Настъпва ли менопауза при женските кучета

възрастно куче Снимка: pixabay.com

Ж енските кучета и жените имат много общи неща, но когато става въпрос за менструални цикли при четириногите и техните собственички – има някои съществени разлики. 

Знаейки какво да очаквате от вашето женско куче с възрастта може да ви помогне да направите по-добре разлика между това кое е нормално и да установите наличие на даден проблем.

Какво представлява менопаузата при хората?

Менопаузата представлява окончателно прекратяване на менструалния цикъл при жените. Тя е естествен биологичен процес с напредване на възрастта на дамите. Яйчниците престават да функционират и да произвеждат хормони, както и годни за оплождане яйцеклетки. По този начин зачеването става невъзможно. Менопаузата обикновено настъпва между 45 и 55 години и е свързана с хормонални промени, както и, често – неприятни симптоми като горещи вълни, нарушения на съня, промени в настроението, депресия и тревожност. 

Това е естествена промяна в тялото на всяка жена и не е необходимо специфично лечение. Някои от клиничните й признаци могат да бъдат облекчени, а качеството на живот на дамите – подобрено чрез различни терапевтични подходи и медикаменти, както и хормонална терапия.

Dogsandcats.bg

Настъпва ли менопауза при кучетата?

Женските кучета преминават през период на разгонване на всеки 6 до 9 месеца. Ако животното не е стерилизирано ще забележите характерни симптоми като пръски кръв и подута вулвa. Периодът на разгонване при повечето кучета продължава от 3 до 4 седмици. При някои женски изобщо няма видима кръв, а други могат да кървят до 27 дни. Това е и единственият период от месеца, през който животното може да забременее. 

При женските кучета не настъпва период на менопауза. Домашни любимци, които не са били стерилизирани ще продължат да имат периоди на разгонване през целия си живот. 

Трябва да се има предвид, че с остаряването при женски кучета, които не са раждали, но и не са стерилизирани, рискът за развитие на пиометра се увеличава. Пиометрата е сериозно, животозастрашаващо заболяване, което може да доведе до септицемия и ендотоксичен шок. Тази инфекция на матката изисква незабавна медицинска помощ. Тя се характеризира с кърваво вагинално течение, което лесно може да бъде объркано с обикновена месечна менструация. 

Някои собственици на четириноги погрешно решават, че след като не виждат в продължение на месец или два кървене, значи женската им е спряла да има цикъл. 

Истината е, че при по-възрастни животни периодите на разгонване могат да станат по-редки, отколкото са при младите кучета. Това увеличение на времето между двата периода обаче, не е същото като менопаузата при хората. 

сиво кучеСнимка: iStock

Други причини за кървене при женските кучета

Освен през периода на разгонване или като симптом на пиометра, вагиналното кървене при женските кучета може да е предизвикано и отинфекция на пикочните пътища, камъни в пикочния мехур, рак на пикочния мехур, рак на матката или тумор.

Ще забележите тази кръв, когато кучето уринира, издайнически петна ще има по леглото му или по козината. Ако подозирате, че домашният ви любимец кърви от тази област – незабавно се свържете с ветеринарния си лекар.

кучеСнимка: pixabay.com

 

Вижте още:

Разгонване при кучетата - какво трябва да знаем

Как протича бременността при женското куче

Виж още