Най-често срещаните заболявания при кучетата през лятото

куче лято болно Снимка: iStock

Г орещите летни дни и по-високите температури навън увеличават рисковете за развитие на някои заболявания при домашните ни любимци. Съставихме за вас кратък списък с по-често срещаните от тях, които засягат кучета от различна възраст и порода. И макар със сигурност да има още много, добре е да сте запознати със симптоматиката на поне част от медицинските състояния, които могат да застигнат четириногия ви спътник през горещите дни. Така ще имате възможност да се ориентирате по-добре кога е време да посетите ветеринарния си лекар. 

куче лято болноСнимка: iStock

Най-честите заболявания при кучетата през лятото

  • Лептоспироза

Това често срещано заболяване при кучетата се причинява от микроби, които попадат в тялото на животните най-често чрез поглъщане на вода от замърсени източници. 

Симптомите на лептоспироза включват: повръщане, болки в тялото, висока температура, секреция от носа и ушите.

Dogsandcats.bg

Лептоспирозата е лечима, като обикновено отшумява след прием на антибиотици. Въпреки това, ако не се лекува, това заболяване може да прогресира и да доведе до фатален край. 

  • Атопия

Атопията, известна и като атопична екзема, е вид алергичен инхалаторен дерматит, който причинява сърбеж най-често – в областта на ушите и краката на кучетата. Включва и други кожни проблеми като анален сакулит и атопичен ринит. 

кучетаСнимка: iStock

Симптомите на атопия включват: зачервяване, самотравма, вторични инфекции, остъргвания на кожата.

Това заболяване изисква ранна диагностика и е лесно лечимо.

  • Дехидратация

Тъй като кучетата нямат усещане кога е време да спрат да тичат или играят, дехидратацията се явява едно от най-често срещаните летни заболявания. 

Симптомите на дехидратация включват: загуба на тегло, намален апетит, прекомерно уриниране, слабост. 

Дехидратацията е безобидна, но само в началните си етапи. Ако не се осигури подходящо лечение на животното, това може да доведе и до фатален край. 

  • Лаймска болест

Това заболяване има много имена. Познато е още като борелиоза и лаймска борелиоза, то се разпространява чрез кърлежи. Породи като Лабрадор ретривър и овчарските кучета са в по-висок риск. 

куче кърлежСнимка: iStock

Симптомите на лаймската болест включватповръщане, летаргия, подуване на ставите, треска. 

За предотвратяване на лаймската болест е необходима ефективна борба с кърлежите. Редовното обезпаразитяване, както и своевременното премахване на всички кърлежи, които откриете по кучето си, са от ключово значение.

  • Ушни инфекции

Топлото време обичайно отключва редица заболявания и инфекции. Насекоми, паразити и алергии – всички те увеличават шансовете вашето куче да получи ушна инфекция.

Симптомите на ушна инфекция включват: силна миризма от ухото, зачервяване на ушния канал, липса на баланс на тялото, клатене на главата. 

Такива инфекции могат да бъдат предотвратени само като заведете кучето си на ветеринарен лекар. Правилното почистване и груминг на четириногото са жизнено необходими, за да се гарантира неговата безопасност. 

кучеСнимка: iStock

  • Слънчево изгаряне

Слънчевите изгаряния засягат не само хората, но и голям брой от домашните ни любимци. На най-голям риск са изложени четириногите с къса или по-светла козина.

Симптомите на слънчево изгаряне включват: промяна в тена на кожата до розово или ярко червено, подуване, главоболие и треска, болка. 

куче слънцеСнимка: iStock

  • Дирофилариоза

Това заболяване се причинява от интраваскуларният паразит Dirofilaria Immitis, който обичайно обитава дясната страна на сърцето на кучетата. Понякога той може да се разпространи и в белодробните артерии, както и в кухите вени. По-възрастните кучета са по-застрашени от това заболяване. 

Симптомите на дирофилариоза при кучетата включват: нежелание за упражнения и физическа активност, лека кашлица, отслабване.

куче лято болноСнимка: iStock

Специфичното тук е, че това заболяване понякога не проявява никакви симптоми. В тези случаи може да се диагностицира само чрез серумна биохимия, ЕКГ или пълна кръвна картина. 

  • Топлинен удар

По-възрастните и по-едрите, както и тези кучета, които страдат от наднормено тегло, са по-податливи на топлинен удар. Той се изразява в повишаване на телесната температура на животното до опасно високи нива. Ако домашният ви любимец бъде оставен в кола или стая без подходяща вентилация, той може да стане жертва на прегряване. 

Симптомите на топлинен удар включват: прекомерно задъхване, лигавене, повръщане, загуба на съзнание.

Най-добрият начин за предотвратяване на топлинен удар е да държите домашния си любимец на сянка през най-горещите часове на деня. Осигурете му и достатъчно хладка вода, за да се хидратира добре. 

куче слънцеСнимка: iStock

  • Ерлихиоза

Заболяване, познато още като кърлежна треска, ерлихиозата възниква след ухапване от кафяв кучешки кърлеж, който предава в тялото на животното специфичен организъм, наречен Ehrlichia. 

Заболяването протича в три етапа: първият стадий на инфекцията може да продължи около месец, съпътстван с лека треска. Във втори етап не се виждат външни признаци, като така инфекцията може да продължи до 5 години. 

Симптомите на болестта Ерлихиоза включватболка в корема, треска, накуцване, депресия и летаргия.

Третият етап на заболяването е най-фатален. Кучето може да отключи анемия или бъбречно заболяване. За да предпазите питомеца си, необходимо е да му осигурите възможност за лечение още по време на първи етап на заболяването. 

Забележка: В този материал са изброени само част от заболяванията при кучетата, които са характерни за летния сезон. Той има само информационен характер. Ако смятате, че домашният ви любимец е заразен с определено заболяване или инфекция, обърнете се към ветеринарния си лекар. 

Вижте още: 

5 породи кучета, които издържат най-малко на жегата

Дехидратация при кучетата: Симптоми, превенция и съвети за безопасност

Летни грижи за козината и външния вид на кучето

Виж още