Муди

Муди Снимка: Istock

Други имена

Mudi

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

38 см. 47 см.

Тегло

8 - 13 кг.

Живот

12 - 14 г.

Произход

Унгария

История

Муди е сравнително малко известна у нас унгарска порода, чиято история започва през Средновековието. В произхода й вероятно са смесени неголемите и пъргави шпицообразни пастирски кучета от Европа и твърдокосместите дребни овчарки от Азия. Тези кучета се използвали за охрана на стадата, както и за лов на едри хищници или диви прасета. 

През XIX век породата за малко да изчезне и днес, въпреки чудесните си работни качества, добродушен нрав и красива външност, размерът на популацията на Муди е опасно малък.

Външен вид

Муди е средно на ръст куче, с компактно тяло и мускулести крайници. Мъжките представители достигат до 47 см височина и тегло от 17-18 кг. Главата е пропорционална на тялото, муцуната – леко стеснена, завършва с черен нос. Очите са с бадемовидна форма, също кафяви, а ушите – с триъгълна форма, стоят изправени. Гръдният кош е добре развит, опашката – дълга, стои завита на гърба. Козината е къдрава, средна на дължина, на муцуната – малко по-къса. Възможните цветове са черен, кремав, кафяв, бял, светлосив.

Характер

В лицето на тези симпатични четириноги получавате верен пазач и лоялен приятел, който винаги е на разположение за игри и забавления. Муди са чудесни компаньони, които се привързват към цялото семейство и най-вече към един негов член, който са готови да следват по петите от стая в стая, а най-често обичат да прекарват време удобно сгушени в краката му. Резервирани и леко подозрителни към непознати, те рядко биха проявили агресия – по-скоро ще ви предупредят със силен лай за приближаваща се „заплаха“ или натрапник. Представителите на породата не понасят много добре самотата и са в състояние да лаят с часове, за да ви „повикат“ да се върнете при тях. 

Dogsandcats.bg

Интелигентни и чувствителни, те се поддават лесно на обучение и с ентусиазъм учат нови неща. Можете да започнете тренировките още след 2-3 месец, като най-добре те да са под формата на игра, за да държат вниманието на палето изострено. Достатъчни са 10-15 минути на ден, съчетани с повали и лакомства и съвсем скоро ще видите чудесните резултати! В никакъв случай не прибягвайте до физическо насилие или наказания – така можете да откажете кучето да участва в процеса на обучение като цяло. 

Здраве

Муди е сравнително здрава порода. Сред възможните заболявания, от които могат да страдат представителите й, са тазобедрена дисплация, кожни алергии, подуване и превъртане на стомаха.

Грижа

Активно и енергично куче, Муди има нужда от много движение, за да е в добра физическа форма и да се чувства добре. Перфектният вариант е да се отглежда в къща с двор, но би могъл да свикне и на живот в апартамент, стига да му осигурите поне две по-дълги разходки на ден, съчетани с игри и възможност да потича свободно на воля поне за малко. 

Породата е подходяща за хора с активен начин на живот, които обичат да са сред природата и пътешествията – Муди с удоволствие ще ви придружи навсякъде! Тези четириноги не се препоръчват за стопани, които нямат достатъчно време или желание да им отделят необходимото внимание.

Поддръжката на козината на тези кучета не изисква особени грижи – достатъчно е да бъде разресвана през ден, два, за да не се сплъстява и да е все така красива и лъскава. Особено внимание обръщайте на опашката, редовно подрязвайте и ноктите, ако започнат „да щракат“ по пода.Проверявайте ушите и очите, за да избегнете развитие на инфекции.

Хранене

Непретенциозни към храната, Муди биха си хапнали с удоволствие всичко. Постарайте се менюто им да е максимално балансирано и богато на витамини и минерали. Добре е да давате на любимеца си висококачествена кучешка храна, суха или от консерва, съчетана с различни протеини – животински и растителни. Те могат да са под формата на месо – пуешко, пилешко, заешко, телешко и техните субпродукти. Задължително всичко трябва да е преминало термична обработка. Допълвайте диетата на Муди с различни зеленчуци – сурови или сготвени, твърдо сварени яйца, извара, кисело мляко, варени елда, ориз и обезкостаена риба. Въздържайте се от мазни меса като свинско и дреболийки, захарни, тестени и пържени храни.

Деца и домашни любимци

Кучетата от породата Муди се разбират добре с деца от всички възрасти. Възможно е обаче да се опитат да „съберат“ най-малките по групи, както го правят в стадото. А това включва леко гризване по глезена и би могло да бъде стряскащо, дори плашещо за хлапетата. С други кучета, котки и по-малки домашни животни съжителстват добре, но рядко се сприятеляват.

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още