Най-големите опасности за кучетата на Коледа, класирани от ветеринарни лекари

куче Коледа Снимка: iStock

К оледата е прекрасно и магично време от годината. Празниците са повод да си починем и да се съберем с любимите си хора, да хапнем вкусна и домашна храна и да отбележим факта, че сме заедно! За съжаление, това е и най-натовареното време от годината за ветеринарните клиники. Отчасти, защото с домашните ни любимци се случват повече инциденти, когато членовете на семейството се съберат. 

Важно е да не забравяме, че има неща, свързани с празниците, които могат да навредят на кучето ни. Ето защо, ние съставихме кратък списък, с помощта на няколко ветеринарни лекари, които да ви послужи като ориентир – от какво да предпазите домашния любимец, а и себе си тази Коледа. 

куче КоледаСнимка: iStock

  • Коледната елха

Може да ви изглежда като поредното сладко видео в TikTok, но в действителност домашните любимци, които скачат (често – със засилка!) върху коледната елха, всъщност могат сериозно да се наранят. Някои са привлечени от миризмата, светлините и орнаментите, а и украсеното дръвче е нещо ново и любопитно, нали? За това се налага да защитите животните от самите тях, като ги държите настрана от коледната си елха. 

Dogsandcats.bg

куче КоледаСнимка: iStock

  • Имел

За съжаление, голяма част от растенията, които свързваме с Коледа, са отровни за нашите четириноги другари. Холи, имел, лилии и борови иглички – всички те могат да причинят усложнения от различен характер на домашния ви любимец – от разстроен стомах до фатална реакция.

Ако все пак решите да добавите някое от тези растения към празничния си декор, бъдете сигурни, че ги държите напълно далеч от обсега дори и на най-акробатичните домашни любимци. 

  • Коледна звезда

Вече разгледахме имела, но коледната звезда също може да причини стомашни проблеми на домашните ни любимци по празниците. Красивите и празнични растения е добре да държите на недостъпни за кучета и котки места, в противен случай, дори и при поглъщане на няколко листенца, може да забележите симптоми като лигавене, повръщане или диария. 

куче коледаСнимка: iStock

Освен това, ако млечният сок от растението влезе в контакт с кожата или очите на вашия питомец, това може да причини дермално дразнене, включително зачервяване, подуване и сърбеж. 

  • Празничната вечеря

Знаем, че сте стараете усилено, за да направите вкусни коледни гозби, десерт и след това – да подредите красиво масата за празника. Изведнъж обаче, се случва следното: баба ви звъни по Скайп, например, и всички излизате от стаята, за да говорите с нея. Няма ви точно за 5 минути, през които кучето ви е успяло да отмъкне шоколад или друго лакомство от масата, което е крайно неподходящо за него. 

Този сценарий всъщност описва множество ужасяващи истории за стопани на домашни любимци, които често завършват със спешно посещение при ветеринарен лекар. В допълнение към тази смъртоносна сладост, гроздето, кофеинът, лукът и чесънът също могат да причинят проблеми на косматия ви другар.

куче КоледаСнимка: iStock

Много десерти без захар също съдържат ксилитол – изкуствен подсладите, който може да предизвика шок толкова бързо, че дори да нямате време да стигнете до близката спешна клиника. И накрая, не забравяйте, че четириногите никога не трябва да ядат варени кости. 

Това са само малка част от нещата, свързани с домашните ни любимци по Коледа, за които е добре да внимаваме. Знаем, че животните със сигурност се радват да видят своите любящи баби и дядовци, да помиришат всички аромати, които свързваме с празника и да получат пълно чорапче с лакомста от Дядо Коледа. Но не забравяйте и за стреса, който винаги съпътства подобен тип тържества.

Именно поради всички непредвидени ситуации, които могат да възникнат, добре е допълнително да следите домашния си любимец и да се уверите, че всичко с него е наред. По този начин и вие, и самото животно ще си прекарате по-добре, ще се забавлявате и ще си спестите неочаквани посещения при ветеринарен лекар. 

куче КоледаСнимка: iStock

Вижте още: 

Да направим Коледа безопасна за кучето ни

5 причини, защо трябва да подарявате на някого кученце за Коледа

Виж още