Големи породи кучета, подходящи за апартамент

голямо куче Снимка: iStock

Н ека бъдем честни – някои от нас просто харесват големи кучета. Обичаме всичко в тях: размера, силата и, разбира се, силните прегръдки с цяло тяло с повод или без! Да, да имаш по-голям домашен любимец у дома, безспорно, е нещо страхотно! Но подходящи ли са тези четириноги за отглеждане в апартамент? Или трябва да се простим с идеята да имаме по-едро четириного, ако не разполагаме с къща с двор? 

Може би няма да ви изненадаме с факта, че по този въпрос има продължаващ с години дебат. И макар двете мнения да имат своите основания, напоследък се наблюдава тенденция към надделяване на мнението (както от страна на стопаните, така и на ветеринарните лекари), че има някои по-едри породи, които са подходящи за отглеждане в града. Ключовото тук е, изтъкват специалистите, да знаете малко повече за тези кучета, за да можете да се грижите правилно за тях. Било то в къща в провинцията или в апартамент в центъра. 

Бернски зененхундСнимка: iStock

Нещата, които трябва да имате предвид, преди да си вземете голямо куче

Преди да отворите дома и сърцето си за голяма порода куче, важно е да претеглите плюсовете и минусите. Очевидното „за“ е, че винаги имате най-добър приятел наблизо. Четириногите носят много радост, помагат за облекчаване на тревожността и ни помагат да си набавим качествена доза ежедневни упражнения. Все пак обаче, длъжни сме да отбележим, че има някои предизвикателства, свързани с отглеждането на голямо куче в (сравнително) малко пространство. 

Dogsandcats.bg

В голяма част от жилищните сгради в града има стълби. В напреднала възраст на домашния ви любимец може да му е трудно да ги изкачва, така че ако нямате асансьор в блока си, то може да ви е е малко по-трудно (или дори да не сте в състояние) да носите животното нагоре толкова лесно, колкото би било с по-малко животно. По-едрите четириноги страдат по-често от проблеми със ставите и като цяло имат по-кратък живот, в сравнение с дребосъците. 

Трябва да вземете предвид и разходите, които вървят с притежаването на голямо куче – храна и ветеринарни грижи. И накрая – добре е да се замислите дали вашият начин на живот е подходящ. Колко често си стоите вкъщи? Колко време можете да отделяте с домашния си любимец навън? 

Аляски маламутСнимка: iStock

Ако обективно сте премислили плюсовете и минусите и се чувствате готови да се гмурнете в приключението, то нека разгледаме заедно най-добрите големи породи кучета, подходящи за отглеждане в апартаменти, споредAмериканския киноложки клуб.

Една от най-големите породи кучета, Немският дог е разпознаваем с височината си. Докато представителите на породата неминуемо се извисяват над много други четириноги, колкото и да изглеждат внушителни, тези нежни гиганти са фантастични, мили и нежни семейни спътници. Нискоенергийни кучета с умерен защитнически инстинкт, те обичат да прекарват времето си в излежаване и лека дрямка. Адаптирате се добре към живота в апартамент и е известно, че имат проблеми със ставите с напредване на възрастта.

голямо кучеСнимка: iStock

Привързани и любящи, едрите Кламбъри могат да бъдат доста волеви, което означава, че ще се нуждаят от подходящи положително подсилващо обучение. Като малки са много активни и енергични, но са склонни да успокояват темпото и емоциите си с напредване на възрастта. Шпаньоли, които биха били доста доволни да се мотаят на дивана, а бонусът е, че лаят рядко. Все качества, които ги превръщат в добър избор за живот в апартамент. 

голямо кучеСнимка: iStock

Бернският зененхунд е гигантска, дружелюбна към децата и силно привързана към семейството си порода. Известни със своята копринена козина и меко изражение, тези кучета са страхотни спътници – както на семейства, така и на хора, които живеят сами. Въпреки че безспорно биха се чувствали най-добре в къща с двор, където да имат възможност да стоят навън по цял ден, те могат да се адаптират добре и към живот в апартамент. Учтиви са и се държат добре на закрито. За съжаление, тези красавци са известни и с това, че имат кратък живот и са склонни към редица здравословни проблеми. 

Бернски зененхундСнимка: iStock

Въпреки че тази елегантна порода е известна със своята бързина, хрътките всъщност са доста доволни да се гушкат на дивана или да дремват спокойно на пода до стопанина си. Въпреки че в началото може да изглеждат резервирани, Грейхаундите са силно привързани по природа и искрено се наслаждават на компанията на хората. Имат спокоен и мек темперамент, но могат да бъдат и изключително чувствителни и склонни към самота. Не бива да се оставят сами за твърде дълго. Важно е да се уверите и, че домашният ви любимец получава достатъчно упражнения. 

хръткаСнимка: iStock

Нюфаундлендът е гигантска, пухкава и любяща порода. Въпреки размера си, тези четириноги са известни с това, че са привързани и спокойни, което ги прави добър избор за отглеждане в апартамент. Разбира се, те ще се нуждаят от поне две-три дълги разходки на ден, за да не се чувстват неудобно в малки градски пространства. Също така си струва да се спомене, че тази порода се лигави – при това много. 

голямо кучеСнимка: iStock

Елегантна и изискана, Афганската хрътка не остава незабелязана, благодарение на благородния си външен вид и уникална естетика. Понякога леко шантави и винаги готови за игра, тези кучета са любящи, лоялни и имат спокоен темперамент. Струва си да споменем и, че може да се окаже трудно да научите представителите на породата на хигиенни навици. Разбира се, с достъп до двор, тази задача става една идея по-лесна, но ключовото е, че ако се спрете на тази порода, то трябва да сте готови да се ангажирате с обучението й.

голямо кучеСнимка: iStock

Любвеобилен и спокоен, Мастифът е нежен гигант! Представителите на тази привързана изключително едра порода се разбират чудесно с деца и други домашни любимци. Въпреки впечатляващия си размер, тези четириноги не са много енергични и не изискват много упражнения. Това ги прави чудесни кандидати, ако търсите по-едро куче, с което да споделите живота в града. Има само едно условие: няколко дълги разходки на ден! И още едно уточнение – за разлика от останалите кучета в този списък, при Мастифите има по-силно защитно поведение, така че се уверете, че питомецът ви получава достатъчно социализация още, докато е кутре. И подобно на ситуацията при Нюфаундлендите, пригответе се за завидно количество лиги. 

голямо кучеСнимка: iStock

Грижа за куче от едра порода

На каквато и голяма порода куче да се спрете, домашният ви любимец със сигурност ще има нужда от много упражнения, физическа и умствена стимулация. Без тях животното бързо ще прибегне до деструктивно поведение, породено от задържана енергия, скука и чувство за безцелност. Ако сте решили да отглеждате голямо куче в апартамент, то уверете се, че получава достатъчно раздвижване, социални излети и време за обучение.

Виж още