10 от най-умните малки породи кучета

Померан Снимка: iStock

Д окато преценката относно интелигентността на всяко куче е трудна и варира индивидуално, има някои породи, за които се смята, че са по-схватливи и по-податливи на дресура. Независимо дали изброените характеристики са мярка за това доколко умно е едно четириного, несъмнено за мнозина това са фактори при избора на домашен любимец.

Ако се замисляте да си вземете куче, решили сте, че за вашия начин на живот и условия, които може да предоставите, то по-добре това да е по-малка порода, предлагаме ви нашия списък с 10 от най-умните малки четириноги. Кой знае – между тях може да се крие бъдещият ви космат приятел!

Докато Стандартният пудел е една от най-умните големи породи кучета, неговата мини и той версия също не отстъпва по интелект. Първоначално използвани за откриване на трюфели, днес тези четириноги са любими компаньони на хора по цял свят. Лесни за обучение и звезди в различни кучешки спортове.

ПуделСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Шелтитата с средни по големина кучета, които приличат на умалена версия на Коли. Те са много активни и лесни за обучение, интелигентни и са подходящи за различни кучешки спортове. Често се смятат дори за най-добрите кучета за аджилити след Бордър колитата.

Папийонът е малко сладко куче, което получава името си от ушите си с форма на пеперуда. Въпреки че са дребни, те са приключенски настроени и никак не са срамежливи! Интелигентни четириноги, които се справят добре в различни кучешки спортове. 

ПапийонСнимка: iStock

Пембрук са пастирски кучета, използвани предимно за събиране на добитък. В миналото са служили като селскостопански помощници с общо предназначение – да елиминират паразити, например. Те са сладки, активни и интелигентни кучета, които също се изявяват в различни спортове. 

коргиСнимка: iStock

Мини шнауциерите вероятно са се появили в следствие на кръстоски на Пудели с Афенпинчери. По същество обаче, те приличат повече на териери, въпреки че им липсва традиционният за тях инат темперамент. Активни кучета, които се поддават лесно на дресура.

мини шнауцерСнимка: iStock

  • Шиперке

Шиперке са малки пастирски кучета тип шпиц, произхождащи от Белгия. Отличават се със силен характер и се нуждаят от активен дом, където да им се осигури и подходяща социализация. 

Проучванията, които тестват интелигентността на породите кучета, не разделят Английския и Американския кокер шпаньоли. И въпреки леко шантавите си характери, те се нареждат близо до върха на списъците са умни и сравнително лесни за обучение четириноги. 

Английски кокер шпаньолСнимка: iStock

Померанът е малко куче тип шпиц, което е отглеждано предимно като компаньон. Тези пухкави дребосъци са много живи, енергични и се радват на активност, съчетана с обучение. 

ПомеранСнимка: iStock

Кардигън, подобно на Пембрук са кучета, използвани за събиране на добитък. Тези четириноги се справят добре в различни спортове и са подходящи домашни любимци за тези от вас, които са готови да отглеждат „голямо куче в малко тяло“.

уелско корги пембрукСнимка: iStock

Въпреки че често виждаме да ги разнасят под мишница или в дамски чанти, Йоркитата са преди всичко кучета, селектирани за лов на плъхове. Като всички териери, те са жизнени и със силен характер, който ги кара да реагират добре на обучение и дори – да се отличават в някои спортове. 

Йоркширски териерСнимка: iStock

 

Виж още