Немски дог

Немски дог Снимка: Istock

Други имена

Great Dane, German Mastiff, German Boarhund

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

71 см. 86 см.

Тегло

45 - 90 кг.

Живот

7 - 10 г.

Произход

Германия

История

Гигант с нежен и разбиращ поглед – Немският дог е любим и предпочитан заради величественото излъчване и аристократизма си, а често го наричат дори Крал на кучетата

Породата е утвърдена през XIX век, благодарение на граф Карл Бразовол и неговите усилия, които през 20-те години на XX век правят породата популярна в Германия, а постепенно – и в цяла Европа. Именно той през 1923 г. основава първия любителски клуб, посветен на Немския дог. По време на Втората Световна война, както редица други породи, и тази за малко да изчезне, като единствено благодарение на усилията на почитатели и селекционери се е запазила. Днес тези красиви и величествени кучета са популярни по цял свят, а сред многото приятели на договете е и небезизвестният Ото фон Бисмарк, който обожавал своя четириног приятел Тирас.

Външен вид

Немският дог е една от най-високите породи кучета в света. Мъжките екземпляри започват от 80 см нагоре, женските са малко по-дребни и достигат до около 72 см. Теглото им е около 90 килограма. Тези кучета имат тясна и продълговата глава, горната им устна е обемна. Носът е голям е черен, очите също са тъмни на цвят. Ушите им са клепнали, ако са купирани стоят изправени. Гръдният кош е добре развит, шията е мускулеста и дълга, опашката е високо поставена, в спокойно положение се носи отпусната надолу, а при възбуда и движение се вдига нагоре извита като сабя по протежението на гръбнака. Козината е гъста и къса. На цвят може да бъде тигрова, рижава, черна, мраморна или гълъбовосива.

Характер

Дружелюбен, любвеобилен и предан на стопанина си, но недоверчив и сдържан към непознати. Немският дог е високо и респектиращо с големината и размерите си куче. Но въпреки външния си вид, те са нежни, чувствителни и обичливи. Естествената им резервираност към хора, които не познават, може да ги накара да са една идея по-бдителни, когато имате гости, но много рядко биха проявили агресия. Като малки тези кученца са много игриви, докато в зряла възраст обичат да си подремват кротко в компанията на семейството си. Немският дог няма ясна концепция за големината си – не се учудвайте ако се опита да полегне на възглавницата или директно в скута ви!

Dogsandcats.bg

Умни и схватливи, те се поддават лесно на обучение, възприемат бързо команди и са искрено щастливи да ви угодят. Добре е дресурата да започне още през първите месеци на живота на кученцето, за да имате време постепенно да надграждате. С лакомство и похвала лесно ще научите Дога на различни команди. 

Здраве

За съжаление, Немския дог не живее дълго – малцина са тези представители на породата, които достигат до 9-10 години. Сред възможните заболявания са артрит, тазобедрена дисплазия, проблеми с лапите и вътрешните органи, сърдечно-съдови проблеми. Честа причина за смърт на тези симпатични гиганти е и превъртане на стомаха и червата.

Грижа

Макар да е голямо куче, Немският дог се чувства добре както в къща с двор, така и в апартамент. Това не е най-енергичната порода, така че две разходки на ден, от по час са му напълно достатъчни, за да е в добра физическа форма. Макар да е дружелюбен и общителен, големите размери на Дога могат да са стряскащи за мнозина – за това винаги го водете на повод. Постарайте се винаги да отделяте достатъчно внимание на любимеца си – той има нужда да се чувства значим и обичан!

Козината на Дога е гъста и къса, за това няма нужда от специална поддръжка. Достатъчно е веднъж седмично да бъде пригладена с мокра кърпа. Не е препоръчително да бъде къпан често – два до три пъти годишно е напълно достатъчно. Използвайте специален шампоан и задължително внимавайте да не влезе вода в ушите на кучето.

Хранене

Немският дог обича да си похапва в огромни количества, както се съди по размера му. Храни се сутрин и вечер, като количество – по няколко килограма. Препоръчително е да заложите на максимално диетично меню, заради риска от наднормено тегло и възможни потенциални проблеми с костите. Ако му давате кучешка храна – суха или от консерви, нека е висококачествена, богата на протеини, витамини и минерали. Като добавка заложете на месо – нека да не е по-малко от 800 грама дневно – най-добре пилешко, пуешко и телешко. Допълвайте диетата му с варен ориз, елда и овесени ядки, кисело мляко, нискомаслена извара, плодове, зеленчуци, твърдо сварени яйца и др. В никакъв случай тръбни кокали, защото може да предизвикат разкъсване на червата, свинско, мазни, пържени или сладки храни.

Деца и домашни любимци

Немският дог е послушно и дружелюбно куче, предан на стопаните си. Въпреки внушителните си размери, това четириного обича да се грижи за децата като бавачка. Но все пак не е препоръчително да оставяте кучето само с малки деца, защото докато си играе има риск да го нарани без да иска. С други кучета, котки и по-дребни животинки съжителстват добре, особено ако са израснали заедно. 

Често собствениците на Немски дог гледат по няколко представителя на породата – мъжки и женски, за да си правят компания.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още