От колко упражнения дневно има нужда кучето ми

куче разходка Снимка: iStock

С обствениците на кучета често сме склонни да мислим за упражненията на домашните ни любимци като чисто здравословен проблем, без да се замисляме, че те имат значителни ежедневни ефекти и върху поведението на питомците ни. Четириногите, особено кутретата и младите кучета, имат много задържана енергия и ако не получат възможност да я изгорят, резултатът често е разрушително поведение. Ако все по-често забелязвате надъвкани обувки или други ваши лични вещи, дразните се от копането на домашния си любимец, имате главоболие (абсолютно възможно и често срещано е!), свързано с постоянния му лай, вероятно косматият ви другар не получава достатъчно упражнения. 

куче разходкаСнимка: iStock

Тези поведенчески проблеми, за съжаление, карат много хора да се отказват от домашните си любимци. Истината обаче е, че в голяма част от случаите именно липсата на упражнения и достатъчна физическа активност отключва поведенческите проблеми при четириногите. За това е важно да бъдете внимателни при избора на породата на бъдещия си четириног другар, отчитайки енергийните нива и възможностите (или липсата им) от ваша страна да ги покриете, пишат от Американския киноложки клуб.

От колко упражнения се нуждае кучето ми?

Количеството упражнения, което е „достатъчно“, зависи от възрастта, породата и здравето на вашия домашен любимец. Един 10-месечен Ирландски териер, например, ще се нуждае от повече време в игри и физическа активност, отколкото 5-годишен Уипет. Докато при хрътките има кратки изблици на активност, спортните породи имат нужда от раздвижване през целия ден. Кучетата-пазачи пък, като цяло не се славят с високи енергийни нужди.

Dogsandcats.bg

куче разходкаСнимка: iStock

Важно е да отбележим, че дори в рамките на една порода нуждите от упражнения варират. Силно енергичен 8-годишен Голдън ретривър може да се нуждае от повече време навън в сравнение с един по-спокоен 3-годишен Голдън. 

Ако трябва да изпаднем в известна конкретика, то най-общо казано, бързата разходка на каишка около блока едва ли би била достатъчна. Повечето кучета се нуждаят от 30 до 60 минути физическа активност на ден. Освен това:

  • Активните породи се нуждаят от минимум 30 минути по-натоварващи аеробни упражнения през повечето дни от седмицата (за предпочитане ежедневно);
  • Макар да имате малка или мини порода, това не означава, че домашният ви любимец ще получи достатъчно упражнения без да напусна дома ви (противно на общоприетото схващане);
  • Не се препоръчва да излизате в изключително горещо или студено време. По време на такива периоди стойте повече време на закрито и тренирайте команди и трикове, с които да ангажирате ума на питомеца си;
  • Доброто упражнение ангажира както умствените, така и физическите мускули. Проучването на нова еко пътека, например, е такъв вид активност. 

куче слънцеСнимка: iStock

И накрая –

живейте според философията, че умореното куче е добро куче. Нещо толкова просто, а толкова съвършено вярно!

Къде да тренирате

Подобно на хората, повечето кучета се радват както на обичайния си маршрут, така и на малко разнообразие в рутинните си упражнения. За голяма част от домашните любимци е удоволствие да опознават квартала си по време на разходки, те обичат да проверяват любимите си места.

От друга страна, кучешките паркове са популярни места, където можете да пуснете без повод питомеца си да потича и поиграе с други кучета. Въпреки това следва да отбележим, че не всички четириноги се разбират и играят добре помежду си. Ако вашият домашен любимец не харесва други кучета, то това не е мястото за него. 

кучета паркСнимка: iStock

Цената на липсата на достатъчно упражнения

Недостатъчно активните кучета често са с наднормено тегло и, както е и при хората, това носи различни рискове за здравето им. Затлъстяването допринася за повишаване риска от диабет, респираторни заболявания и сърдечни проблеми. Килограмите отгоре са тежест, която изостря обичайните ортопедични проблеми като дисплазия на тазобедрената става и артрит. Затлъстяването може да натовари ставите и сухожилията, което може да доведе до трудност при изправяне и като цяло – при движение при по-възрастните домашни любимци.

В заключение, упражненията са съществена част от живота на домашния ви любимец и като отдаден стопанин на четириного, ваша отговорност е да предоставите възможности на кучето си да се движи!

куче разходкаСнимка: iStock

Вижте още: 

Как да научите кучето да тича с вас в парка

4 съвета за разхождане на куче в града

5 породи кучета за активни хора

 

Виж още