Отравяне с антифриз при кучетата

антифриз Снимка: iStock

А нтифризът може да бъде изключително опасен за кучетата. Това силно токсично за домашните ни любимци вещество, може много бързо да увреди необратимо бъбреците им, предизвиквайки  смърт в рамките само на няколко дни. 

Дори и малко количество е достатъчно, за да доведе до фатален край, макар че понякога ефектите от отравянето с антифриз са видими и след два-три дни – тогава започват да се проявяват признаците на острата бъбречна недостатъчност

Някои видове антифриз за по-опасни от други. За най-токсичен за кучетата ни се смята този, който съдържа етилен гликол. Макар тези, в които може да откриете метанол или пропилен гликол, да не са чак толкова опасни, те също ще нанесат сериозни и често – непоправими щети върху вътрешните органи на домашния ви любимец. 

Как кучетата могат да се отровят с антифриз

Най-често срещаният начин, по който кучетата се сблъскват с антифриза е, след като малка част от веществото е изтекла от радиатора на автомобила или се е разляла отвън след повторно пълнене през зимните месеци.

Dogsandcats.bg

За това - трябва да бъдете особено внимателни, когато боравите с антифриз и ако забележите каквито и да е било течности около колата си, да държите кучето си максимално далеч. Пуснете го в близост до автомобила едва, след като ги почистите. 

антифризСнимка: iStock

За допълнителна безопасност – ако сте забелязали разлят антифриз и смятате, че косматият ви приятел може да е минал през локвата, измийте старателно лапите със сапун и топла вода. 

Понякога, макар и по-рядко, четириногото може да влезе с контакт с антифриз, добавен към препарата в тоалетната чиния. Това се случва най-често в домове, където жителите добавят от веществото в тръбите през студените месеци, за да ги предпазят от замръзване. Дори и самите вие да не го правите, имайте го предвид, когато гостувате с кучето си на приятели – най-често това се прави при вили и къщи извън града. 

И при най-малко съмнение, че домашният ви любимец е имал взаимодействие с антифриз незабавно се свържете с ветеринарния си лекар. Колкото по-бързо се започне лечението, толкова по-големи са шансовете животното да се въз

Защо антифризът е токсичен за кучета?

След като антифризът попадне в организма на животното, той се разгражда до силно токсични химикали. Те се свързват с калция в тялото на кучето ви и образуват кристали, които се отлагат и причиняват сериозни увреждания на много основни органи – включително белите дробове, мозъка и най-вече – бъбреците

Харесват ли кучетата антифриз?

Както споменахме и по-горе, антифризът е особено опасна отрова за домашни любимци, защото някои видове миришат приятно и имат сладък вкус. Това може да ги направи неустоими за някои по-лакоми четириноги. 

Колко антифриз е токсичен за кучета ни?

Необходимо е много малко количество антифриз, за да навреди сериозно на домашния ви любимец. И не много повече, за да доведе до фатален край – понякога моментално, друг път – до 2-3 дни. Достатъчно е животно да премине през локва разлят на улицата антифриз, а след това да оближе лапите си. 

За това е от съществено значение дори при най-малкото подозрение, че животното е имало достъп или е погълнало от течността, да се свържете с ветеринарния си лекар.  

Какви са признаците на отравяне с антифриз?

Симптомите на отравянето с антифриз при кучетата зависят от времето, непосредствено след поглъщане. 

През първите няколко часа може да забележите, че домашният ви любимец сякаш не може да се държи на краката си, залита, апатичен и депресиран е, може да има и леки гърчове. През този период (непосредствено след отравянето) животните пият много вода и уринират в големи количества, не е изключено и повръщане. 

Около 12 часа след поглъщане на отровата, може да изглежда сякаш животното се възстановява. Домашният ви любимец може да изглежда и да се чувства по-добре. Но някъде след 2-3 дни настъпват симптомите на острата бъбречна недостатъчност. Органите спират да работят правилно и състоянието на четириногото рязко се влошава. 

антифризСнимка: iStock

Признаците на бъбречна недостатъчност при кучетата включват:

  • Припадъци
  • Депресия
  • Повръщане
  • Липса на координация
  • Намалено количество на урината
  • Гърчове и кома

Какво е лечението за отравяне с антифриз при кучета

Диагнозата на отравяне с антифриз се поставя чрез изследвания на кръв и урина, въпреки че някои от тези тестове стават отрицателни с времето, когато се развие бъбречна недостатъчност. 

Има различни методи на лечение, като всички те пряко зависят от това кога домашният ви любимец е попаднал при ветеринарен лекар. Колко по-скоро след поглъщането на отровата го заведете при специалист, толкова по-голям е шансът му да оцелее.

Ако сте завели при ветеринарния си лекар кучето в рамите на няколко часа след съмнения за поглъщане на антифриз, вероятно специалистът ще опита да предизвика повръщане, за да може животното да изхвърли остатъците от веществото, които са все още в стомаха му. 

Тъй като самият антифриз не е много токсичен, а става опасен едва, когато се разгради от черния дроб на животното, съществуват лекарства, които да блокират този процес. Тези медикаменти са полезни само, ако се дадат рано и не са ефективни, след като домашният любимец вече показва признаци на бъбречно увреждане.

Отложеното лечение често не е ефективно и прогнозата за кучета с бъбречна недостатъчност за съжаление е лоша.

Какво трябва да направя, ако кучето ми е пило антифриз?

Ако имате дори най-малки подозрения, че кучето ви може да е пило антифриз, веднага се свържете по спешност с ветеринарния си лекар. Не чакайте животното да се разболее или прояви симптоми – забавянето ви намалява шансовете му да оцелее.

Дори четириногото, което е пило антифриз, да ви изглежда добре – от съществена важност е незабавно да се свържете с ветеринарния си лекар или близката клиника до дома ви. 

Съвети за безопасност

  • Внимавайте да не разливате течност, докато използвате антифриз за нуждите на личния си автомобил.
  • Внимавайте за локви антифриз около колата ви – ако забележите такива, веднага ги почистете.
  • Дръжте всички химикали, включително препарати за миене като антифриз високо или на недостъпно място до вашето куче.
  • Внимавайте за локви с необичайно изглеждащи течности, когато ходите с кучето си навън и го дръжте далеч от тях.

За съжаление, в България, а и други страни по света, отравянето на животни с антифриз, скрит в хранителни продукти, оставени в кучешки паркове и градинки, все още се случва. За това – внимавайте домашният ви любимец да не яде никога нещо, подхвърлено на земята. 

Ако се налага – затвърдете основни команди като „Пусни!“ или „Не!“. И винаги бъдете подготвени да се свържете с ветеринарния си лекар, ако забележите нещо подозрително, свързано с поведението на четириногия ви приятел. Бързите ви, адекватни и своевременни реакции могат да спасят живота на любимеца ви!

 

Виж още