Унгарска Визла

Унгарска Визла Снимка: Istock

Други имена

Vizsla, Hungarian Vizsla, Magyar Vizsla, Hungarian Pointer, Drotszoru Magyar Vizsla

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

53 см. 64 см.

Тегло

18 - 29 кг.

Живот

10 - 14 г.

Произход

Унгария

История

Визлата е национална порода унгарски птичар. Красиво и атлетично куче, смята се, че предците й са местни гончета, които през IX век били кръстосани с азиатски ловни кучета. Унгарската Визла била предпочитана за лов само от аристократи, които се гордеели с атлетичния външен вид на кучетата. 

Тези четириноги били ценени изключително високо заради невероятните си ловни качества и макар след Втората световна война породата да е застрашена от изчезване, благодарение на любители селекционери се е запазила до днес.

Външен вид

Унгарската Визла е средно на ръст куче, елегантен вид, здрави кости и умерено развита мускулатура. Мъжките представители на породата достигат до 64 см височина и тегло от 29 кг, женските са малко по-дребни – до 61 см височина и до 25 кг тегло. Главата е суха, с леко издължена муцуна, чиито контури са отсечени  - ъгълът между линиите на черепа и муцуната е около 30-35 градуса. Стопът е плавен. Носът е с тъмен жълто-кафяв цвят и широко отворени, подвижни ноздри. Очите са с овална форма, средно големи. Ушите са копринени на допир, тънки, със заоблени краища, стоят клепнали. Челюстите са мощни, шията – мускулеста и силна. Гръдният кош е добре развит, коремът – прибран, крайниците – дълги и мускулести. Цялостният външен вид на Унгарската Визла навява аристократизъм – това куче изглежда силно, без да е тежко или тромаво. Опашката е разположена ниско, малко по-надолу от линията на гърба и се купира до 2/3 от първоначалната дължина. 

Спрямо козината си Визлата се дели на късокосместа и дългокосместа. При първите козината е къса, гъста и гладка, сравнително твърда на пипане, а при вторите  - по-дълга и лъщяща, като на места – задните лапи, муцуната и ушите през зимата се появяват допълнителни косми, които да я предпазват от студа. Окраската варира от златисто до кафяво. 

Dogsandcats.bg

Характер

Унгарската Визла е красиво, нежно, енергично и интелигентно куче, което силно се привързва към стопанина и семейството си. Твърде дружелюбна и приятелски настроена, тя не е подходяща за пазач, тъй като по-скоро би поиграла с нежеланите гости, отколкото да ги респектира или изгони от дома ви. Тези кучета обичат човешката компания без обаче да се натрапват – макар винаги да е готова за игри и лудории, Визлата може да подремва с часове в краката ви, ако предпочитате да четете книга, например. Лоялни и верни на стопаните си, те не понасят добре самотата и са склонни да развият деструктивно поведение ако твърде често ги лишавате от присъствието си. Ранната социализация, срещи с различни хора, кучета, посещения на оживени места, ще донесе нови положителни емоции в дружелюбния нрав на тези четириноги. 

 

Като типична ловна порода, Унгарската Визла се поддава лесно на обучение, но е склонна да прояви инат от време на време. Най-добре е дресурата да е под формата на игра или лов, за да е максимално интересна и вълнуваща за кучето. Така ще стимулирате инстинктите му и то ще научи командите с готовност и ентусиазъм. Недопустимо е да се използват физически наказания или насилие срещу тези кучета – те са твърде горди и засягайки достойнството им само ще ги обидите. Да спечелите доверието на Унгарската Визла и тя да ви приема като свои уверен лидер – това е ключът към нейното обучение.

Здраве

Унгарската Визла е сравнително здрава порода, която обаче е податлива на някои генетично обусловени заболявания. Сред тях са тазобедрена дисплазия, заболявания на ставите и хипотиреоидизъм, кожни проблеми и очни инфекции.

Грижа

Визлата кипи от енергия и има нужда от ежедневно физическо натоварване, за да се чувства добре и във форма. Най-добре за представителите на породата да живеят в къща с двор, където да са навън по цял ден, да тичат и играят. Тези кучета са много издръжливи и не се влияят от климатичните промени. Въпреки това не се препоръчва да ги оставяте сами за през нощта навън. В апартамент могат да се адаптират само, ако им осигурявате достатъчно движение – поне по две разходки на ден, съчетани с игри и възможност кучето да потича на воля. В градска среда най-добре кучето винаги да е на повод заради силно развития му ловен инстинкт. Водете Визлата с вас на излети сред природата, в планината или в близост до различни водоеми – те обичат приключенията!

Козината на тези кучета е къса и не изисква особени грижи. Достатъчно е веднъж седмично да я разресвате с подходяща четка или да я минавате с ръкавица, за да се освежи. Специфичната защитна структура на косъма на Унгарската Визла може да се увреди от твърде чести бани, за това не къпете кучето повече от пет-шест пъти годишно. Редовно проверявайте очите и ушите, за да предотвратите развитие на инфекции.

Хранене

Унгарската Визла не е претенциозно към храната куче. Можете да й давате както кучешка, желателно е – висок клас, подходяща за активни породи, така и натурално приготвена от вас. Добре е около 40% от дневната й дажба да е съставена от месо и местни субпродукти, задължително преминали термична обработка. Можете да допълвате с различни зеленчуци, твърдо сварени яйца и извара, варени ориз и елда, попарени овесени ядки. Давайте на кучето от време на време да гризе кокали – полезно е да зъбите му, но в никакъв случай те да не са пилешки тръбни. Въздържайте се да давате на кучето свинско и овнешко месо, пушени колбаси, салами, тестени или пържени изделия, сладки или твърде горещи храни.

Деца и домашни любимци

Унгарската Визла е много социално куче, което с лекота се сприятелява с непознати хора, четириноги и дори с котки. Тя обожава децата и може да играе с часове с тях внимателно и нежно, без да ги нарани. Можете спокойно да оставяте хлапетата в компанията на любимеца си! Визлата съжителства добре както с други кучета, така и с котки, по-малки домашни животни и птички. Въпреки ловните си инстинкти, тя ги приема като част от семейството си и не би ги нападнала.

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още