Наръчник за комфортни градски разходки за кучета

куче разходка Снимка: iStock

С тава все по-обичайно кучетата да живеят в градски райони, а това има както своите плюсове, така и има някои уникални предизвикателства, пред които са изправени ежедневно както четириногите, така и техните собственици. Едно от тях е разходката по оживените улици заедно с домашния ни любимец. 

Вижте още: 10 неща, с които ще се сблъскате при отглеждане на куче в апартамент

Как да направим излизанията в града по-удобни и приятни за кучето ни?

Грижата за куче в града – независимо дали живеете на даденото място или просто сте на гости, има своите специфики и някои особености, с които е добре да се съобразявате, ако искате всичко да се случва максимално спокойно и комфортно. 

куче разходкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Всички обичаме нашите космати другари и не се съмняваме, че сте готови (също както и ние!) да направите нещата така, че те да се чувстват добре, спокойни и щастливи. За това ви предлагаме някои съвети, които ще ви донесат увереността, че сте на прав път и както вие, така и вашето куче ще сте във върхова форма, когато сте на разходка из града. 

Вижте още: От колко пространство се нуждаят кучетата

Започнете млади

Всеки собственик на куче (особено тези от вас, които имат опит в дресурата на четириного) знае, че когато става въпрос за привикване на вашия домашен любимец към определено поведение и изграждане на навици, то най-добре е да се започне възможно най-рано. Добрата социализация е от първостепенно значение, особено ако живеете в натоварена градска среда, съпътствана от шум или стрес. Започнете да разхождате косматия си другар на оживени места още, докато е малко кутре, за да има време да свикне с уникалните звуци, миризми и гледки около себе си. Така ще изградите у него увереност и дори да се стряска в началото – бъдете търпеливи и последователни. 

куче разходкаСнимка: iStock

Не подценявайте силата на доброто обучение

Дресурата е важен елемент от отглеждането на всяко куче, но ако то живее с вас в града, това е от първостепенно значение. Защо? Поради факта, че всяко четириного, което редовно излиза в оживена градска среда, трябва да знае поне някои ключови команди за безопасност. Препоръчваме да запознаете четириногия си другар със следното:

  • Седни! 

Класика и една страхотна команда за контрол, която всяко куче – независимо къде живее, може да овладее. Тя е особено полезна ако искате животното да идва с вас по кафенета и ресторанти или да пътува безопасно в градския транспорт. 

куче в автобусСнимка: iStock

  • Чакай/Спри!

Следвайки „седни“, командата за „изчакване“ е ключва. С пътния и пешеходен трафик в града, особено важно е вашият домашен любимец да знае кога да „спре“ и да „чака“.

  • Пусни!

Ако отглеждате куче в града, то никога не знаете какво може да намери на тротоара, а забележителната бързина, с която някои четириноги поглъщат „откритията си“ може да впечатли всеки! Дори и сравнително чисти на пръв поглед, градските улици имат неприятната тенденция да събират отпадъци, остатъци от храна и други подобни. За това и командата „Пусни!“ е ключова – ако съумеете да я усвоите добре и кучето ви моментално пуска всичко, което е попаднало в устата му, то ще си спестите много здравословни проблеми в дългосрочен план! И не забравяйте да почерпите животното заслужено, за да му покажете колко добро е било!

кучеСнимка: iStock

  • Насочване за тоалетна

Макар да не е точно команда, това е вид поведение, което означава насърчаване на вашето куче да върши своите неща на място, към което вие го насочвате. Или с други думи – това да не се случва по средата на тротоара, където се разхождат хората, а поне на бордюра или близката зелена площ (в идеалния вариант!). 

куче разходкаСнимка: iStock

За да направите това, когато видите, че вашият космат другар започва да души за място, където да отиде, внимателно го поведете към подходящо (според вас) в близост. Важно е да не дърпате силно кучето или да го стресирате, защото може да се откаже от намеренията си. Бъдете внимателни и търпеливи, след време то само ще схване идеята!

Вижте още: 5 малки, спокойни породи кучета, чудесни за отглеждане в апартамент

Осигуряване на комфорта на кучето по време на разходка в града

Когато става въпрос за разхождане на домашен любимец в града през лятото, има един изключително важен момент: жегата. 

Обичайно в градовете тя е по-осезаема, тъй като няма толкова зелени площи, а замърсяването от автомобилите и трафика също помага топлината да се усеща по-силно. Имайки това предвид, важно е да следите поведението на кучето си, а при излизане е задължително да вземете със себе си вода и сгъваема паничка. 

куче разходкаСнимка: iStock

Неща, които да имате под ръка при разходка с куче в града

Има някои полезни неща, които е добре да не забравяте, когато излизате с домашния си любимец в градска среда. Основните от тях са:

  • Бутилка за вода: Важно е да поддържате домашния си любимец хидратиран, когато навън е топло (дори и на вас да не ви изглежда толкова горещо!), а бутилката с вода е сигурен начин това да се случи. 
  • Сгъваема купичка: Този артикул прави пиенето на вода по-удобно за домашния ви любимец, а в зоомагазините ще откриете много удобни, лесно преносими опции. 
  • Топка/играчка: Полезно е да имате под ръка, защото ако ви се отвори време и попаднете в близкия парк, то любимата топка на кучето ви е идеален мотиватор - както за игри, така и за кратка тренировъчна сесия!
  • Лакомства: Полезни в най-различни ситуации, няколко от любимите бисквитки или кокалчета на кучето ви никога не са излишни!
  • Торбичка за боклук: Задължително е да почиствате след кучето си – независимо дали свърши своите работи на оживена улица в центъра на града или в парка. 

куче разходкаСнимка: iStock

Разбира се – никой не познава вашето куче толкова добре, колкото самите вие! За това и нашият списък безспорно може да се допълни според спецификите на различните домашни любимци. Важното е, че

с малко грижа и здрав разум е относително лесно да поддържате комфорта на домашния си любимец, докато заедно изследвате градските улици.

А ако ви е омръзнало да ходите пеша само до едни и същи места, то защо не се повозите на градския транспорт?

Вижте още: С куче в градския транспорт

 

 

 

Виж още