Полезни съвети как да предпазим домашните си любимци от кърлежи

куче кърлеж Снимка: iStock

С покачването на температурите все по-често се случва да се натъкнем на кърлеж  след разходка на открито. Освен за хората, те са опасни и за животните, тъй като пренасят микроби и зарази, причиняващи болести. Приятелите ни от Четири лапи са събрали за нас някои полезни съвети как да предпазим домашните си любимци от тях.  

куче кърлежСнимка: iStock

Експерти изчисляват, че всеки четвърти кърлеж е носител на патогени, причинители на зарази, засягащи кръвта. Броят на инфекциите с лаймска болест, TBE и бабезиоза нараства в световен мащаб.  

Dogsandcats.bg

Бабезиозата, известна още като кучешка бабезиоза, се предава от така наречения „блатен кърлеж“. Първите симптоми включват изтощение и липса на апетит и могат да доведат до анемия, придружена от треска и летаргия. От Четири лапи съветват незабавно да посетите ветеринар, ако подозирате, че домашният Ви любимец може да има подобни симптоми. Без лечение, болестта е смъртоносна. 

куче кърлежСнимка: iStock

Същото важи и за ТВЕ (енцефалит, пренасян от кърлежи). Слабостта и сънливостта са ранни предупредителни сигнали, последвани от симптоми като висока температура и гърчове. Енцефалитът най-често се диагностицира при животни с ниска имунна система. В ранните си стадии това заболяване може да се лекува с антибиотици. Без лечение обаче, може да доведе до сериозни пристъпи на треска,  силно изтощение, умора и възпаление на ставите, а в краен стадий - до парализа. Ваксинацията е препоръчителна, но за съжаление тя не гарантира 100 процента защита. 

Кърлежите  се срещат най-често във високите треви  

Първите кърлежи стават активни с лекото повишаване на температурите, обикновено още през март, когато градусите вече надхвърлят 8°C. Според експертите, затоплянето и влагата стимулират развитието на кърлежите. Това е причината в момента да наблюдаваме истински бум на ухапванията от кърлежи.  

кучеСнимка: iStock

Паякообразните насекоми се срещат най-често в широколистни и смесени гори, треви и папрати на височина до 1,5 метра, чакайки жертвите си. Кърлежите нямат очи, но разполагат със специален сензор (Органът на Халер), разположен на предните им крака, който позволява да открият животно гостоприемник. След като се закачат, те могат да се  хранят от животното гостоприемник дни наред, преди да се махнат от него.  

Важно: проверявайте Вашия домашен любимец след всяко излизане навън  

Четири лапи подсещат собствениците на домашни любимци да преглеждат обстойно тялото им след всяка разходка или време, прекарано на открито. Ако забележат кърлеж, то той трябва да бъде премахнат веднага.  

кучеСнимка: iStock

На пазара съществуват редица продукти, които могат да предпазват домашния ви любимец от набезите на малките кръвопийци под формата на пипети, нашийници и хапчета. Някои от тях имат репелентно действие и против други насекоми като комари. Капките от пипетите се нанасят върху задната част на врата, където животното не може да ги оближе. Предлагат се и продукти, които едновременно защитават от кърлежи и ги унищожават.   

Внимавайте в случая с инсектицида "Перметрин" - кучетата понасят това вещество много добре, но то е токсично за котките. Прочетете внимателно листовката и не използвайте един и същ продукт за предпазване на кучета и котки.  

За котки се препоръчват продукти за директно нанасяне върху козината като пудра или пипети например, а не – нашийници против бълхи, тъй като нашийникът може да се закачи, когато котките се катерят някъде. Освен това, наличните в търговската мрежа нашийници против паразити не гарантират 100 процента защита.   

куче кърлежСнимка: iStock

Всеки продукт има срок на годност, който внимателно трябва да се следи. Добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар, който да препоръча продукт за специфичните нужди на Вашето куче или котка.

Вижте още: 

Активни ли са кърлежите през зимата

7 любими места на кърлежите по вашето куче

Виж още