Най-честите въпроси и отговори за кучешката бременност

бременно куче Снимка: iStock

И мате подозрение, че кучето ви може би е бременно? Не сте се сблъсквали с подобна ситуация до момента и не знаете какво да очаквате? Ето някои отговори на най-често задаваните въпроси относно етапите на бременността при домашните любимци.

бременно кучеСнимка: iStock

  • Колко дълго трае бременността при кучетата?

Бременността при кучетата обикновено продължава около 63 дни (девет седмици). Понякога може да падне до 57 или да се увеличи до 65 дни. Въпреки че еструсът (периодът на разгонване) може да варира от порода до порода, продължителността на бременността е еднаква при всички кучета.

  • Какви са признаците на бременност при кучета?

Ще ви бъде трудно да определите сами дали домашният ви любимец чака поколение, тъй като първите признаци на бременността се проявяват през втория триместър (около три седмици след успешното чифтосване). Палпация на корема има около 30-ия ден от бременността. Когато бременното куче наближи пълния термин, може дори да забележите, че малките се движат в корема й.

Dogsandcats.bg

Забележка: Признаците на бременност варират при различните кучета. За това, свържете се с ветеринарния си лекар за проследяване и въпроси относно състоянието на домашния си любимец.  

бременно кучеСнимка: iStock

  • Как да разбера дали кучето ми е бременно?

Ако подозирате, че кучето ви може би е бременно, необходимо е да се свържете с ветеринарния си лекар, за да уговорите час за преглед. Добре е това да се случи до три седмици след предполагаемия ден на зачеването. Така ще е минало достатъчно време, за да може ветеринарният ви лекар да направи ултразвук или рентгенова снимка, в зависимост от наличната технология. 

Специалистът може също да поиска да провери кръвните нива за наличие на релаксин, хормон, който присъства само при бременни кучета. Този тест трябва да се направи между 15-25 ден от предполагаемата бременност. 

бременно кучеСнимка: iStock

  • От какво се нуждае моето бременно куче?

Има някои основни промени, които ще трябва да направите, за да се погрижите за бременния си домашен любимец. Бъдещата майка ще има нужда от добре балансирана и съобразена със състоянието й диета. Ще трябва да посетите няколко пъти ветеринарния си лекар, за да наблюдавате косматия си другар. Упражненията трябва да се намалят, за да не се напряга женската прекомерно, но трябва да се запазят умерени, за да не започва животното да води заседнал начин на живот. 

  • Как да помогна на кучето си да роди?

За щастие, повечето кучета могат да преминат през раждането и да се сдобият със здрави кученца с малка или почти никаква намеса от страна на хората. Инстинктите ръководят четириногите, но вие можете да помогнете на майката и новородените, като им осигурите спокойствие, безопасност и комфорт. 

Съберете някои основни консумативи и ги пригответе преди големия ден. Когато раждането започне, просто наблюдавайте тихо острени и изчакайте търпеливо. Може и да не се наложи намесата ви. Междувременно – поддържайте връзка с ветеринарния си лекар, нека е уведомен за случващото се, за всеки случай. 

бременно кучеСнимка: iStock

  • Ами ако бременността е била инцидент?

Ако не сте подготвени, грижите за бременно куче могат да ви се сторят доста допълнителна работа. След раждането на кутретата ще е необходимо време и отдаденост, за да помогнете на майката в отглеждането на малките й. Истината е, че в световен мащаб има проблем със свърхпопулацията на кучетата. За това – ако нямате желание да отглеждате още домашни любимци, помислете за стерилизация на домашния си любимец. 

Вижте още:

Как протича бременността при кучетата

Как да храним кучето си по време на бременност

Виж още