Няма да повярвате за какво са използвани в миналото тези 5 кучета!

ротвайлер Снимка: iStock

Н якога чудили ли сте се за какво е отглеждано вашето куче в миналото? Знаем, че всяка порода е селектирана с определено предназначение и често е лесно да се досетим какво е било то по вида и поведението на въпросното четириного. Има обаче някои случаи, в които това не е толкова просто! Може да се изненадате на какво е способен най-добрият ви приятел, ако му се даде възможност!

Предлагаме ви да разгледаме заедно 5 популярни породи кучета, чието първоначално предназначение никак не си кореспондира с това към днешна дата. 

Едрите и респектиращи Ротвайлери, които днес познаваме по-скоро като пазачи на дома и имуществото ни, всъщност са били универсални селскостопански кучета в миналото, използвани за... пастирство! Да, те са служили като овчарски помощници, а не като охрана на самия овчар!

ротвайлерСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Докато името им подсказва, че са били използвани за лов на птици, първоначалната работа на Кинг Чарлз шпаньолите всъщност е била на компаньони и домашни любимци в аристократичните семейства. Явно днес са се завърнали към корените си, бихме добавили ние!

Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

Ако попитате повечето хора за какво е отглеждан Немския дог, те ще предположат – за защита и охрана. Но това всъщност е втората им „длъжност“. Първоначално договете са използвани за лов на глигани в Германия.

Немски догСнимка: iStock

Подобно на Ротвайлера, представителите на породата се ползват с лоша репутация. Но всъщност тези четириноги са били универсални селскостопански кучета в миналото. Да, използвани са включително и за пастирство!

Шар ПейСнимка: iStock

Предназначението на Боксерите в миналото буквално няма нищо общо с това, за което се използват тези кучета днес. Е, може би освен в районите, където все още се ловят диви свине и бизони. Защото „работата“ на представителите на породата била да пазят едрата плячка, докато ловецът пристигне. На нас ни е трудно да си представим Боксер да стои върху или срещу бизон или да го респектира в поведението си... Е, може би ако го оближе до смърт!

БоксерСнимка: iStock

 

 

Виж още