8 породи кучета, които се радват на общуването с хората и не обичат да остават сами

куче само вкъщи Снимка: iStock

К учетата са известни със своята лоялност и приятелство, което ги прави любими членове на милиони семейства по целия свят. Някои четириноги обаче, създават толкова интензивни връзки със своите собственици, че изпитват значителни трудности, когато останат сами.

Тези кучета се чувстват най-добре, когато любимите им човеци са около тях и могат да страдат от безпокойство при раздяла, ако нуждата им от компания не е удовлетворена. 

За хора, които прекарват много време у дома или могат да вземат домашния любимец със себе си на работа, тези породи са идеален избор. Предлагаме ви да разгледаме заедно 8 от тях.

Dogsandcats.bg

Френчитата са изключително популярни сред градските жители поради компактния си размер и очарователна личност. Те обаче са известни със своята зависимост от човешките дружба и присъствие. Френските булдози са склонни да създават силни връзки с членовете на семейството си и могат да станат тревожни, ако останат сами за дълъг период от време. Това е порода, чиито представители имат нужда от общуване. Френчитата са с игриво поведение и любвеобилен характер, което ги прави перфектни другари, които предпочитат комфорта на комапанията на своите стопани пред самотата.

френски булдогСнимка: iStock

Често наричат Визлите „велкро кучета“, тъй като са известни със своята изключителна лоялност и привързан характер. Първоначално отглеждани като ловни другари, те са много енергични и се чувстват най-добре, когато са включени в семейните дейности. Визлите не обичат да стоят сами за дълги периоди от време, липсата на компания ги прави тревожни и е възможно да отключи прояви на разрушително поведение. 

Унгарска визлаСнимка: iStock

Тези четириноги се нуждаят от физическа и емоционална стимулация, в идеалния случай – заедно с любимия си човек. Това ги прави идеални партньори за хора, които водят активен начин на живот и които могат да осигурят на питомеца си постоянно взаимодействие. 

Италианският грейхаунд е деликатна порода, чиито представители жадуват за обич и човешко присъствие. Известни с елегантния си външен вид и нежен нрав, тези хрътки формират силна връзка със стопаните си. Представителите на породата са предразположени към безпокойство при раздяла, като предпочитат непрекъснатото общуване пред това да стоят сами. Идеален избор за домакинства, където някой си стои у дома през повечето време. 

Италиански грейхаундСнимка: iStock

Лабрадорите са една от най-популярните породи в света, известни със своя приятелски характер и силното си желание да угодят. Те са социални същества, които имат нужда от взаимодействие с хора и други животни и са най-щастливи, когато участват в семейните дейности. Оставени сами за дълъг период от време, Лабрадорите се стресират и натъжават. Породата е подходяща за семейства, които търсят куче, което да участва активно в живота им и с което да прекарват много време на открито. Тяхната нужда от компания е толкова силна, колкото любовта им към игрите и упражненията.

Лабрадор ретривърСнимка: iStock

Бордър колитата са невероятно интелигентни и енергични кучета, отглеждани за паша на добитък. Те изискват значителна психическа и физическа стимулация, която често включва взаимодействие със собствениците им. Бордър колитата могат да развият проблемно поведение, ако бъдат оставени сами поради нуждата си от ангажираност и работа за вършене. Те се чувстват най-добре в дом, където могат да им предложат много внимание, активност и време, прекарано на открито. 

Бордър колиСнимка: iStock

Кавалерът са олицетворение на куче-компаньон, известно със своя привързан характер. Тези мъници се радват на човешко внимание и не обичат да остават сами за дълги периоди от време. Ако това се случи, кучето може да стане тревожно и да покаже други признаци на страдание. Породата е идеална за някой, който иска постоянен спътник, на когото да се наслаждава и който може да осигури нежната грижа и дружба, за които представителите на породата жадуват.

Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

Голдъните са друга порода, известна със своята общителна природа. Те са много привързани, интелигентни и нетърпеливи да угодят, което ги прави отлични семейни домашни любимци. Те обаче изискват много взаимодействие и могат да станат нещастни, ако остават редовно сами. Голдъните са най-щастливи, когато са част от ежедневните дейности на семейството си – от разходки и походи до почивка на дивана в хола.

Голдън ретривърСнимка: iStock

Австралийската овчарка е изключително интелигентно куче, отглеждано за пастирство. Представителите на породата създават силна връзка със семейството си и могат да страдат от безпокойство при раздяла, ако често се налага да са разделени от него. Породата е идеална за собственици, които водят активен начин на живот и искат куче, което може да се включи във всички дейности. Те са много подходящи за различни спортове, които могат да помогнат за насочване на енергията им.

австралийска овчаркаСнимка: iStock

 

Виж още