Летни грижи за козината и външния вид на кучето

куче козина Снимка: iStock

Л ятото носи със себе си куп приключения на открито, късни разходки и забавления в компанията на добри приятели. И, разбира се, домашният ни любимец! Горещото време и по-високите температури обаче, налагат някои по-специфични грижи за козината на кучето ни. 

куче козинаСнимка: iStock

Предлагаме ви някои основни съвети и трикове за външния вид и поддръжката на козината на косматия ви другар през летните месеци. За да ви донесат те незабравими емоции и много споделени моменти в компанията на четириногия ви другар!

  • Къпане и четкане

Важно е да поддържате козината на домашния си любимец чиста, а редовното къпане ще помогне срещу образуване на възли и сплъстяване. Летните излети предполагат и повече цапане, както и богата гама от възможности в козината на четириногото да попаднат боклуци и други предмети. Не забравяйте да почистите с влажна кърпа или директно – с душа кучето си след прашни или кални разходки сред природата. И задължително да огледате козината му за чужди тела. 

Dogsandcats.bg

куче козинаСнимка: iStock

Ако се налага да къпете домашния си любимец по-често от обикновено, изберете шампоан, подходящ за ежедневно използване (на основата на алое или овесени ядки), тъй като този вид продукти могат да помогнат за намаляване сухотата на кожата. 

Вижте още: 3 начина как да почистим кучето си без да го къпем

Ежедневното четкане може да помогне значително за премахване на излишната мръсотия от козината на животното. Това е особено важно при породите с двойна козина, които обикновено линеят повече през лятото. Четкането е и чудесен начин да се свържете с домашния си любимец, докато същевременно го проверявате за паразити, порязвания, ожулвания и други кожни проблеми. 

  • Подстригване

Не всяко куче се нуждае от лятно подстригване, но породите с по-дълга козина е добре да го получат. Посещението при професионален грумър, запознат с породата на вашия домашен любимец, може да ви помогне и насочи да определите дали то има нужда от подстрижка или не. 

куче козинаСнимка: iStock

  • Грижа за ушите

През летните месеци се наблюдава и увеличаване на проблемите с ушите при домашните любимци. Това важи с пълна сила за четириноги, които обичат да плуват, ловните и активните породи, които обичат да подушат всичко, което привлече вниманието им. Важно е да проверявате ушите на кучето си след разходка, особено ако четириногото има увиснали уши. 

Вижте още: 4 неща, които да запомните при почистване на ушите на кучето

Признаците на ушна инфекция включват отривисто клатене на главата, болки, зачервяване и секреция от ушите. 

  • Профилактика срещу бълхи и кърлежи

Със затоплянето на времето много паразити се събуждат от зимния си сън и стават активни отново. Яйцата на бълхите се излюпват, а кърлежите са нетърпеливи да открият новия си гостоприемник след дългите зимни месеци. Важно е да вземете превантивни мерки срещу паразитите като част от вашата лятна рутина относно грижите за косматия ви другар. Това ще гарантира, че няма да се върнете с неприятен гост след вълнуващ ден сред природата в компанията на домашния си любимец. 

куче козинаСнимка: iStock

Превантивните средства за обезпаразитяване се предлагат в различни форми. Те включват ежемесечно орално или локално лечение, нашийници и спрейове, които могат да предпазят домашния ви любимец. 

Въпреки че променящите се сезони могат да донесат нови предизвикателства при поддържането и грижата за външния вид на домашните ни любимци, това не бива да ви тревожи. Подгответе се предварително, за да можете да се насладите на едно по-вълнуващо и забавно лято! 

Вижте още: 

Дехидратация при кучетата: Симптоми, превенция и съвети за безопасност

Виж още