Къдравокосмест ретривър

Къдравокосмест ретрийвър Снимка: Istock

Други имена

Curly-Coated Retriever

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

63 см. 68 см.

Тегло

31 - 36 кг.

Живот

9 - 12 г.

Произход

Великобритания

История

Смята се, че това е най-старото куче от семейството на ретривърите. Историята на „Кърлитата“, както са широко известни днес, започва през XVI век във Викторианска Англия, като за техен прародител се смятат Ирландските водни шпаньоли. 

В онези години представителите на породата се използвали главно за лов на водоплаващи птици и били много популярни сред любителите на лова, аристократите, фермерите и дори – бракониерите. През 1896 година в Лондон е създаден първият клуб на любителите на Къдравокосместия ретривър, наричан за по-кратко Къдрав. Днес породата е една от най-редките в света, като се среща главно в САЩ, Австралия и Нова Зеландия.

Външен вид

Здраво и активно куче, излъчващо енергия и интелигентност. Мъжките представители на породата достигат до 68-69 см височина, женските са по-дребни – до 64 см. Теглото на тези кучета обикновено варира между 30-35 кг. Главата е дълга и пропорционална, с клиновидна форма, а дължината на муцуната е равна на тази на черепа. Носът е черен при кучетата с черна козина и кафяв – при тези с кафява. Очите са големи и изразителни, с овална форма, светло или тъмно кафяви. Ушите са сравнително малки и клепнали, плътно прилепнали към главата и покрити с къси къдрави косми. Челюстите са мощни, захапката – здрава. Шията е леко огъната, средно голяма, гърбът е прав, крайниците – мускулести. Гръдният кош е много добре развит, коремът – прибран, опашката – сравнително къса, покрита с къдрици. Както подсказва името му, козината на този ретривър е къдрава, къса и на места навита на масури, без долен слой. Може да бъде в черно или кафяво по стандарт.

Dogsandcats.bg

Характер

Кърлито има малко по-различно поведение спрямо другите ретривъри. Той е доста по-сдържан и тих, като към непознати е несоциален, резервиран и дори подозрителен. Силно се привързва към семейството си, но поставен в ситуация с други хора или кучета, може дори да стане плах и нерешителен. За това ранната социализация е от голяма полза. Представители на породата се използват за следотърсачи или митнически кучета, могат да бъдат обучени дори да откриват наркотици, предпочитани са и за водачи на незрящи хора. Това говори, че що се отнася до обучението – няма невъзможни неща за Къдравокосместия ретривър. 

Дресурата му може да се окаже известно предизвикателство за хора без опит. Умно, но много независимо куче, той има специфичен начин на мислене и това налага да му се повтаря една команда по повече пъти, отколкото на други четириноги. Това не означава, че е глупав. Просто се отегчава лесно и реагира малко по-бавно на командите. От вас зависи да направите тренировките забавни и интересни за животното – най-добре е да са съчетани с различни игри, наподобяващи лов. Кърлито с радост ще носи топки и фризби, например. Никога не подхождайте с агресия или наказания към представителите на тази порода – единственият шанс да ги научите е чрез похвали и лакомства.

Здраве

Къдравият ретривър най-често страда от тазобедрена дисплазия, дисплазия на лакетната става, превъртане на клепача и катаракта. Възможни са проблеми с храносмилането, подуване на корема или превъртане на стомаха. Не са изключени и проблеми с кожата и козината.

Грижа

Къдравокосместият ретрийвър е енергично куче с голям запас от енергия, която задължително трябва да изразходва. Ако не се измори „качествено“ той е способен да развие деструктивно поведение, да стане агресивен или обратното – твърде муден. Независимо дали го отглеждате в апартамент или в къща с двор, уверете се, че има необходимото физическо натоварване. 

В никакъв случай не го оставяте сам на двора по цял ден или за през нощта – силно привързан към стопаните си, този ретривър има нужда да е около вас. Истинско щастие и наслада ще му доставите, ако правите излети около различни водоеми – реки или езера, където любимецът ви може да поплува на воля - тези кучета много обичат водата! В града се препоръчва да го разхождате на повод заради силният му ловен инстинкт да преследва по-дребни животни.

Красивата къдрава козина на Кърлито има нужда от често разресване, поне през ден, с рядък гребен. Не трябва да го подстригвате сами – ако прецените, че има нужда, заведете го на фризьор. Тъй като козината му е водонепромокаема, не се препоръчва да го къпете повече от 4 пъти в годината, за да не повредите защитния й слой. Следете състоянието на очите и ушите, за да избегнете развитие на инфекции, редовно подрязвайте и ноктите. 

Хранене

Непретенциозен към храната, този ретривър би хапнал всичко – от суха или консервирана кучешка храна, до натурална, приготвена от вас. Важно е менюто му да е балансирано, за да получи всички необходими му витамини и минерали. Давайте му агнешко, пуешко, пилешко, дивеч и телешко без притеснение, допълвайте диетата му и с кисело мляко, твърдо сварени яйца, извара, обезкостена морска риба, сварен ориз и различни зеленчуци – сурови или сготвени. Избягвайте свинско, мазни храни и субпродукти, сладко и солено, тестени изделия и пушени салами.

Деца и домашни любимци

Кърлито е подходящ любимец за семейства с деца, независимо на каква възраст са те. Това куче е много внимателно и спокойно с подрастващите и дори може да ги остави „да му се качат на главата“ в игрите си, без да реагира. С вече по-големите хлапета (над 6-7 години) се разбира най-добре и е пръв приятел в игрите и забавленията. С други кучета съжителства добре, особено ако са отгледани заедно, рядко би проявил агресия и към непознати четириноги. Не се препоръчва да го отглеждате заедно с котки и по-малки животинки заради силно развития му ловен инстинкт.

 

 

 

 

 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още