Бордър Териер

Бордър териер Снимка: Istock

Други имена

Border Terrier

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

28 см. 38 см.

Тегло

5 - 7 кг.

Живот

12 - 15 г.

Произход

Великобритания

История

Бордър Териерът е селектиран на границата между Англия и Шотландия през XVIII век.

"Най-малкият работен териер", както е известен, се е използвал за лов на лисици и язовци. Поради дребния си размер, той с лекота се мушкал в дупките на животинките, които създавали най-много проблеми на местните фермери в онези години. Смята се, че Бордър Териерът се е получил при кръстоската между шотландски и английски териери. Официално породата е призната през 1920 година.

Външен вид

Неголямо по размер куче, мъжките екзепляри достигат до 34 см височина, женските – 32 см. Теглото е около 6-7 кг. Главата е подобна на тази при видрата, муцуната е къса, завършваща с тъмен нос. Очите са тъмно кафяви, ушите – малки, с триъгълна форма. Могат да са клепнали или изправени. Опашката е къса, високо разположена и завита над гърба.

Козината на Бордър териера е права и гъста, груба на пипане, с мек подкосъм. Най-често окраската е сивкаво-белезникава, може да е и с цвят “пшеница” или рижава с тъмни петна. Характерни за породата са брадата и мустаците, които се оформят на главата и придават на тези кученца изключително забавен вид.

Dogsandcats.bg

Характер

Типичен териер – енергичен, жизнен и неуморим, винаги в добро настроение, готов за игри. Така най-кратко може да се опише нрава на тези малки, но надарени с голямо самочувствие кучета. Ранната им социализация е особено важна, тъй като по природа са недовечиви към непознати и е възможно да започнат да провяват агресия. Ако не им осигурите достатъчно въможност да изразходват огромните си запаси от енергия, поведението им може да стане деструктивно и, за да ви „го върнат” да започнат да дъвчат мебели, обувки, кабели, да рият пръстта от саксии и др. 

Обучението на тези кучета е приятно и леко както за тях, така и за стопаните им. Запомнят командите с лекота, а ако ги поощрявате след добре свършената работа си гарантирате послушанието и всеотдайността им. Можете да започнете дресировката още след третия месец, нека е съчетана с разходки и игри навън – така кучето ще се чувства най-щастливо и ефектът ще е най-добър.

Здраве

Здрава и издържлива порода, Бордър териерът няма генетични предразположения към конкретни болести. Като повечето териери и той може да има проблеми с очите или храносмилателната система.

Грижа

Изразходването на енергията е ключово за тези малки кученца, които буквално не се спират на едно място. Ако отглеждате Бордър териера в апартамент, то трябва да му се осигурява ежедневна върможност да потича и поиграе спокойно. Дългите разходки по два пъти на ден са достатъчни, за да се чувства любимецът ви добре и да е щастлив от живота в града. 

В случай, че живеете на село или в къща с двор, то пригответе се да откривате “мини” навсякъде – тези кученца много обичат да копаят и го правят постоянно. Породата е подходяща за хора с активен начин на живот, които обичат разходки сред природата.

Козината на Бордър териера няма нужда от специални грижи, разресване веднъж седмично е достатъчно, за да се отстранят мървите косъмчета. Не е желателно да го къпете често – три, четири пъти в годината е достатъчно, а и самото куче не е почитател на баните. 

Хранене

Непретенциозен към храната, този териер би хапнал всичко с еднакво удоволствие. Изберете му кучешка храна – премиум клас, за дребни породи, за да му осигурите всички необходими вещества, минерали и витамини. От натуралните продукти подходящи са всички видове месо, освен свинско и овнешко. Допълвайте менюто му с риба – сварена или печена, задължително обезкостена, сварени яйца и ориз. Тези кучета много обичат “да хрупат” нещо – давайте им зеленчуци – сварени или сурови. От плодовете – подходящи са ябълките. Избягвайте мазни храни, пилешки тръбни кокали, сладко и тестени продукти.

Деца и домашни любимци

Дружелюбен и игрив, Бордър териерът се разбира чудесно с деца и други домашни любимци. Представителите на тази порода могат да се сприятелят и с котки, стига да се социализират рано или да израснат заедно. 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още