Кламбър Шпаньол

Кламбър Шпаньол Снимка: Istock

Други имена

Clumber Spaniel

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

43 см. 51 см.

Тегло

25 - 39 кг.

Живот

10 - 12 г.

Произход

Англия

История

Кламбър шпаньол е английска порода, чиито корени обаче, се крият във Франция. По времето на Френската революция, херцог де Ноел, воден от желанието си да запази любимите си, развъждани с години кучета, ги изпратил на своя скъп роднина – дюка на Нюкасъл в Кламбър парк, Великобритания. От там и породата получила името си. С течение на времето кръвта на тези кучета била „освежена“ с тази на Басетхаунда, както и на Стария алпийски шпаньол.

Дълго време тези четириноги са отглеждани само от аристократи или знатни особи, тъй като се предлагали на доста висока цена. Особено популярни сред любителите на лова. За първи път са показани на изложба в Англия през 1859 г.

Външен вид

Кламбър шпаньолът е дълго и тежко куче, с дълбок гръден кош, прави къси, но мощни крайници и масивни кости. Мъжките представители на породата достигат до 51 см височина и тегло от 39 кг. Главата на тези кучета е голяма и тежка – наследство от кръстоските с Алпийски шпаньоли. Муцуната е масивна, очите – с овална форма, кафяви или кехлебарени на цвят. Дългите клепачи над тях стоят леко провиснали, което им придава постоянно тъжен ви. Ушите са клепнали и дълги, покрити с вълниста и мека козина. Тялото е едро и набито, крайниците – мускулести. Опашката е леко провиснала, с дълги косми по края си. Козината на Кламбъра е къса, права и гладка, със структура, която я прави устойчива на климатичните промени, на гърдите образува красиво „аристократично“ жабо. На цвят е бяла с кафяви пръски.

Характер

Красиви ловни кучета, Кламбърите са много лоялни и любвеобилни към семейството си. Спокойни и уравновесени компаньони вкъщи, те рядко лаят, но винаги ще намерят начин да ви предупредят ако някой приближава. Характерът им може да е както крайно дружелюбен, така и доста резервиран. Някои представители на породата са доста независими и пакостливи от малки, като могат да развият дори „хулиганско поведение“, ако не им покажете лидерските си позиции навреме. 

Dogsandcats.bg

Бъдете твърди, но никога груби, защото всяка проява на агресия може да има ответна реакция от страна на Кламбъра. Ако не бъдат обучени добре, тези шпаньоли се „специализират“ в различни бели, сред които ровене в боклука, кражба на храна от масата или хладилника, могат да задигнат дори храна от ръката ви! 

С похвали и поощрения можете да постигнете напредък в дресурата на тези шпаньоли, но са ви необходими постоянство и търпение. Помнете, че по природа те се поддават трудно на обучение и всяка команда, която запомнят, е напредък!

Здраве

Кламбъра има някои генетично обусловени заболявания, сред които артрит, дисплазия на тазобедрената става, превъртане на клепача, прогресивна атрофия на ретината, различни алергии, ранно окуцяване. Представителите на породата са склонни към затлъстяване в следствие на преяждане, а това може да се отрази зле на работата на вътрешните им органи.

Грижа

Кламбърът не е най-енергичното куче. Породата е подходяща за отглеждане в апартамент, тъй като не изисква постоянна физическа активност, нито прекалено голямо пространство. Две разходки, съчетани с игри, които имитират лов и възможност да потича на воля – това е всичко, от което тези шпаньоли се нуждаят! И, разбира се, вие да сте наоколо!

Необходимо е да разресвате козината на любимеца си всеки ден, макар че е доста къса, тя лесно се скубе. Редовно почиствайте ушите и очите, за да предотвратите възможни възпаления и инфекции. Устната хигиена също е важна – свикнете кучето от малко да миете зъбите му, за да намалите натрупването на плака и зъбен камък. Ноктите трябва да се режат редовно, защото кучето не тича достатъчно, за да ги „изпили“ и те могат да започнат да се завиват навътре, причинявайки му болка.

Хранене

Кламбърът, подобно на други свои „родственици“ като Кокера, се слави с пословичния си апетит. Представителите на породата буквално не осъзнават кога са се нахранили, за това ваша задача е да направите менюто им максимално балансирано и в точните количества. Около 40% от дневната дажба трябва да се състои от месо, като можете да ги храните както с кучешка храна – суха или от консерва, така и с натурални продукти. Подходящи са телешкото, пилешкото, агнешкото, дивеч, заешко и техните субпродукти. Добавяйте и различни зеленчуци, сурови или сварени, извара, кисело мляко, твърдо сварени яйца, варени ориз и овесени ядки, обезкостена риба. Не се препоръчва да давате на любимеца си сурови, солени или пушени месо и риба, сладко, тестено и пържено, бобови култури или прясно мляко.

Деца и домашни любимци

Кламбърът се разбира чудесно с деца, независимо дали са вече пораснали, или са по-малки. Търпелив и внимателен, той никога не би проявил каквато и да е било агресия към малчуганите, дори да „издевателстват“ над него като му дърпат ушите и опашката, например. С други кучета, както и с други животни като цяло, тези шпаньоли съжителстват в разбирателство и игри, като най-добрият вариант е ако са израснали заедно.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още