10 породи кучета, които се радват на най-добро здраве

австралийски кетълдог Снимка: iStock

П одобно на хората и кучетата могат да бъдат предразположени или податливи на определени генетично обусловени здравословни състояния. Тези медицински проблеми често включват сърдечни проблеми, рак, артрит, ортопедични заболявания, алергии, кожни и проблеми с очите. Има и някои кучета, при които смело можем да кажем, че гените са си свършили работата. Ако, разбира се, визираме тези на техните предци – вълците. 

Представителите на изброените по-долу породи почти нямат генетично предавани заболявания, а с подходящите диета, физическа и психическа активност има голям шанс да преживеят до дълбока старост с много редки посещения при ветеринарния лекар. 

Разбира се –

всяко четириного е отделно за себе си и няма гаранция, че само, защото породата му е сред обявените за най-здрави, то няма да развие определени проблеми. И все пак – генетиката играе своята съществена роля.

Dogsandcats.bg

Вижте 10 породи кучета, които имат относително дълъг живот, съпътстван от по-малко наследствени здравословни проблеми.

Известни с острото си обоняние и добрите си ловни умения, тези кучета са с умерени нива на активност, обикновено живеят между 10 до 15 години, боледуват рядко – най-често от проблеми с очите или тазобедрената става.

бигълСнимка: iStock

Атлетична и интелигентна порода, чиито представители са чудесна компания за хора, които водят динамичен начин на живот и обичат да спортуват. Средната продължителност на живота им е между 12 до 16 години. Възможните здравословни проблеми са свързани с износване на ставите и връзките поради прекомерната им физическа активност.

австралийски кетълдогСнимка: iStock

Дребни, но много интелигентни и сърцати кученца, които имат необичайно дълъг живот, който често достига до 20 години. Обикновено почти не боледуват, а сред евентуалните здравословни проблеми, характерни за породата, са пателарна луксация (хлабави капачки на коляното), както и проблеми със сърцето и очите.

ЧихуахуаСнимка: iStock

Хрътките са едни от най-бързите породи кучета в света. Живеят средно между 10 и 13 години и като цяло са доста здрави животни. Податливи са единствено на подуване и превъртане на стомаха, което може да се случи, ако се хранят твърде бързо, а след това не ограничат физическата си активност.

хръткаСнимка: iStock

Освен силно интелигентни, тези кучета са и много атлетични, лесно се поддават на обучение и се привързват силно към стопанина и семейството си. Всъщност, в миналото те са били отглеждани като ловни кучета. Средната продължителност на живота им е между 10 до 18 години, боледуват сравнително рядко, като са склонни към проблеми със ставите и очите.

пуделСнимка: pixabay.com

Дребни, но винаги весели и в добро настроение – тези кученца, чиито произход ни води до далечна Куба, са малки, но много умни и лесни за дресура. Продължителността на живота им е между 14 и 16 години, като за това време почти не боледуват. 

Известни със своите сила и издръжливост, тези кучета са много силни, атлетични и с безгранична енергия. Идеални са за стопани, които обичат дългите преходи и разходките в планината. Живеят между 12 до 16 години и обикновено почти не боледуват. Някои от представителите на породата са склонни към проблеми с очите и тазобедрена дисплазия.

Сибирско хъскиСнимка: iStock

Интелигентни, атлетични и умни ловни кучета, които имат почти котешка природа. Вместо да лаят, те издават тихи звуци, а у дома са кротки и спокойни. Живеят средно между 13 – 14 години и рядко развиват сериозни здравословни проблеми. Сред по-редките случаи са проблеми с тазобедрената става и хипотиреоидизъм.

басенджиСнимка: iStock

Изключително интелигентни, умни и интуитивни кучета, които се чувстват най-добре, когато са заети с нещо. Изискват много физическа и психическа стимулация, за да са във форма, а средната продължителност на живота им е между 12 до 15 години. Сред възможните заболявания, характерни за породата, са епилепсия и глухота.

Бордър колиСнимка: iStock

  • Кучета от смесена порода

 Когато осиновим куче, често пъти можем да открием черти на различни породи у него. И макар да не върви с родословие и списък с възможните си заболявания, оказва се, че в по-голямата си част четириногите от приют са много здрави животни. Това може би се дължи на факта, че кучетата от смесени породи имат изключително широк генофонд и по-рядко са склонни към развитие на генетично обусловени заболявания. Ако не водят здравословен начин на живот обаче, сред най-честите проблеми при тях е затлъстяването. 

Вижте още: 

6 причини защо кучетата от смесени породи са страхотни

10 ежедневни начина да подобрим живота на кучето си

 

 

Виж още