5 породи кучета, които издържат най-малко на жегата

Дог Бордо Снимка: iStock

О фициално е. Летата стават все по-горещи, а според информация на Bloomberg, през последните пет години се наблюдава постоянно покачване на температурите. И ние далеч не сме единствените, които забелязват тези ефекти. Защото, ако на вас жегата ви понася трудно, опитайте се да си представите как я приема домашният ви любимец. За разлика от нас, четириногите ни другари не могат просто да се съблекат по къси панталони, за да се охладят. Или да сложат банските, за да поплуват в басейна. 

Ветеринарните лекари са категорични, че през лятото посещенията на стопани, чиито домашни любимци са получили топлинен удар са сред най-често срещаните оплаквания.

Проблемът определено е съществен, но дали всички четириноги са толкова податливи на въздействието на топлината по идентичен начин? И какво можем да направим, за да смекчим ефектите от дните с твърде много слънце навън?

Dogsandcats.bg

Рисковите фактори

Според скорошно проучване на Scientific Reports, има някои фактори, които увеличават предразположението на кучето към опасните състояния, свързани с жегата навън. Те включват: порода, възраст и тегло.

Обикновено най-застрашени са по-тежките и по-възрастните животни, както и представителите на брахицефалните породи (с плоски лица като Мопс, Пекинез, Булдози).

английски булдогСнимка: iStock

Чистокръвните кучета обикновено се смятат за по-застрашени от кръстоските, докато тези с плоски лица и широки черепи (като Английски булдог или Кавалер Кинг Чарлз шпаньол) са повече от два пъти по-склонни да страдат от заболявания, свързани със топлото време, в сравнение с тези с по-дълги муцуни. 

Разликата между ефектите на топлината върху различните породи четириноги не може и не бива да бъде подценявана.

Петте породи кучета, които най-трудно понасят жегата

Ако отглеждате у дома Лабрадор ретривър, не се тревожете за това колко добре му понася жегата (въпреки че да вземете разумни предпазни мерки за предотвратяване на прегряването и дехидратация винаги е препоръчително). Но ако споделяте живота си с Чау Чау, е добре да знаете, че тези кучета са около 16 пъти по-склонни да получат топлинен удар в сравнение с Голдъните. И те не са единствените четириноги, с които трябва да се внимава в пика на лятото. 

За това – ако притежавате една от следните 5 породи, обърнете по-специално внимание на кучето, когато навън пече и температурите са високи.

Местата с по-хладен климат са далеч по-подходящи за отглеждане на представителите на породата. Тези кученца са най-малко толерантни към жежкото време от всички четириноги. Нещо, което, поне от части, се дължи на дебелата им, пухкава, двуслойна козина. И да, на тях действително им е толкова горещо, колкото изглежда на пръв поглед!

Чау ЧауСнимка: iStock

Но проблемът не е само в палтото. Както отбелязват от Nature.com, докато типът на козината безспорно е важен рисков фактор за свързаните с топлината заболявания при кучетата, анатомичната структура на черепа на Чау Чау също ги прави по-предразположени към непоносимост към жегите. 

Английските булдози са безспорно изключително сладки. Но цялото това мило излъчване безспорно си има цена. Подобно на останалите брахицефални кучета (с къси и плоски носове), при Булдозите има по-висок риск от поява на респираторни проблеми в сравнение с останалите четириноги. И, както се оказва, те са и по-предразположени към заболявания, свързани с топлината. 

булдогСнимка: iStock

И лошите новини не свършват до тук – любимите на мнозина „англичани“ са породата, при която има н най-много установени случаи на топлинен удар в сравнение с всички други брахицефални животни.

Вижте още: Защо топлото време е най-опасно за брахицефалните кучета

Френчитата са сладки, любвеобилни и дружелюбни кучета, които са начело на класациите за предпочитани домашни любимци. Просто няма как да не ги заобичаш! Те обаче също са брахицефална порода и като такива не понасят добре високите температури. За това, ако не искате да им създадете излишни проблеми, по-добре е да ги държите вкъщи на хладно по време на най-горещите часове на деня. 

булдогСнимка: iStock

Договете Бордо може и да не са най-известната порода, но ако някога сте попадали на такова куче, със сигурност сте го запомнили. Тези изключително мощни и едри животни достигат до 70 см височина и внушителните 65 кг. Чистокръвни, изключително мускулести и с брахицефална форма на главата – те отговарят на всички условия за кучета, които трябва да държите далеч от обедния пек през лятото. 

Дог БордоСнимка: iStock

Да, знаем, че звучи малко странно. Хрътките са леки като перце, имат издължена муцуна и тънка козина, която налага да ходят облечени с дрешка за допълнителна топлина през зимата. И така, как те са една от породите, които са най-податливи на топлинен удар. 

хръткаСнимка: iStock

Според специалистите основната роля тук играе телесната маса на тези хрътки. Тези четириноги имат твърде малко телесна мазнина за сметка на чистата мускулатура, нещо, което не им помага да се справят добре с топлото време навън. 

 

Вижте още: 

Грижа за бръчките и кожните гънки на кучето

Всички кучета ли умеят да плуват

 

Виж още