Пие ли кучето ми достатъчно вода?

куче вода Снимка: iStock

З наем, че за хората е препоръчително да пием по осем чаши вода на ден. Но какво да кажем за кучетата? Виждаме, че домашният ни любимец пие, но колко точно вода всъщност поглъща? 

куче водаСнимка: iStock

Как да сме сигурни, че кучето ни е добре хидратирано?

Повечето кучета пият вода с видим ентусиазъм, когато са жадни. Понякога обаче, сякаш забравят да го правят. За да насърчите хидратацията, първо е добре да проверите някои основни неща. Уверете се, че вашият космат другар винаги разполага с чиста вода. За домашният ви любимец ще бъде по-трудно да се дехидратира, когато има достъп до наистина прясна вода. Освен това:

  • Сменяйте водата на кучето си всеки ден. Точно като вас, домашният ви любимец се нуждае от достъп до прясна вода по всяко време. 
  • Почиствайте редовно купата му. Така ще предотвратите натрупването на бактерии и микроби в нея, което може да попречи на питомеца ви да пие и потенциално – да го разболее.
  • Внимавайте за остатъци от храна. Лесно е косми и парченца от гранули да замърсят водата и да я направят непривлекателна в очите на кучето ви.
  • Поставете купите на хладно или сенчесто място, далеч от пряка слънчева светлина. Повечето кучета не са големи почитатели на вода, която е стояла на слънце. 

куче водаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Осигуряване на вода в движение

Ако излизате на дълга разходка, предстои ви посещение в близкия парк или поход, вземете допълнително вода за домашния си любимец. Дори ако не планирате да сте навън за дълго, винаги е добра идея да вземете бутилка с вода, особено ако е горещо. Към нея можете да добавите и силиконова купичка за вода, за да му бъде по-лесно на четириногия ви другар да отпие няколко глътки.

От колко вода се нуждаят кучетата?

Грубо казано, кучето ви трябва да пие по около 40-60 мл на килограм телесно тегло на ден. Ако домашният ви любимец е активен или е още кутре, той може да се нуждае и от повече. Точно като хората, четириногите имат нужда от допълнителна хидратация, когато прекарват време навън в горещи и сухи дни. Друг основен фактор е дали косматият ви другар яде мокра или суха храна.

куче водаСнимка: iStock

Кучешка дехидратация

За всеки собственик на домашен любимец е важно да разпознава признаците, че косматият му другар се е дехидратирал. А ето и някои от най-честите от тях:

  • Апатия. Дехидратираното куче няма да изглежда като себе си и може да крачи напред-назад или да се лигави.
  • То ще търси вода. Ако четириногият ви другар е жаден, той трескаво ще търси нещо за пиене.
  • Бледи, сухи и/или лепкави венци. Това е един от основните признаци за дехидратация.

куче водаСнимка: iStock

Ако подозирате, че кучето ви се е дехидратирало...

  • Предложете на кучето си малки глътки вода, за да му помогнете да се рехидратира. Не му позволявайте да пие твърде бързо, тъй като това може да предизвика повръщане.
  • Ако симптомите се влошават или не се подобряват, незабавно го заведете на ветеринарен лекар. 

Вижте още:

Защо кучето ми не пие вода, въпреки че изглежда жадно

Колко често да сменяме водата на кучето си

Виж още