Омръзва ли му на кучето да яде една и съща храна всеки ден

куче Снимка: iStock

С игурни сме, че обичате домашния си любимец и не пестите средства, за да му осигурите всичко, от което има нужда, за да живее и да се развива пълноценно. Въпреки това, рядко се замисляме, че освен да е добре балансирано и богато на хранителни вещества, витамини и минерали, менюто на косматия ни другар трябва да е разнообразно. И установяваме, че нещо бъркаме едва тогава, когато кучето изглежда отегчено от съдържанието на паничката си и откаже да се храни. 

куче ядеСнимка: iStock

Изследвания, проведени върху кучета с цел – проследяване на апетита им показват, че когато става въпрос за избор на храна, четириногите имат различни предпочитания. Да, общовалидно за всички домашни любимци е, че обичат рутината, която включва последователност на самото време за ядене. Но за разлика от нас, кучетата имат значително по-малко вкусови рецептори – при тях те са около 1700 средно за куче, докато при хората – около 9000. Този факт обяснява защо не са толкова придирчиви към това, което слагат в уста.

Вижте още: Защо кучетата обичат да ядат странни неща

Dogsandcats.bg

Защо кучето ви отказва да се храни

При някои кучета идва ден, когато отказват така обичаната им до сега храна. Случва се горе-долу следното: Животното се приближава до паничката си, подушва я, хвърля ви тъжен поглед и се оттегля. Когато това се случи, няма как да не се запитаме – какво се очаква да направим ние?

кучеСнимка: iStock

  • Проверете съдържанието на купичката му

Преди да си правите прибързани изводи, погледнете по-внимателно храната и преценете дали не мирише зле. Възможно е да сте дали на домашния си любимец консерва с изтекъл срок на годност (и най-внимателните стопани правят пропуски понякога!) и поради това тя да е загубила вкуса, както и хранителната си стойност. 

  • Инспектирайте самото куче

Второто нещо, което трябва да направите, е да проверите домашния си любимец за здравословни или поведенчески проблеми, които евентуално биха могли да повлияят на апетита му. Стресът, тревожността при раздяла, заболявания на зъбите и венците, диабетът, гаденето или друг вид болка могат да причинят загуба на апетит.

кучеСнимка: iStock

Следва да отчетете и възрастта на четириногия си приятел – при по-възрастните кучета апетитът постепенно и естествено намалява с годините. 

  • И накрая се намесва скуката

В случай, че и храната и самото куче са добре, значи може би се касае за трети вариант – домашният ви любимец просто е отегчен от храната си като цяло. 

Умствените и физически упражнения, включително различните спортове или терапевтичната работа за кучета могат успешно да стимулират апетита на питомеца ви. Интерактивните играчки и пъзели с храна също могат да оживят животното достатъчно, за да направят денят му по-вълнуващ. 

кучеСнимка: iStock

И накрая, ако ви изглежда, сякаш косматият ви спътник просто е изморен да яде една и съща храна всеки ден, макар да се стараете съдържанието на купичката му да е максимално балансирано и висококачествено, опитайте нещо ново. В крайна сметка – р

азнообразието е подправката на живота, а и замислете се – как вие бихте се чувствали ако ви карат да се храните с едно и също нещо всеки ден. И то по няколко пъти?

Отговорихте си на въпроса, нали? 

Разбира се, важно е да напомним, че ако смятате да правите драстични промени в диетата на четириногия си другар (да преминете от суха към БАРФ храна, например), консултирайте се преди това с ветеринарния си лекар. Смяната трябва да се случи постепенно, за да не причини стомашно неразположение, диария или повръщане на домашния ви любимец. 

кучеСнимка: iStock

След като сте получили професионален съвет, започнете с малки промени. Някои четириноги се отегчават от миризмата, вкуса и текстурата на яденето си. Променете една съставка, например – заменете консервата с пиле с такава с риба или агнешко. Може да добавите и пресни продукти - нарязаните на дребно моркови, броколи или чушки създават хрупкав и вълнуващ елемент. 

Вижте още: 

5 съвета за собственици на злояди кучета

5 лесни начина да подобрите диетата на кучето си

Виж още