Активни ли са кърлежите през зимата

куче Снимка: iStock

А ко имате домашен любимец то, убедени сме, сте си задавали този въпрос. Защото всеки стопанин на куче добре знае колко неприятно нещо са кърлежите и е запознат с различните заболявания (най-сериозното от които – Лаймска болест), които тези кръвосмучещи паразити могат да причинят на косматия ни другар. 

Много хора не смятат за нужно да обезпаразитяват външно четириногите си другари през студените месеци (когато навън е -10 °C – кому е нужно?), за това решихме да внесем малко яснота по въпроса: Може ли домашният ни любимец да хване кърлеж през зимата? 

Краткият отговор на този въпрос е да,

кърлежите са активни през зимата. Но това дали има шанс да се прикрепят към кучето ви зависи пряко от температурата навън. Когато тя е около точката на замръзване – 0 °C, няма вероятност домашният ви любимец да се сдобие с кърлеж. Но когато стане 3-4 градуса по Целзий, коварните паразити се активизират,

Dogsandcats.bg

започвайки да се изкачват нагоре – най-често по високата трева, с надеждата, че могат да се закрепят за преминаващо куче. 

За това и специалистите са категорични, че е грешка да не обезпаразитявате външно домашния си любимец през зимните месеци. Ето какво още трябва да знаете, за да предпазите себе си и кучето си от кръвосмучещите паразити, когато времето навън е хладно. 

Да поговорим малко за самите кърлежи

По същество кърлежите са паразитни членестоноги (безгръбначни с екзоскелети), които се хранят с кръвта на животни гостоприемници като мишки, елени, говеда, птици и хора. Обикновено се срещат в по-високи и гъсти треви и храсти, както и в гъсто залесени райони, където търпеливо чакат следващия гостоприемник да премине в близост до тях.  Важно е да знаете, че ако живеете в район с голяма популация на мишки или друг вид гризачи, има голям шанс в близост да има и също толкова много кърлежи, тъй като често те се хранят именно с тяхната кръв. 

кърлежСнимка: iStock

В целия свят има над 900 вида кърлежи, като в САЩ те са малко над 90. Добрата новина е, че само шепа от тях могат да предават болести на хора или кучета. Най-известният от тях, който се среща в Европа и у нас, е еленският кърлеж, познат още като „кърлеж с черни крака“, който разпространява и Лаймска болест. 

Вижте още: 5 болести, които можем да хванем от кучето си

И така, активни ли са кърлежите през зимата?

Рискът от ухапване от кърлеж е най-висок от април до септември, гласи информацията на Американския център за контрол и превенция на заболяванията. Топлите и влажни месеци съвпадат с най-високите периоди на популация на кърлежите и най-активния етап от жизнения им цикъл.

През зимните месеци кърлежите почти не са активни, особено в сравнение с пролетта и лятото. Но все пак има известен шанс да попаднете на някой от тях. В зависимост от вида си, някои от паразитите са способни да оцелеят и при ниски температури, като спят под купчина листа или се заравят в земята. А някои кърлежи спокойно могат да прекарат зимните месеци „на топло“ сгушени в кожуха на някое топло животно гостоприемник. 

Важно е да знаете, че когато температурите навън се покачат над два градуса по Целзий, голяма част от кърлежите се разбуждат и излизат от състояние на латентност, за да търсят нов гостоприемник. 

кърлежиСнимка: iStock

Промените в климата и кърлежите

С изменението на климата, дължащо се на глобалното затопляне, сезонните паузи на кърлежите постепенно стават по-кратки, а географията на активност се разширява. Това е причината и защо е необходимо градусите да са съвсем малко над 0°C , за да преминат паразитите отново в активно състояние.

Предотвратяване на ухапване от кърлежи през зимния сезон

За хората, които обичат туризъм, лов или разходки на открито в компанията на домашните си любимци, защитата от кърлежи и болестите, които те пренасят, е целогодишно начинание. 

Методите за предотвратяване на ухапвания от кърлежи за вас и вашето куче през зимата са абсолютно същите като през пролетта и лятото, с няколко здравословни допълнения към списъка.

  • Когато сте на разходка в планината – ходете в центъра на пътеката, далеч от струпани в страни купчини листа и храсти. 
  • Избягвайте да седите на земята, особено в скалисти райони или близо до купчини листа. 
  • Когато се приберете – проверете внимателно кучето си за кърлежи, ако е било облечено с палто – инспектирайте и него.

кърлежСнимка: iStock

Независимо дали сте приключенски настроени и хладното време навън не ви спира да прекарвате часове на открито в компанията на домашния си любимец, важно е винаги да сте нащрек и да знаете, че не се застраховани от това да хванете кърлеж. Ако направите превенцията срещу външни паразити част от рутината си през цялата година, значително ще намалите рисковете – и за вас, и за домашния ви любимец. 

 

Вижте още: 

Външно обезпаразитяване на кучето - как да изберем най-подходящата защита

Виж още