5 най-чести поведенчески проблеми при Йоркширските териери

Йоркширски териер Снимка: iStock

Н езависимо дали само обмисляте да доведете нов космат другар в дома си или вече сте решили, че това ще бъде Йоркширски териер, полезно е да знаете в какво се забърквате! Собствениците на тези симпатични дребосъци често се срещат с някои поведенчески проблеми, за които е добре да сте подготвени.

Йоркитата са една от най-популярните породи кучета. С малкия си размер, очарователен външен вид и привързаност към стопаните и семейството си, те изглеждат като идеалния домашен любимец!

Предлагаме ви да разгледаме заедно пет често срещани поведенчески проблема при Йоркитата, както и някои полезни съвети, които ще ви насочат как да ги коригирате, ако възникнат и при вашия домашен любимец. 

Dogsandcats.bg

Вижте още: Защо Йоркитата са толкова популярни домашни любимци

  • Трудно изграждане на хигиенни навици

Средно Йоркитата достигат височина рядко достигат повече от 20 см височина, а теглото им обикновено не надвишава три-четири килограма. Поради малкия си ръст пикочните им мехури са много по-малки от тези на средното куче, което може да доведе до големи трудности при домашното обучение, пишат от Американския киноложки клуб.

Йоркширски териерСнимка: iStock

Средно едно Йорки трябва да се извежда навън поне веднъж на всеки два до три часа, за да се избегнат инциденти на закрито. Важно е също да имате реалистични очаквания и да се въоръжите с търпение по време на ранните етапи на обучение.

Можете да предприемете няколко стъпки, за да сведете до минимум инцидентите и произтичащата от тях бъркотия. Като начало, препоръчително е да се запасите с подложки за пикаене, които да разположите на различни места из дома си, дори и кучето вече да е свикнало да върши нуждите си навън. От помощ ще ви бъде и да следите колко вода консумира вашето Йорки през деня, тъй като прекомерното хидратиране ще доведе и до по-висока нужда от уриниране.

  • Прекомерно лаене

Йоркширските териери са потомци на няколко шотландски породи кучета. В миналото тези мъници са отглеждани за лов на дребен дивеч като зайци и лисици. Това е изградило характера на днешните Йоркита, които са бдителни кученца, които могат да бъдат много териториални и да защитават яростно дома и семейството си.

Йоркширски териерСнимка: iStock

Когато се стреснат или се почувстват застрашени, те са склонни да лаят – силно и продължително. Същото се случва и при срещи с нови хора или други животни. Добрата новина е, че Йоркитата са податливи на обучение, така че можете да ограничите прекомерното лаене на косматия си другар чрез дресурата. Към командата „тихо“, която да използвате, за да потушите лаенето, можете да добавите и физическо движение с ръка, за да помогнете на животното да разбере по-бързо какво се иска от него.

Важно е да отбележим също, че кучетата имат много по-чувствителен слух от хората. Йоркито ви може да долови звуци, които биха могли да го разстроят или изненадат, които вие просто да не сте в състояние да чуете. Определянето на причината за лаенето на кучето ви е първата стъпка. Сред най-честите тригери, не само при Йоркширските териери, но и при всички четириноги, са прахосмукачки, сирени и играещи си деца. С малко практика и повече положително подсилване обаче, ще успеете да намалите чувствителността на питомеца ви към тях.

Йоркширски териерСнимка: iStock

  • Безпокойство при раздяла

Йоркитата са силно привързани към стопанина и семейството си кученца. Те се чувстват най-добре, когато са около собственика си и жадуват за забавление, ангажираност и активност. И най-вече – никак не обичат да остават сами.

Темпераментът на Йоркитата може да бъде изключително деликатен. Понякога, дори напускането на дома ви за кратко, може да повлияе негативно на поведението на домашния ви любимец. Подобно на много свои събратя, тези териери често проявяват поведенчески проблеми, когато се сблъскат с промени в ежедневната си рутина – пътувания, местене в нов дом или неочаквани (за тях) нови членове на домакинството. 

Йоркширски териерСнимка: iStock

За щастие е известно, че Йоркитата се разбират много добре с други кучета. Ако вашият космат другар се бори с тревожност при раздяла поради неизбежните ви отсъствия (като работа, училище и тн.), може би си струва да помислите за още един домашен любимец, който да му прави компания във ваше отсъствие.

  • Придирчивост към храната

Поради малкия размер на стомаха си Йоркитата обикновено ядат между ¼ до ½ чаша кучешка храна дневно. За представителите на породата е известно, че са много придирчиви към това какво ядат и собствениците им трябва да са готови да опитат много и различни видове храна, докато открият тази, която допада на питомеца им.

Йоркширските териери са склонни към хипогликемия, а водещата причина за появата на този проблем е прехранването. Така че е важно да бъдете много внимателни и да не пълните прекомерно паничката на животното с гранули само, защото най-накрая сте открили какво му харесва! Малкото кученце Йорки ще се нуждае от три до четири хранения дневно, а възрастните териери е добре да хапват само по два пъти на ден, за да се избегне наддаване на излишно тегло.

Йоркширски териерСнимка: iStock

  • Йоркитата се нуждаят от много внимание

Стандартен поведенчески проблем, с който стопаните на Йоркита ще се сблъскат, е тяхната високоенергична и възбудима природа. Което налага да им се обръща повече внимание от средното за едно куче.

Йоркитата са игриви животни и често са подходящи домашни любимци за семейства с деца, но те не обичат да се състезават за вниманието на стопаните си. Тези териери се нуждаят от много обич, внимание и време за игра, за да не развият агресивно поведение, включващо лай, хапане и дъвчене.

Повече качествено време, посветено на домашния ви любимец и много гушкане – това е най-добрият начин да избегнете неприятни настроения или нежелано поведение, които могат да се отключат, ако вашето Йорки започне да се чувства самотно.

йоркиСнимка: iStock

Както при всяко куче, отглеждането на Йоркширски териер има своите трудности и предизвикателства. Важно е обаче да запомните, че с подходящото обучение, търпение и обич, тези симпатични мъници могат да са идеалното допълнение към всяко семейство и дом.

Дружелюбни, енергични и игриви, с подходящата грижа и внимание Йоркито може да е редом до вас до шестнадесет години! Това ви дава достатъчно време, за да преодолеете всички проблеми, които можете да срещнете в съвместното си съжителство. 

Повечето от поведенческите проблеми на представителите на породата идват от желанието им за внимание и наличието на много енергия, която имат нужда да освободят, за да се чувстват след това приятно и спокойно. И не оставяйте размерът на тези кучета да ви подлъже. Йоркито има голяма личност, събрана в малко, очарователно тяло!

Йоркширски териерСнимка: iStock

Вижте още:

Защо Йоркширския ми териер трепери?

10 от породите кучета, които лаят най-много

 

Виж още