 знака, че кучето ревнува от бебето ви

Виж още