10 от най-лесните за дресиране породи кучета

куче дресура Снимка: iStock

В ъпреки че всички кучета могат да бъдат обучени, има някои породи, на чиито представители изглежда им е по-лесно да учат нови трикове и да усвояват команди. „Една от предпоставките за това е, че голяма част от популярните днес породи четириноги са селектирани, за да изпълняват специфични задачи“, коментира Мери Р. Бърч пред Американския киноложки клуб.

В началото кучетата са помагали на хората като пасат стада, ловуват и охраняват дома им. С течение на времето животните са се превърнали във верни наши спътници. И да, сред тях има такива, които се отличават с качествата си, които ги превръщат в отлични служебни или състезателни животни.

Специалистите препоръчват да отделите време и

да се запознаете с уменията, които вашето куче следва да притежава на база породата му. Ключов въпрос е за какво е била създадена тя. Знаейки това, ще може да изберете видове обучение, които да приложите с домашния си любимец.

Dogsandcats.bg

Защо това е важно?

Ако, например, се опитате да тренирате Бордър териер да бъде ловно куче, когато се знае, че породата е по-подходяща за терапевтична работа, вероятно ще бъдете разочаровани. Ако самият вие обичате активен начин на живот, позволете на животното да ви придружава на дълги разходки или бягане в парка или го запишете на обучение по ловкост, за да канализирате пастирските му инстинкти. Умствените предизвикателства, като учене на трикове и игри с пъзели, също са привлекателни за тази порода, но никога не трябва да заместват физическата активност. 

Малко по-горе споменахме, че всички кучета подлежат на обучение. Трик за работа с тези от тях, считани за по-предизвикателни що се отнася до усвояване на нови трикове и команди, е да се използват здрави принципи на поведение като оформяне (бебешки стъпки) и положително подсилване. 

Имайки предвид всичко това, предлагаме ви да разгледаме заедно 10 породи, за които е известно, за се поддават по-лесно на дресура.

Бордър колтата са част от групата на овчарските кучета, което означава, че обичат да пасат други животни (и понякога хора…). Те са изключително интелигентни животни, пълни с енергия, което ги превръща в истински спортисти – те могат с лекота да научат трикове и упражнения, докато са нетърпеливи да угодят на своите човеци.

Бордър колиСнимка: iStock

Дребна порода, чиито представители са обичани заради своя добродушен темперамент и привързана личност. Качества, които ги превръщат в чудесен семеен домашен любимец или компаньон за активен възрастен човек.

куче дресураСнимка: iStock

Известни служебни кучета и помощници в полицията/армията, вечно лоялните и послушни Немски овчарки са известни със спокойното си, уверено поведение. Въпреки че не са агресивни или нападателни, по природа те са силно защитни към стопаните си.

куче дресураСнимка: iStock

Считани за една от най-популярните и обичани породи в Америка, Голдъните са умни, дружелюбни кучета. Поради своята общителна и леко нетърпелива личност, те са идеални семейни кучета, които се наслаждават както на дълга разходка и плуване, така и на по-кротки занимания – стига да са с вас!

голдън ретривърСнимка: iStock

Верните Лабрадори са друга популярна порода кучета, които се нареждат на челни места по популярност в света. Те обичат игрите и са активни, а ако ги водите по-често на излети до различни водоеми, където могат да поплуват – ще са ви искрено благодарни!

куче дресураСнимка: iStock

Лоялни и винаги готови да защитят семейството си – Коргитата могат да шумни, когато искат да ви предупредят за нещо, но това е едно от качествата, които ги превръща в добри пазачи. Когато са в добро настроение могат да играят с часове с хората си, а тренирането на нови трикове за тях е истинско удоволствие.

куче дресураСнимка: iStock

Независимо дали говорим за стандартен, мини или той пудел, тези кучета са изключително интелигентни. По природа са и свърхчувствителни, което означава, че са интиутивни към околната среда (спокойният дом води до спокойно куче, докато шумният може да им причини безпокойство). 

ПуделСнимка: iStock

Нежни и предани, при правилните грижи Ротвайлерите могат да бъдат обучени да бъдат страхотни пазачи и любящи компаньони. Тази мощна порода трябва да бъде заета с нещо, за да се чувства добре и във форма.

Сладки и внимателни, Шелтитата са отгледани за работа. Въпреки това те са доста вокална порода, чиито лай може да ви бъде от полза, ако го пренасочите в правилната посока. Срамежливи и плахи в присъствието на непознати, те са изключително дружелюбни към стопаните си. 

куче дресураСнимка: iStock

Боксерите са интелигентни, уравновесени и се учат лесно. Те са страхотни домашни любимци, които се отнасят с търпение дори и към малки деца. Въпреки покровителствения им, кротък нрав обаче, без последователно обучение, те могат да станат волеви и да развият разрушително поведение. 

боксерСнимка: iStock

 

Виж още