Най-големите летни опасности за здравето на кучетата

куче жега Снимка: iStock

Л ятото е време за забавления на слънце, дейности на открито и късни нощни разходки в преследване на светлините на града (или светулките в гората!). Но лятото може да донесе със себе си и някои уникални здравословни предизвикателства за домашния ви любимец. Винаги е добре да сте подготвени предварително и да разполагате с всичко необходимо, така че всяко лятно излизане да се превърне за вас в удоволствие!

куче лято болноСнимка: iStock

Събрахме за вас някои от основните летни опасности за кучетата ни, както и какво да направим, за да предотвратим възможни инциденти. 

  • Топлинен удар

Топлинният удар е един от най-често срещаните проблеми през лятото. Дългите дни, прекарани под жаркото слънце, в планината или на плажа, могат да доведат до прегряване. Което бързо може да причини куп здравословни проблеми на питомеца ви, някои от които могат да бъдат тежки. Не бива да забравяме, че улисани в забавления и активности, кучетата често не се усещат, че е време да си вземат глътка въздух и да се хидратират под някоя дебела сянка. За това ние сме тези, които трябва да преценят според ситуацията.  

Dogsandcats.bg

куче жегаСнимка: iStock

Признаците на топлинен удар при кучетата включват тежко задъхване, затруднено дишане, летаргия, объркване и повръщане. Ако забележите, че домашният ви любимец изпитва някой от тези симптоми, най-добре е да потърсите сенчесто място и начин да охладите животното, преди да е станало късно. 

  • Инфекция на ухото/ушите

Въпреки че домашният ви любимец не е застрахован от появата на ушна инфекция през цялата година, този тип заболявания и неразположения бележи своя пик именно през летните месеци. Попадането на чужди тела в ушите на кучето ви по време на разходка извън града или туризъм в планината, например, може бързо да предизвика възпаление.

Признаците на ушна инфекция при четириногите включват: прекомерно клатене на главата, лапане на ушите, изтичане на остатъци секрет от ушния канал и болка при докосване на ушите. 

куче жегаСнимка: iStock

Ако сте преобладаващо навън през лятото, добра идея е да преглеждате ушите на питомеца си всеки ден, особено ако сте минавали през зони с висока трева или храсти. Ако забележите проблем, не се колебайте да се свържете с ветеринарния си лекар. 

  • Паразити

През лятото различните паразити по кучетата са доста активни, което може да доведе до образуване на червени петна и възпаления по кожата на животното. Бълхите се събуждат, а кърлежите дебнат за поредния си гостоприемник не само в гористите местности, но и в близкия градски парк!

Ако домашният ви любимец има реакция срещу прекомерните ухапвания от паразити, които дразнят кожата (понякога това може да е и симптом на кожна алергия). Признаците включват зачервяване или загуба на козина в дадена област, сърбеж или прекомерно близане на мястото, подуване или секрет, изтичащ от него. 

куче лапи лятоСнимка: iStock

  • Сезонни алергии

Докато алергиите могат да се появят по всяко време на годината, тези към околната среда нарастват, когато вие и кучето ви прекарвате повече време на открито. Може да забележите, че домашният ви любимец киха по-често, има бистър секрет от очите или носа му, често събира лапи около носа си в опит да облекчи сърбежа. В допълнение, кучетата могат да имат кожни реакции като червени, сърбящи петна, дразнене, подуване или косопад.

  • Загубени кучета

Да се изгубиш може и да не е здравословен проблем, но все пак е основна опасност, дебнеща кучетата ни през лятото. Домашният ви любимец лесно може да се измуши от каишката си, да използва, че сте оставили леко открехната вратата на колата или на двора си. Въпреки че няма как да предвидим поведението на косматия си другар във всеки един момент, можем да предприемем стъпки, за да сме по-спокойни, че дори и да се загуби, животното ще бъде върнато при нас по-скоро. 

куче лапи лятоСнимка: iStock

Уверете се, че питомецът ви има идентификационен медальон с ваш актуален телефон за връзка. Не забравяйте да му поставите и микрочип, в случай, че загуби нашийника си.

Вижте още: 

Могат ли кучетата да ядат праскови?

Рисковете от ухапване от кърлеж при кучетата

 

Виж още