Основни грижи за кучета с бяла козина

куче Снимка: iStock

К учетата с бяла козина привличат много внимание. И няма как да е иначе – те са абсолютно зашеметяващи! Елегантни, красиви и сякаш винаги чисти като сняг. Ако имате такъв домашен любимец, то знаете добре, че за да изглеждат така, тези животни изискват специални и постоянни грижи. Защото в противен случай – просто те изглеждат мръсни и това е видимо. Тук се крие и основното предизвикателство за стопаните, чиито четириноги другари са с бяла козина. 

кучеСнимка: iStock

Добрата новина е, че чрез постоянни грижи можете да решите всички проблеми, свързани със замърсяването на козината на тези кучета. Допитахме се до специалистите на AnimalWised, за да ви насочим към основните съвети относно това – как да поддържаме в перфектно състояние бялата козина на кучетата си.

Препоръки за къпане на куче с бяла козина

Това, че козината на домашния ви любимец е бяла не значи, че трябва да прекалявате с миенето й. Честотата на къпане се определя по-скоро от породата, но в общия случай не се препоръчва да е по-често от веднъж седмично. Не забравяйте, че кожата на четириногото е много чувствителна и прекомерното къпане може да я изтощи, както и да повлияе на структурата на косъма. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

За кучетата с бяла козина се препоръчват специални шампоани (ще ги откриете в зоомагазините), които имат син или виолетов оттенък, за да спомогнат премахването на петната и допълнително да придадат блясък на козината на четириногото. 

Как да изкъпем кучето си в няколко лесни стъпки

За да запазите козината на домашния си любимец снежно бяла:

 • Облейте кучето с вода и нанесете малко шампоан върху гърба му.
 • Разтрийте цялата козина нежно и оставете препарата да престои няколко минути.
 • Изплакнете леко и се уверете, че няма остатъци от шампоана.
 • Използвайте качествен балсам след измиване с шампоана. Това е здравословен бонус, чрез който ще избегнете допълнително оцветяване на козината.
 • Подсушете кучето си с кърпа.

След разходка – почиствайте леко лапите и козината на питомеца си с влажна кърпа или бебешки кърпички, които са меки и няма да увредят чувствителността на кожата на животното. 

кучеСнимка: iStock

Четкане, четкане и пак четкане

Ежедневното разресване е много важно, за да поддържате бялата козина на кучето си в добро състояние. Това ще помогне да се отстрани полепналата мръсотия или прах, което при тези четириноги може да доведе до трайни петна. Ако животното има къса козина, използвайте четка с дебел и твърд косъм, а ако четириногото е дългокосместо – по-гладка и мека четка. 

Домашни трикове и тайни

За да поддържате бялата козина на вашето куче в перфектно състояние, препоръчваме ви да използвате:

 • Царевично нишесте

Този домашен трик е естествено решение, което помага за абсорбиране на излишните масла, които кожата отделя, покрива петна и действа като белина, премахвайки нежеланите миризми от козината на животното. 

кучеСнимка: iStock

Прилагайте както следва:

 1. Поръсете леко царевично нишесте върху козината на кучето.
 2. Минете по цялото й протежение с пръсти или четка.
 • Бакпулвер

Содата за хляб работи добре в отстраняването на сиви или оцветени бели палтенца, тъй като има естествен избелващ ефект и няма опасност да увреди кожата на домашния ви любимец. 

За да я използвате – разтворете содата за хляб във вода и разбъркайте до получаване на гъста паста. Нанесете я директно върху участъците с петна. При по тъмните зони – изчеткайте внимателно със стара четка за зъби с твърди косми. Оставете пастата да изсъхне върху козината за няколко минути и след това изплакнете добре. 

кучеСнимка: iStock

Брада, генитална област и областта под очите

Всеки стопанин на домашен любимец с бяла козина добре знае, че това са най-проблемните зони, които потъмняват най-лесно. За да предотвратите оцветяването, ще се наложи да сте последователни и да превърнете следните навици във ваше ежедневие

 • Почиствайте очите на кучето си всеки ден със специална течност, за да предотвратите окисляването. 
 • За гениталните зони – веднага след като се върнете от разходка, почистете зоната с бебешки кърпички. Ако домашният ви любимец има дълга козина – хванете я с ръка и я отместете настрани. Бъдете спокойни – бебешките кърпички са достатъчно нежни за кожата и няма да причинят залепването й в последствие. 
 • При брадата козината често става по-тъмна, защото се намокря с вода и замърсява с храна през целия ден. За това е важно да я подсушавате след като кучето яде или се хидратира. 

Макар да не изглеждат сложни и, сигурни сме, част от тези съвети да не звучат ново за вас, ще се учудите от ефектите, които ще постигнете, ако ги прилагате на ежедневно ниво. Приложете ги на практика, за да запазите козината на кучето си бяла. 

И бъдете сигурни – и вие, и питомецът ви ще съберете погледите по време на разходките в близкия парк!

 

Вижте още:

Какво трябва да знаем за кучешките шампоани

5 домашни помощника в грижите за козината на кучето

Виж още